Žene, ovo su simptomi koji ukazuju na karcinom,rano otkrivanje vam može spasiti život!

Jedna dojka veća od druge

Ovo može biti i prirodna asimetrija dojki, koju gotovo svaka žena ima.  Ali kada dojka počinje značajno mijenjati oblik, to može upućivati na abnormalne promjene u tkivu dojke. Ako primijetite takve promjene, potražite savjet liječnika što prije.

 

Iritacija kože ispod dojke

Može značiti alergijsku reakciju na materijal, boju za tkanine ili metal poput žice u grudnjaku koja sadrži nikal. Također, ovo je simptom upale na koži koja je česta kod žena s većim grudima. Do upale dolazi kada se koža dojke trlja uz kožu ispod nje, a u kombinaciji sa znojenjem može izazvati upalu.

Kvržice na aureoli

U pitanju su prirodne promjene na bradavicama. Sitne kvržice na areoli su završeci mliječnih žlijezda. One se tijekom menstrualnog ciklusa mogu povećati i postati puno izraženije. Ali, ako primijetite jednu ili više neobično izraženih kvržica, to može biti znak ciste na dojci. Ciste su benigne i nisu opasne, ali ih treba kontrolirati. Promjene unutar dojke, posebno one koje se mogu vidjeti golim okom ili napipati, treba odmah prijaviti ginekologu.

Image result for rak dojke

Pojava dlačica na dojkama

Najčešće je u pitanju reakcija na preparate ili lijekove koji sadrže testosteron, muški hormon, ali može biti i znak sindroma policističnih jajnika.

Svrbež bradavica

Može upućivati na alergijsku reakciju na preparat za tuširanje, tkaninu ili boju za tkanine. Novi grudnjak, obavezno operite prije prvog nošenja.Svrbež može označavati i skori dolazak menstruacije, dok ponekad upućuje na hormonalne promjene u organizmu. Tu je i svrbež kao simptom raka bradavica. Ako dolazi uz druge druge simptome, poput ljuskave i vrlo suhe kože bradavica i žućkastog ili crvenkastog iscjetka, može upućivati na tumor.

Crvenkasti iscjedak iz bradavice

Može upućivati na benigni tumor, koji može nastati u mliječnom kanaliću dojke. Svakako je potrebno potražiti savjet liječnika.

Kvrgavo, grudasto tkivo u dojkama

Često upućuje na proširenje mliječnih kanalića – mastopatiju. Riječ je o najčešćoj promjeni u dojkama koja je dobroćudne naravi. Najčešće je uzrokuju hormonske promjene prije menstruacije i stres. Međutim, može biti i znak cista (fibrocistična mastopatija) ili dobroćudnih tumora (fibroma). Ako promjene postaju sve izraženije, posjetite ginekologa.

Image result for rak dojke

Kvržica na dojci

Uglavnom je u pitanju cista. Ako je kvržica okrugla i “bježi” pod pritiskom, vjerojatno je riječ o benignoj cisti koja se može pojaviti, a već idućeg ciklusa nestati. Simptomi cista u dojkama su bol i probadanje, mogu se napipati ako su blizu kože i veće od 1 centimetra, a mogu postati izraženije prije menstruacije. Imajte u vidu da je ovo i simptom raka dojke. Iako je većina promjena na dojkama vezana za hormone i menstrualni ciklus, tvrdu kvržicu na dojci ne smijete zanemariti. Ako pod prstima osjetite masu koja se ne mijenja, odmah odite do ljekara..

Američki Institut za istraživanje raka, daju savjete kako smanjite rizik od raka dojke.

1. Održavanje zdrave tjelesne težine

Prva stvar koji morate uraditi jeste da održavati  zdravu tjelesnu težinu, da se ne gojimo ali i ne mršamo posebno u menopauzi.

Višak masnog tkiva može da proizvode hemikalije koje podstiču hronične upale, povećavaju nivo insulina u krvi i hormone koji podstiču rast ćelija, što može uzrokovati rak.

2. Redovna fizička aktivnost

Fizičku aktivnost stalno primjenjute u koliko želite da smanjite raka dojke prije i poslije menopauze.

Fiziča aktivnost će vam pomoći u ojačavanju imuniteta, i zdravog tijela!

Stoga svakog dana vježbajte bar 3 minute !

3. Izbjegavajte alkohol

Izbacite alkohol iz upotrebe potvrđeno je da je je kancerogen i da može oštetiti DNK, može povećati nivo hormona u tijelu i podstaći rad estrogena koji, može uticati na pojavu raka.

Image result for rak dojke

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja