Artičoka – poslastica na tanjiru, antioksidans za organizam

Artičoka - poslastica na tanjiru, antioksidans za organizam 1Foto: shutterstock

Artičoke ili volite ili ne.

Da bismo bili u prilici da ih probamo saznaćemo neššto o njima. To je biljka velikog grmastog oblika, robusnog izgleda koja svoje jestive cvetove daje od marta do maja meseca, cvetovi su složženi od latica koje na prvi pogled izgledaju vrlo nežžno u ružžicasto zelenim bojama, ali samo naizgled.

Artičoke je moguće uzgajati gotovo svuda, poššto je reč o otpornoj biljki koja je „prgava“ na razne uslove odgajanja i koja će odmah skrenuti pažžnju na sebe.

Jestivi cvetovi artičoke su neššto posebno, barem tako kažžu vrsni gurmani. Artičoka jednostavno nije namirnica za one konzumente koji su nestrpljivi, koji nemaju vremena da se posvete sporom obedovanju, artičoki se treba posvetiti isto tako prilikom pripreme jela.

Spremljena artičoka se jede laticu po laticu dok se ne dode do onog najslađeg dela, a to je njena unutraššnjost ili sržž, koja je mekana i slatka. Svakako da je to i glavna nagrada za uložženi kulinarski trud.

Artičoku treba znati ošistiti, potrebno je ukloniti spoljne tvrde listove i odrezati vrh cveta koji je ošštar, pa se preporučuje upotreba kuhinjskih rukavica. Stabljiku artičoke takođe očistiti i upotrebiti prilikom kuvanja.

Kada govorimo o artičokama, za kulinarski klasik se smatra da se cvetovi pune meššavinom peršuna, belog luka i prezli. Postoje i drugi načini pripreme, artičoke sa sosom, ili u nekom prolećnom varivu. Posla sa artičokama ima dosta, ali kada ih jednom zavolite, višše nema povratka nazad, ljubav postaje trajna.

Ako imamo goste, dovoljna je jedna aričoka po osobi, poššto nam artičoka višše služži kao jedinstvena poslastica, kada skidamo laticu po laticu i pravimo poseban guššt.

Pored nesumnjivih kulinarskih vrednosti, ova nesvakidašnja biljka ima i zdravstvene efekte naš organizam, na primer dobar je antioksidans. Ekstrakt artičoke pomažže kod lošše probave, čisti jetru od toksina i samim tim je šštiti. Zatim artičoka snižžava holesterol, štiti srce, smanjuje krvni pritisak.

Ekstrakt artičoke pomažže kod lečenja simptoma dijabetesa. Artičoka takođe doprinosi zdravlju kožže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article