Zubar otkrio pet namirnica koje su najveći neprijatelji zuba: Više štete, nego koristi

Unsplash

Na zdravlje zuba većina obrati pažnju tek kada postane kasno. Karijes, krvarenje desni ili oštećena gleđ samo su neki od problema koje može da izazove određena hrana.

Stomatolog dr Derek Čung iz Toronta otkrio je pet namirnica koje su loše po zdravlje naših zuba. Ne samo da tvrdi da zrna kokica mogu da izazovu infekcije, već je otkrio i da previše limuna može da istroši gleđ na vašim zubima. Kako bi pomogao pacijentima i ljudima širom sveta ovaj zubar je otkrio koje to namirnice on izbegava u širokom luku.

Na prvom mestu, rizik od infekcija zuba zbog zaglavljene kokice čest je problem. Zatim, kukuruz u klipu. Ako zagrizete kukuruz, dobijete komadić kukuruzne ljuske koji vam se zaglavi u desnima.

Veliki problem stvaraju i slatke i lepljive bombone, kao što su karamel. Osim što su pune šećera, njihova struktura dodatno utiče na stvaranje karijesa. Takođe i previše citrusnog voća je štetno.

– Preterano jedenje limuna ili citrusa je zaista loše za vaše zube jer može da istroši vašu gleđ. Dakle, ljubitelji limunovog soka, razmislite ponovo – dodaje ovaj doktor.

Read More