Jesenji umor i depresija

Ako se brzo umarate, zevate, niste koncentrisani, muči vas hronični umor, malaksali ste i prespavali biste čitav dan reč je o jesenjem umoru koji se uvek javlja na početku jeseni i prema statistikama muči svaku drugu osobu.Iako deluju bezazleno ovi jesenji simptomi mogu da oslabe imunitet i stvore uslove za razvoj raznih bolesti.Da biste se zaštitili svakog dana provedite napolju bar pola sata u nekim aktivnostima, jer i najmanja količina svetlosti može da popravi raspoloženje. Pod uticajem svetlosti organizam proizvodi hormon sreće endorfin koji vraća lepo raspoloženje.

Pronaðite nešto lepo u prirodi ili u svom stanu pa se divite lepoti koju ima neko drvo ili cvet. Lepota povećava našu pozitivnu energiju. Greje nas lepim osećanjima i ulepšava život. Divite se lepoti buketa svežeg cveća. Bavite se baštovanstvom… Ako vam više odgovara dobro se obucite i džogirajte, brzo šetajte ili idite na plivanje.

Često možete sami sebe da smirite tako što nekoliko minuta jednostavno obratite pažnju na svoje disanje. Udahnete, zadržite dah i onda izdahnete. Pozitivna energija i dobro raspoloženje će se nakon ovoga, verovatno vratiti.

Imunitet ojačajte vitaminima iz voća kao što su kivi, grejp ili ananas koji je provereni borac protiv umora.
Na telo a posebno na izložene delove kao što su lice i ruke nanesite neku uljanu kremu da biste ga zaštitili, jer hladan vazduh izvlači vlagu iz površinskog sloja kože.

Ovi saveti vam mogu pomoći da ojačate duh i telo i pobedite jesenju depresiju i umor.

Opis Kognitivne Procene Depresije za otkrivanje simptoma depresije

CogniFit-ov Set Kognitivnih Procena za Depresiju (CAB-DP) je profesionalni alat koji se sastoji od klinički potvrđenih testova i zadataka dizajniranih da brzo utvrde i testiraju simptome, karakteristike i smetnje kod kognitivnih procesa pogođenih depresijom.

Ovaj inovativni onlajn test za depresiju je naučno sredstvo koje pruža kompletan kognitivni pregled i koji može da utvrdi korisnikove kognitivne prednosti i slabosti, da proceni indeks rizika od prisustva depresije i da uoči kognitivna područja na koje ovaj poremećaj utiče.

Izveštaj o rezultatima je dostupan nakon testa, koji obično traje 30-40 minuta.

Dijagnoza depresije zahteva multidisciplinarni pristup i procenu, kao i iscrpnu i detaljnu dijagnozu simptoma koji se javljaju kod različitih poremećaja raspoloženja, bolesti ili drugih poremećaja.

Klinička konsultacija koja se sastoji od upitnika i kliničkih skala za vrednovanje su najefikasniji kada je u pitanju postavljanje dijagnoze ovog poremećaja raspoloženja, iako možda nisu dovoljni za utvrđivanje ozbiljnosti ovog kognitivnog poremećaja. Da biste otkrili ozbiljnost oboljenja, neophodno je da se uradi iscrpna i detaljna procena poremećaja raspoloženja uz neuropsihološku i kliničku procenu. Preporučujemo da koristite ovaj kompletan test za depresiju kao dopunu uz stručnu dijagnozu, a nikad kao zamenu za konsultaciju sa doktorom.

Digitalizovani Protokol Kognitivne Procene za Depresiju (CAB-DP)

Ova kognitivna procena za otkrivanje depresije se sastoji od upitnika i kompletnog seta neuropsiholoških testova. Traje oko 30-40 minuta.

Odrasle osobe i starije odrasle osobe koje pokazuju simptome depresije će odgovarati na pitanja iz upitnika za procenu kliničkih simptoma u vezi sa ovim poremećajem, a nakon toga će raditi niz zadataka i vežbi koji su dizajnirani kao kompjuterske igrice.

 • UPITNIK I POSTAVLJANJE DIJAGNOZE : Niz jednostavnih pitanja koja su usmerena na otkrivanje osnovnih kriterijuma za postavljanje dijagnoze (DSM-5), simptoma i znakova depresije. Ovaj upitnik je sredstvo za otkrivanje depresije.
 • NEUROPSIHOLOŠKI FAKTORI I KOGNITIVNI PROFIL : CAB-DP set procena testira osnovne neuropsihološke faktore koji prate depresiju. Rezultati će biti upoređeni sa korisnicima iste starosti i pola.
 • KOMPLETAN IZVEŠTAJ SA REZULTATIMA: Na kraju onlajn testa za depresiju, dobićete detaljan izveštaj sa rezultatima, koji pokazuje indeks rizika od depresije (nizak, umeren ili visok), simptome, znakove upozorenja, kognitivni profil, analizu rezultata, preporuke i smernice. Rezultati vam pružaju vrlo važne informacije i pomažu u pronalaženju pomoći.

Psihometrijski Rezultati

Neuropsihološka procena za Depresiju (CAB-DP) koristi patentirane algoritme i tehnologiju veštačke inteligencije (AI) koja analizira više od hiljadu promenljivih i uz psihometrijske rezultate, ukazuje da li postoji rizik od depresije.

Kognitivni profil u neuropsihološkom izveštaju ima veliku pouzdanost, sigurnost i doslednost. Uspešnost testa je potvrđena uz ponavljanje testova i merenje procesa. Alfa Kronbahov koeficijent dostiže vrednost od oko .9, dok testovi Test-Retest dostižu rezultate blizu 1, što pokazuje veliku pouzdanost i preciznost.

Pogledaj grafik

Za koga je?

Set Kognitivnih Testova za Depresiju (CAB-DP) mogu da koriste odrasle i starije osobe za koje postoji sumnja da pate od depresije.

Bilo koji korisnik, bilo da je u pitanju stručnjak ili pojedinac, može lako da koristi ovu neuropsihološku procenu za depresiju. Nije potreban prethodan trening da biste koristili ovaj test. Posebno je namenjen za:

 • Zdravstveni Stručnjaci -Detaljno ispituje pacijente i nudi kompletan izveštaj-: Set neuropsiholoških procena za depresiju CogniFit-a pomaže zdravstvenim stručnjacima da otkriju simptome, postave dijagnozu i naprave plan lečenja. Uočavanje kognitivnih simptoma depresije i oštećenja je prvi korak u otkrivanju ovog poremećaja i za stvaranje određenog programa intervencije. Ovaj neverovatni softver ispituje višestruke varijable i pruža detaljan personalizovani izveštaj.
 • Članovi Porodice i Pojedinci:- Otkriva da li član porodice ima kognitivno oštećenje prisutno zbog Depresije-: Set Kognitivnih Procena za Depresiju je naučno sredstvo koje se sastoji od niza jednostavnih pitanja na koje je potrebno odgovoriti onlajn. Ovo omogućava svima, bez ikakvog posebnog treninga, da ispitaju neuropsihološke faktore i oktriju simptome depresije. Detaljan izveštaj omogućava utvrđivanje mogućeg rizika od ovog kognitivnog oštećenja i program intervencije za svaki poseban slučaj.

Prednosti

Ova tehnologija se bazira na naučnim metodima za brzo i precizno otkrivanje prisustva simptoma, slabosti, karakteristika i smetnji u kognitivnim procesima pogođenim depresijom i nudi brojne koristi:

 • VODEĆE SREDSTVO: Depresija Kognitivna Procena (CAB-DP) je profesionalni alat stvoren od strane stručnjaka za poremećaje raspoloženja. Kognitivni testovi su patentirani i naučno potvrđeni. Ovo vodeće sredstvo koristi naučna zajednica, univerziteti, porodice, ustanove i medicinski centri širom sveta.
 • LAK ZA UPOTREBU : Ovu neuropsihološku procenu mogu da koriste kako pojedinci, tako i stručnjaci (zdravstveni stručnjaci, porodice itd.) bez prethodnog iskustva u neuronauci ili tehnologiji. Interaktivni format omogućava laku upotrebu i upravljanje.
 • JEDNOSTAVAN ZA KORISNIKA: Svi kognitivni zadaci su automatski predstavljeni. Sve CogniFit-ove igrice i aktivnosti su interaktivne i zabavne, i lako se koriste.
 • DETALJAN IZVEŠTAJ O REZULTATIMA : Depresija Kognitivna Procena (CAB-DP) brzo pruža detaljan izveštaj i kompletnu analizu rezultata. To nam omogućava da prepoznamo i razumemo kliničke simptome, slabosti, prednosti i indeks rizika.
 • ANALIZE I PREPORUKE: Ovaj softver vam omogućava da analizirate više od hiljadu varijabli i daje vam dalje preporuke u skladu sa potrebama svakog korisnika ponaosob.

Kada je preporučljivo uraditi test za depresiju?

Uz ovaj set za procenu moguće je pouzdano otkriti prisustvo simptoma depresije i kognitivnog oštećenja kod odraslih i starijih odraslih osoba.

Ako sumnjate da neko pati od depresije ili kognitivnog oštećenja u vezi sa depresijom, preporučujemo da koristite ovu procenu što je pre moguće. Rano otkrivanje omogućava da se sa lečenjem i programom intervencije počne na vreme i na taj način izbegne oštećenje funkcija.

Ukoliko se ne otkrije na vreme i ukoliko se ne koriste određeni programi kao pomoć, ovaj poremećaj može otežati svakodnevni život i stvoriti probleme na poslu, u školi, kod kuće ili sa prijateljima.

Depresiju mogu da uzrokuju poteškoće i problemi na poslu, u školi i sa prijateljima. Možemo da napravimo razliku između:

Opis upitnika za dijagnozu

Depresiju karakteriše niz kliničkih simptoma i znakova. Ovi pokazatelji nam omogućavaju da otkrijemo prisustvo ovog poremećaja raspoloženja. Zbog toga se prvi korak procene depresije (CAB-DP-a) sastoji od upitnika koji je dizajniran da otkrije osnovne kriterijume za dijagnozu, znakove i simptome depresije u skladu sa uzrastom ispitanika.

Pitanja iz upitnika su slična pitanjima koje možete da nađete u priručnicima za dijagnozu, zdravstvenim upitnicima ili skalama za procenu depresije. Mi smo ta pitanja pojednostavili kako bi svako mogao da ih razume.

 • Kriterijumi za postavljanje dijagnoze depresije kod odraslih i starijih osoba: Sastoje se od niza jednostavnih pitanja koje mogu popuniti stručnjaci zaduženi za procenu ili osoba koja radi procenu. Upitnik prikuplja informacije iz sledećih oblasti: Psihički simptomi i Osećanja (tuga, krivica, beznadežnost itd.), Fizički simptomi (umor, bol u mišićima, problemi sa spavanjem itd.), i Propratni simptomi (razdražljivost, promena telesne težine, zloupotreba supstanci itd.).

Opis seta testova za procenu neuropsiholoških faktora koji se javljaju kod depresije

Prisustvo oštećenja nekih kognitivnih veština može da bude pokazatelj depresije. Opšti profil kognitivnih veština može da pokaže koliko su ta oštećenja ozbiljna.

Neki od psihičkih, fizičkih i propratnih simptoma depresije mogu biti posledica oštećenja nekih kognitivnih veština. Ovo su kognitivne veštine i područja koja se procenjuju u ovom testu za depresiju (CAB-DP).

PAŽNJA : Sposobnost da ignorišemo smetnje iz okruženja i da se fokusiramo na bitne informacije.

 • Fokusirana Pažnja: Fokusirana pažnja i Depresija. Fokusirana pažnja je sposobnost fokusiranja pažnje na jedan stimulus, bez obzira na vreme na koje je potrebno da fokusiramo pažnju. Ljudima sa depresijom je često teško da održavaju pažnju na bitne stimuluse i na događaje, jer se često fokusiraju na negativne misli i događaje.
 • Inhibicija: Inhibicija i Depresija. Inhibicija je sposobnost kontrolisanja automatskih reakcija i davanje pravog odgovora nakon pažljivog razmatranja situacije i rasuđivanja. Ljudima sa depresijom je često teško da zaustave negativne misli, i oni se u isto vreme potpuno blokiraju i zaustave reakciju zbog preterane inhibicije.
 • Dopunjavanje:Dopunjavanje i Depresija. Dopunjavanje je sposobnost da uvidite i kontrolišete način na koji izvršavate neki zadatak i da budete sigurni da obavljate isplanirane radnje. Ljudi sa ovim poremećajem imaju kognitivne probleme kada je potrebno da nadgledaju i kontrolišu sopstveno ponašanje, jer oni previše analiziraju situaciju i misle da sve što rade, rade loše.

PERCEPCIJA : Sposobnost tumačenja stimulusa iz našeg okruženja.

 • Vizuelna percepcija: Vizuelna percepcija i Depresija. Vizuelna percepcija je sposobnost tumačenja informacija koje naše oči primaju iz okruženja. Za ljude koji pate od depresije je uobičajeno da imaju probleme sa vizuelnom percepcijom, i u nekim ekstremnim slučajevima može im biti teško da razlikuju crno i belo.
 • Percepcija okoline: Percepcija okoline i Depresija. Percepcija okoline je ljudska sposobnost da uvidimo sopstvenu poziciju u odnosu na okruženje i da shvatimo kako su pozicionirani objekti u okruženju. Osobe koje pate od depresije su često dezorijentisane u prostoru i vremenu.

MEMORIJA : Sposobnost zadržavanja i manipulisanja novim informacijama i prisećanje informacija iz prošlosti.

 • Radna memorija: Radna memorija i Depresija. Radna memorija je sposobnost da zadržimo i upotrebljavamo informacije koje su nam potrebne za obavljanje drugih složenijih kognitivnih zadataka, kao što su tumačenje govora, učenje i rasuđivanje. Studije su pokazale da osobe koje pate od depresije teško obavljaju zadatke za čije je rešavanje potrebna radna memorija.
 • Kratkoročna memorija: Kratkoročna memorija i Depresija. Kratkoročna memorija je sposobnost da upamtimo malu količinu informacija za kratko vreme. Neravnoteža neurotransmitera i funkcionalne promene, kao što su smanjenje zapremine hipokampusa, mogu da budu razlog zbog kog osobe sa depresijom imaju problema sa ovom vrstom pamćenja, tj. memorije.

IZVRŠNE FUNKCIJE I RASUĐIVANJE: Sposobnost da uspešno koristimo (organizujemo, povežemo itd.) primljene informacije.

 • Kognitivno preusmeravanje: Preusmeravanje i Depresija. Preusmeravanje je sposobnost mozga da prilagodi ponašanje i misli novim, promenljivim ili neočekivanim okolnostima. Osobe sa depresijom teško kontrolišu ili zaustavljaju negativne misli, ili osećaj beznadežnosti i krivice, zbog čega im se nameću misli.
 • Planiranje: Planiranje i Depresija. Planiranje je sposobnost da organizujemo najbolji način za dostizanje nekog cilja. Osobe koje pate od depresije generalno imaju oštećenu sposobnost planiranja, što može da oteža organizovanje sopstvenih misli i planova.
 • Brzina obrade podataka: Brzina obrade podataka i Depresija. Brzina obrade podataka je vreme koje je potrebno nekom da obavi neki mentalni zadatak. Pacijenti sa depresijom često kasne u obavljanju fizičkih i mentalnih radnji, jer usporeno razmišljaju.

KOORDINACIJA: Sposobnost da pažljivo i precizno obavljamo pokrete.

