Znate li koji vitamini najviše jačaju organizam te kojim namirnicama možete povećati njihov unos?

Obogatite prehranu vitaminima
/Izvor: Pixabay/

DAROVI PRIRODE

+
AAA

Znate li koji vitamini najviše jačaju organizam te kojim namirnicama možete povećati njihov unos?

Autor: Matea Sušac

Da bi organizam imao imunitet nužan je unos vitamina, a najvažniji vitamini su A, B, B2, B6, C,D, E i K. Ovo su bitne značajke navedenih vitamina, koje je dobro znati.

Vitamin A – koristi cjelokupnom zdravlju. Ubraja se među antioksidans. Ovaj vitamin jača imunološki sustav, jača kosti, čuva zdravlje očiju, pomlađuje kožu i štiti je. Osim toga sprječava razne infekcije, te pomaže kod želučanih tegoba.

Ovaj vitamin možete nadomjestiti konzumacijom rajčice, kukuruzom, bundevama, bijelim grahom, kruškama, jagodama, malinama, šljivama, borovnicama. Budući da se ovaj vitamin ne može otopiti u vodi, njime se može predozirati, ali su male šanse.

Vitamini B – ovaj vitamin pridonosi stvaranju energije, ali i metabolizmu ugljikohidrata, te masti i proteina. Potpomaže stvaranju krvnih stanica, omogućuje pravilan rad jetre, a zaslužan je i za probavu. Vitamin B utječe na zdravlje kože i kose, a važan i za živčani sustav.

Najviše B vitamina možete nadomjestiti pekarskim kvasacem, rižom, žitaricama, mlijekom, jajima, ribom, voćem, i povrćem. Ljudi koji imaju nedostatak B vitamina obično uzimaju dodatke prehrani, poput američkog brenda Solgar i slično. To su obično osobe koje su previše izložene stresu, ili osjete kronični umor.

Koliko znate o izvorima vitamina
Izvor: Pixabay

Vitamin C – stres ali i niske temperature u okruženju, povećavaju potrebe za vitaminom C. Psihički stres inače povećava izlučivanje vitamina C urinom, pa to može biti nezgodno. Budući da ničije tijelo ne proizvodi samo vitamin C, potrebno ga je unositi različitom prehranom ili dodacima prehrani.

Inače ovaj vitamin jača imunitet, i bitan je faktor u organizmu jer sprječava prehlade, smanjuje njihovo trajanje, ali i ubrzava oporavke od rana i ogrebotina, jer regenerira kožu.

Vitamin C također smanjuje tvari koje uzrokuju alergije, kao što je primjerice histamin . Ovaj vitamin se može naći u brokuli, paprici, limunu, naranči, mandarini, a od zimskog povrća nalazi se u kupusu, prokulicama, i cvjetači. vitamina C možete uspješno unijeti kombinacijom šest vrsta voća i povrća.

Izvori vitamina C
/Izvor. Pixabay/

Vitamin D – ključan je za održavanje kalcija u krvi, a pri tome kontrolira njegovo skladištenje. Popis zdravstvenih stanja u kojima vitamin D znatno pomaže je dugačak. Ovaj vitamin je prijatelj našeg organizma. On utječe na fizičko, ali i na psihičko zdravlje. Ovaj vitamin spašava kod depresije, kardiovaskularnih bolesti, te osteoporoze. Vitamin D možete dobiti običnim sunčanjem na suncu.

Nalazi se u namirnicama poput lososa, tune, mlijeka i mliječnih proizvodi, skuše ili sardine, soka od naranče, gljive, i goveđe jetre. Ako ovaj vitamin unosite u organizam prehranom, potrošit ćete ga probavom. Naime, vitamin D se otapa u mastima, a možete kao uzimati kao bogati i zdravi dodatak prehrani.

Sunce je najveći izvor vitamina D
Izvor: Pixabay

Vitamin E – ubraja se u skupinu jakih antioksidansa koji štite naše stanice od svakodnevnog stresa. Upravo iz tog razloga je važno održavati u našem organizmu razinu vitamina E, kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati. Ukoliko čovjek ne unosi dovoljno vitamina E u organizam, veće su šanse za dobivanje raznih infekcija, pogoršanja vida i slabljenja mišića.

Ovaj vitamin se nalazi u puno namirnica, pa rijetko tko pati od nedostatka vitamina E. Namirnice koje sadrže E vitamin su: bademi, ulje lješnjaka, ulje suncokreta, ulje badema, losos, avokado, crvena paprika, brazilski orah, mango, kivi, lješnjaci, pinjoli, pačje meso, ulje pšeničnih klica, sjemenke suncokreta, te kikiriki.

Vitamin D održava kalcij u krvi
Izvor: Pixabay

Vitamin K – ovaj vitamin potpomaže prilikom zgrušavanja krvi pri zarastanju rana, modrica ali i dijelova koji su operirani. Vitamin K se nalazi u raznim kremama za kožu, a najviše u kremama koje smanjuju nezgodne podočnjake.

Ovaj vitamin se može pronaći u slijedećim namirnicama: krastavcima, kiviju, mladom luku, prokulicama, šparogama, te grožđu.

Upravo nedostatak vitamina K, prema istraživanjima može doprinijeti razvijanju Alzheimera, bolesti gubitka pamćenja. Svakako se preporučuje obogatiti svoju prehranu unosom ovog vitamina.

Vitamin K se nalazi u prokulicama i šparogama
Izvor: Pixabay

Autor:Matea Sušac

ZADNJE VIJESTI


PRAVO OSVJEŽENJE!

OVE NAMIRNICE IDEALAN SU OBROK LJETI! Zdrave su i lako probavljive, a pašu u bilo koje doba dana


SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI

NAJRAŠIRENIJE SPOLNE BOLESTI: Saznajte sve o njima i kako se prenose!


UZROCI ANEMIJE

KAKO SE NOSITI S ANEMIJOM: Simptomi i kako nastaje poremećaj krvne slike!


DAROVI PRIRODE

Znate li koji vitamini najviše jačaju organizam te kojim namirnicama možete povećati njihov unos?

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article