10 grešaka u uređenju enterijera koje svi pravimo

Foto: Profimedia

Kupujemo lep, ali neudoban nameštaj

Koliko god da vam se sofa, fotelja ili stolica slaže sa ostatkom enterijera, ukoliko je neudobna ili nepraktična nemojte trošiti novac na taj komad nameštaja. Ostavite dovoljno vremena za kupovinu, sedite, opustite se, isprobajte fotelju ako treba i nekoliko puta, nemojte dozvoliti da vas prodavci požuruju ili ubeđuju. Ako vidite da nikako ne možete da se udobno smestite, fotelja jednostavno nije za vas.

Kupujemo moderan nameštaj

Gledate u izlog prodavnice i divite se kako su se trpezarija ili stolice divno uklopile u enterijer i poželite da ih odmah prenesete u svoj dom, sa istom ukrasnom činijom i ranerom po sredini… Međutim, kad vam zaista i dopreme tu trpezariju, u vašem prostoru izgleda čudno i ne uklapa se ni sa čim. Pre kupovine dobro osmotrite svoj nameštaj i prostor u kući. Koliko god neke garniture bile moderne ili skupe, jednostavno, ne uklapa se u svaki enterijer.

Krečimo zid bojom koju nismo prethodno testirali

Boja mahovine divno izgleda u kantici za farbu, ali na zidu efekat može biti grozan! Radije žrtvujte jednu konzervu, a ostale vratite i zamenite nego da živite u sobi koju ćete intenzivno mrzeti. Idealno je da testirate boju već u samoj farbari, odnosno, da ponesete uzorke svojih već prisutnih boja u stanu (presvlake, furnir… ) i da kombinujete na licu mesta. Opšte pravilo je da ne rizikujete sa dramatičnim bojama.

Nabavljamo nameštaj “koji će jednog dana dobro doći”

Naravno da treba imati viziju svog idealno sređenog doma, ali morate imati na umu da kupite komade nameštaja koji su vam zaista potrebni i koji se lepo uklapaju sa ostatkom prostora, ne koji će vam možda jednog dana zatrebati.

Kupujemo jeftin nameštaj

Amerikanci kažu “Kupi najbolje i plači samo jednom (kad platiš)”, a u Švajcarskoj vlada deviza “Kvalitet je ono što ostaje kada se cena zaboravi”. Možda je došlo vreme da ove poslovice potvrdite i vi! Pritom ne mislimo da potrošite čitavu ušteđevinu na neki stilski komad nameštaja, ali ako kupite kvalitetnije stolice sigurno ćete uštedeti novac, jer nećete morati svake godine da ih menjate ili popravljate.

Ovde pročitajte kojih 10 stvari morate eliminisati iz kuće već sutra.

Pretrpavamo stan cvećem zbog “ljubavi prema prirodi”

Sličan slučaj kao i sa modernim detaljima ili komadima nameštaja. Vodite računa o kućnim biljkama kojima želite da oplemenite prostor. Ukoliko živite u manjem stanu, mnogo cveća ili biljaka može izgledati neukusno i zakloniti svetlost i bukvalno vam smanjiti prostor za život.

Ovde pogledajte kojih 10 stvari ne smete imati u domu posle tridesete.

Uporno čuvamo neuspela dela “Uradi sam”

Koliko god da ste pratili upustva, ako vam nije uspelo da sami napravite ram za slike, stalak za nakit ili nešto slično, bolje je da se od tog komada rastanete… naravno, ako ste uporni, napravićete, iz drugog, trećeg ili tridesetog pokušaja još bolji ram pa zadržite taj najbolji!

Kupujemo jeftin i kič detalje za zidove

Ako želite da obogatite svoje zidove nekim detaljom ili slikom, ali niste sigurni u to šta najbolje definiše vaš stil, ukus, ličnost, ostavite zidove prazne dok ne dobijete dobru i kreativnu ideju. Bolje je imati prazan zid nego staviti neku sliku, poster, tapet koji se već može videti bar u trideset stanova u vašem gradu. Budite kreativni i inovativni, umesto što ćete kopirati već viđeno.

Ovde pogledajte maštovita rešenja za zidove u stanu.

Držimo se belih i bež rešenja

Beli enterijeri mogu izgledati divno i elegantno, ali bela nije jedina i nije najsigurnija nijansa za enterijer. Imajte na umu da se beli enterijeri brzo prljaju i da bez stručne pomoći, apartman u svetlim nijansama može izgledati sterilno i dosadno.

Uspostavljamo komplikovane sisteme ogranizacije u domu

“Donesi mi zelenu svesku iz fascikle koja se nalazi u levoj fioci ispod kutije sa lekovima”. Ukoliko većina vaših “zapovesti” počinju sličnim objašnjenjima, vreme je da promenite organizaciju u domu. Stvari smestite na mesta gde ih vaši ukućani lako mogu pronaći, kako ne bi utrošili pet ili pedeset minuta da im objasnite gde da nađu najobičnije i najpotrebnije stvari.