 • Brzina reakcije: Brzina reakcije i Depresija. Brzina reakcije se odnosi na vreme koje prođe od trenutka kada primimo određeni stimulus do trenutka kada na njega odgovorimo. Ljudi sa depresijom često imaju lošu brzinu reakcije.
 • Vizuelno motorna koordinacija: Vizuelno motorna koordinacija i Depresija. Vizuelno motorna koordinacija je sposobnost da uspešno vršimo zadatke za koje su potrebne naše motorne veštine, kao i naš vid. Kada je ova veština oštećena, što je čest slučaj kod depresije, javlja se nespretnost i nedostatak kontrole pokreta. Neke studije pokazuju da ovo oštećenje vizuelne motorne koordinacije kod pacijenata se depresijom može biti uzrokovano nedostatkom dopamina.

Zadaci za procenu

Ovo multi-dimenzionalno naučno sredstvo ima različite zadatke za procenu. Evo nekoliko primera:

 • Raspoznavanje – Test WOM-REST: Raspoznavanje – Test WOM-REST testira radnu memoriju i bazira se na Konersovom (CPT) testu, na klasičnom Memorijskom Testu (TOMM), klasičnom Huper Zadatku Vizuelne Organizacije (VOT) koji je kreirao Hooper (1982) i na klasičnom TOVA testu. Zadatak testira izvršne funkcije korisnika. Procenjuje mentalne veštine koje se korsite kada pravimo planove, reagujemo na stimulus ili primamo informacije.
 • Brzina – Test REST-HECOOR: Brzina – Test REST-HECOOR se bazira na klasičnom testu Varijabli Pažnje (TOVA) i na Huper Zadatku Vizuelne Organizacije (VOT) koje je kreirao Hooper (1983). Test meri brzinu reakcije i beleže se veštine i brzina reakcije.
 • Doslednost – Test WOM-ASM: Doslednost – Test WOM-ASM se bazira na klasičnom Konersovom testu (CPT) i na testu Vekslerove Skale Pamćenja (WMS). Uz pomoć ovih testova mi možemo da testiramo kapacitet privremenog skladištenja podataka, kao i kapacitet za manipulisanje informacijama kako bi se obavljali složeni kognitivni zadaci, kao što su tumačenje govora i rasuđivanje.
 • Identifikovanje – Test COM-NAM: Identifikovanje – Test COM-NAM koristi klasičan test Korkmana, Kirka i Kempa iz 1998. godine (NEPSY) i klasičan Memorijski Test (TOMM) za merenje kognitivnih veština. Ovaj test nam pomaže da posmatramo sposobnost korisnika da upamti informacije i da razvrsta stimuluse u svojoj memoriji.

Mozak i Depresija

Oštećenja i promene u mozgu uzrokuju probleme sa emocijama, ponašanjem i kognitivne probleme povezane sa depresijom. Osnovna područja povezana sa depresijom su limbički sistem i prefrontalni korteks, koja su vrlo blisko povezana jedno sa drugim.

Limbički Sistem: Limbički sistem se sastoji od moždanih struktura koje su u najvećoj meri zadužene za identifikovanje i kontrolu emocija. Strukture u limbičkom sistemu koje depresija može da pogodi su hipokampus, amigdala, bazalne ganglije, cingularni korteks i hipotalamus. Neke studije pokazuju da osobe koje pate od depresije imaju umanjenu zapreminu hipokampusa, što objašnjava neke od kognitivnih problema povezanih sa ovim poremećajem.

Prefrontalni korteks: Prefrontalni korteks je prednji deo mozga i zadužen je za složene funkcije, kao što su planiranje i druge izvršne funkcije. Dokazano je da depresija značajno pogađa dorzolateralni prefrontalni korteks i orbitofrontalni prefrontalni korteks. Dorzolateralni korteks je zadužen za inicijativu, inhibiciju, menjanje taktike, samoregulaciju, planiranje i odlučivanje, što su veštine koje su često oštećene kod ljudi sa depresijom. Zapremina orbitofrontalnog korteksa, koji je uglavnom vezan za socijalno ponašanje i ličnost, takođe je često umanjena kod ljudi sa depresijom.