Akutni i hronični prostatis

Upala prostate (prostatitis) je često uzrokovana bakterijama. Simptomi akutnog bakterijskog prostatitisa su temperatura, bolovi u mišićima, malaksalost, učestalo mokrenje, kao i bol u predelu prostate. Lečenja akutnog prostatitisa se sastoji u mirovanju, uzimanju dovoljno tečnosti, sredstava koja omekšavaju stolicu i, što je najvažnije, primeni antibiotika tokom najmanje mesec dana čime se sprečava da akutni prostatitis pređe u hronični.
Hronični prostatitis može, ali ne mora biti uzrokovan bakterijama. Ako je uzrokovan bakterijskom infekcijom, onda se povremeno javljaju simptomi koji liče na akutni prostatitis. česte smetnje kod bolesnika i s akutnim i s hroničnim prostatitisom su povećani nagon na mokrenje, osećaj nepotpune ispražnjenosti posle mokrenja, otežano mokrenje i mokrenje tokom noći.
Hronični prostatitis koji je uzrokovan bakterijama trebalo bi lečiti antibioticima tokom najmanje šest nedelja, uz primenu toplih kupki.
Ako se radi o prostatitisu čiji uzrok nisu bakterije, najčešći simptom je bol u predelu prostate, a mogućnosti za efikasno lečenje su mnogo manje. U tom slučaju se obično primenjuju lekovi za opuštanje mišića i ublažavanje bola, uz tople kupke.
Dr sci. med. Slobodan Kažić