5 stvari koje jedan ljubazan gost nikada ne treba da kaže svom domaćinu

Foto: Profimedia

Ulazak u nečiji dom je trenutak kada domaćin pred gostom otvara deo i stana i duše, pa nije nimalo zgodno ako ga povredimo nespretnim pitanjima ili komentarima koje mogu biti rečeni u najboljoj nameri.

Ovaj kratak spisak će vam pomoći da takve situacije izbegnete

1. “Ovo mora da je koštalo đavo i po!”

Možda i jeste, nikad se ne zna! Ali nije baš prijatno da naglašavate kako domaćin, po vašem mišljenju, rasipa novac preko svake mere. Bolje je da pohvalite neki komad nameštaja koji vam se dopada.

2. “Hajde da ti pomognem da središ malo pre nego što stignu ostali gosti.”

Lepo od vas što ste spremni da pomognete, ali nemojte da zvuči kao da kuća nije dovoljno sređena. Recite, jednostavno: da li bih mogao da ti pomognem nešto? To nije neodređeno. To je učtivo.

3. “Ala si sredio kuću otkako smo bili kod tebe poslednji put!”

Ovo možete da kažete kao kompliment samo u slučaju da je zaista obavljeno renoviranje. Inače to zvuči kao da tek sad sve izgleda kako treba, a ranije je tu bio haos.

4. “Kuća ti je pravo udobno gnezdašce!”

Može proći kao kompliment, ali samo ako vodite računa, posebno ako osoba kod koje ste u poseti živi u manjem prostoru. Delovaće kao da je ”udobno, iako je baš tesno kao tesna rupa”. Ova pohvala je pravi mač sa dve oštrice, zar ne?

5. “Da li si ovo sam napravio?”

Ako se pitanje odnosi na posluženje, onda je OK, a ako je reč o komadu nameštaja, može da zvuči kao da deluje amaterski napravljeno. Naravno, ako domaćin sam pokaže nešto i objasni da je to sam napravio, nemojte štedeti pohvale.