6 nevidljivih neprijatelja kože

Redovno menjajte posteljinu i peškire kojima se brišete. Budite naspavani i hranite se zdravo. Ako ispoštujete ove savete imaćete blistav ten. Dermatolozi vam otkrivaju još nekoliko caka.
PREDMETI PRISLONJENI UZ LICE
Dok razgovarate telefonom ili često držite lice naslonjeno na ruke nečistoća se “lepi” za kožu. Vodite računa o higijeni.

STRES
Stres uzrokuje mnoge zdravstvene probleme, među njima i povećano lučenje hormona, koje uzrokuje pojavu mitisera i akni.

JASTUK I PEŠKIR
Dok spavate, koža na licu se regeneriše i odbacuje odumrle ćelije koja ostaju na jastučnici. Isti slučaj je i sa peškirom kojim brišete lice, koji je još pogodnije mesto za bakterije zbog vlažnosti. Zato redovno menjajte posteljinu i peškire da bi koža bila izložena što manjem broju bakterija. Koristite minimalne količine sredstva za pranje i omekšivača jer oni takođe mogu da budu uzrok negativne reakcije kože lica.

PRETERANO ČIŠĆENJE KOŽE
Ako koristite više od dva puta dnevno sredstva za pranje kože lica, čistite je sredstvima koja isušuju kožu kako biste se rešili masnog sjaja – postižete upravo suprotan efekt. Preteranim čišćenjem koži oduzimate prirodnu vlažnost, koju ona zatim nadoknađuje lučenjem više masnoće i stvara se začarani krug. Umesto preteranog čišćenja, važnija je dobra hidratacija.

PREPARATI ZA KOSU
Svakim dodirom kose i kože lica prenose se i ostaci sredstva za kosu (regenerator, lak, gel), kao i nečistoća s kose. To se događa dok spavate, perete kosu. Zato dobro isperite kosu nakon pranja, držite je dalje od lica i koristite što je manje moguće sredstava za kosu koja zbog silikona i ostalih sastojaka u sebi sadržanih začepljuju pore.

SUNČANJE
Umereno sunčanje je dobro za ten, ali preterivanje ima suprotan efekat.