Znanstvenici otkrili najbolju metodu čišćenja zuba koncem: Ovako ćete spriječiti infekcije desni

Autor: Zlatko Govedić

Nepravilno čišćenje zubnim koncem može oštetiti desni, što je posve suprotno od rezultata koji pokušavamo postići korištenjem konca – bolje oralno zdravlje.

“Ponekad vidimo da pacijenti traumatiziraju liniju desni nepravilnom tehnikom čišćenja zubnim koncem, što može stvoriti rascjepe rezanjem desni i dovesti do recesije desni”, upozorava parodontologinja Irina Dragan sa Sveučilišta Tufts (Massachusetts, SAD).

Voditelj tima parodontolog David Basali, Dragan i nekoliko kolega s istog sveučilišta testirali su čišćenje zubnim koncem kako bi pronašli način za smanjenje krvarenja desni – znaka upale.

I VOĆKE MOGU BITI SAVEZNICI BIJELIH ZUBA: Ako se pridržavate ovih savjeta, mogli biste se ugodno iznenaditi

Svrha čišćenja koncem je pomoći poremetiti biofilm koji oralni mikrobi stvaraju kako bi se zaštitili. Poput mnogih površina unutar (i izvan) našeg tijela, naša usta sadrže i dobre i loše bakterije, koje se učvršćuju na našim zubima radi lakšeg pristupa krvotoku.

Odgovor tijela na ovu invaziju može dovesti do problematične upale drugdje, uključujući srce i mozak, a čak se povezuje s bolestima poput raka i dijabetesa.

Nakon provedene studije na 36 sudionika, istraživači su zaključili da je najbolji način čišćenja koncem (tzv. flosanja) – prilagođena horizontalna vertikalna tehnika čišćenja koncem.

Spriječite upale

Normalno je da desni krvare kada se nakon nekog vremena vratite na korištenje konca, ali to bi se trebalo postupno poboljšati kada se čišćenje koncem izvodi ispravno, kao što je pokazala pokusna skupina.

S najboljom namjerom oštećujete vlastite zube! Držite se ovih savjeta i imat ćete ‘holivudski osmijeh’

Ovako se izvodi navedena tehnika:

1. Odrežite približno 32 cm konca. S dlanovima okrenutima jedan prema drugom omotajte svaki kraj oko prstenjaka svake ruke. Treba ostati oko 12 cm konca između obje ruke.

2. Preklopite ruke prema obješenom koncu, tako da su dlanovi okrenuti prema dolje i podignite konac palcem i kažiprstom u obje ruke.

3. Nježno postavite konac između dva zuba, palcem/kažiprstom kontrolirajte konac i izbjegnite urezivanje desni. Gurnite konac prema bočnoj strani jednog zuba, a zatim ga pomičite naprijed-natrag kao da pilite, dok također primjenjujete pritisak prema gore i dolje, “kao da netko suši leđa ručnikom”.

Ponovite ovu tehniku ​​na svim zubima.

“Ovo je prva studija za koju znamo da dokazuje da će osoba koja koristi konac specifičnom tehnikom imati manje infekcije desni nego osoba koja to čini na proizvoljan način”, zaključuje parodontolog Paul Levi.

Autor:Zlatko Govedić

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More