Belosalic mast i losion – upotreba, iskustva, rezultati i cena

Ovaj lek sadrži dva aktivna glavna sastojka, betametazon i salicilnu kiselinu. Betametazon je glukokortikoidni steroid iz grupe jakih kortikosteroida. Salicilna kiselina, drugi aktivni sastojak ovog leka, pomaže u lečenju suve i ljuspaste kože.

Ovaj lek se koristi za ublažavanje simptoma zapaljenja, suvoće, svraba i nelagodnosti koje mogu nastati kod psorijaze, dermatitisa, ekcema, seboreje i drugih promena na koži koje reaguju na glukokortikoidne steroide.

Belosalic nije pogodan za svakoga. Nemojte ga koristiti:

 • ako ste alergični na betametazon, salicilnu kiselinu ili bilo koji drugi sastojak ovog leka;
 • ako imate tuberkulozu kože, virusnu infekciju kože (naročito herpes), kravlje boginje, male boginje, hroničnu upalu kože oko ustiju i crvenilo na središnjim delovima lica.

Konkretno, morate objasniti doktoru ako:

 • ste trudni ili dojite bebu;
 • imate probleme sa jetrom;
 • želite ovom mašću ili losionom da lečite dete;
 • imate problem sa imunološkim sistemom.

Belosalic interaguje sa drugim lekovima. Veoma je važno da svom lekaru ispričate koje ste lekove ili biljne suplemente uzimali ili ih trenutno uzimate.

Obavezno pogledajte odštampano uputstvo uz lek, kao i kompletnu listu mogućih kontraindikacija i upozorenja.

Kako se uzima Belosalic?

Ovaj lek je dostupan u obliku masti i rastvora (losiona) za kožu. Trebalo bi da uzimate Belosalic tačno onako kako vam je rekao lekar ili farmaceut.

Mast je namenjena spoljašnjoj upotrebi na koži. Trebalo bi da nanesete mast na pogođeno područje dva puta dnevno.

Losion je namenjen eksternoj upotrebi na koži. Nanesite nekoliko kapi losiona na pogođenu regiju dva puta dnevno.

Nemojte koristiti više od toga i nemojte koristiti češće ili duže vremena od onoga kako vam je lekar prepisao. Ne propuštajte dozu u isto vreme svakoga dana.

Koji su neželjeni efekti Belosalic masti?

Kao i svi lekovi i Belosalic može izazvati neželjene efekte, uključujući:

 • kožu koja se istanjuje;
 • strije;
 • vidljiva uvećanja kapilara na koži;
 • iritaciju kože;
 • suvu ili ispucalu kožu;
 • upalu folikula dlake;
 • akne;
 • upalu kože oko ustiju;
 • crvenilo;
 • oticanje i upalu plikova osipa;
 • peckanje, svrab;
 • diskoloraciju kože i kose;
 • zapušene pore znojnih žlezda;
 • infekcije kože;
 • alergijske reakcije;
 • crvenilo i oticanje;

Konsultujte lekara ako su ovi neželjeni efekti zabrinjavajući i teški.

Budite obazrivi kada uzimate Belosalic mast. Obavestite lekara ako ste:

 • prilikom prve primene Belosalic masti imali hipersenzitivnu reakciju na koži (svrab, peckanje, crvenilo); u tom slučaju prestanite da mažete Belosalic mast; ova mast se ne sme koristiti ispod okluzivnog zavoja, osim ako je neophodno; produžena upotreba Belosalic masti na licu nije preporučljiva zbog moguće pojave dermatitisa koji liči na rozaceu, perioralnog dermatitisa i akni.

Nemojte koristiti Belosalic mast u očima i blizu očiju, na genitalijama i oko otvora na telu, niti na otvorenim ranama i oštećenoj koži.

Nemojte koristiti Belosalic mast ako imate problema sa jetrom.

Ako je potrebno da koristite Belosalic mast u dužem vremenskom periodu, potrebna je stalna supervizija lekara.

Neki delovi tela, kao što su prepone, pazuh i područje oko anusa, podložni su formiranju strija tokom lokalnog tretmana Belosalic mašću, pa zbog toga aplikacija ove masti na ovim područjima treba da bude maksimalno limitirana.

U slučaju gljivične superinfekcije lezija na koži, konsultujte lekara kako biste dodatno primenili odgovarajući lek.

Treba zapamtiti da dugotrajna lokalna primena terapije može izazvati razvoj mikroorganizama rezistentnih na aminoglikozide.

Ako razvijete infekciju sa mikroorganizmima, konsultujte lekara kako bi vam dao odgovarajući lek.

Uzimanje drugih lekova

Obavestite svog lekara ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koji drugi lek, uključujući i lekove koje ste kupili bez recepta.

Ne postoje klinički relevantne interakcije sa drugim lekovima. Istovremeno korišćenje kozmetičkih ili dermatoloških preparata za akne ili onih koji sadrže etanol, medicinske sapune sa jakim isušujućim efektima, kao i druge činioce, mogu u određenim slučajevima povećati iritaciju kože.

Deca i Belosalic mast

Zbog odnosa veće površine kože i ukupne telesne težine i nerazvijenog stratum corneum-a, povećana apsorpcija betametazona i salicilne kiseline se mogu pojaviti kod dece tokom topikalne aplikacije. Ovo može voditi ka manifestacijama sistemske toksičnosti.

Mast se ne sme koristiti ispod pelena zbog toga što pelene (naročito plastificirane) deluju kao okluzivni zavoj i povećavaju apsorpciju. Stoga, ovaj preparat mora biti primenjivan na deci sa velikom obazrivošću i u što kraćem vremenskom periodu.

Pacijenti sa hepatičnom insuficijencijom i pacijenti koji zahtevaju dugotrajnu topikalnu aplikaciju masti Belosalic, naročito ako su neophodni okluzivni zavoji, trebalo bi da budu pažljivo praćeni, zbog povećane apsorpcije betametazona. Tada može doći do sistemskih manifestacija.

Trudnoća i dojenje

Pitajte svog lekara ili farmaceuta za savet pre upotrebe leka. Belosalic kod trudnica i žena koje doje, trebalo bi da bude primenjivan samo kada je to neophodno.

Vožnja i upotreba mašina

Nema dokaza da mast Belosalic ima uticaja na sposobnost vožnje i upotrebe mašina.

Kako uzimati Belosalic mast i losion

Prilikom primene masti Belosalic pomno pratite uputstva koja vam je dao vaš lekar.

Belosalic mast je namenjena samo spoljnoj upotrebi na koži.

Trebalo bi nanositi na pogođeno područje u tankom sloju. Treba da se primenjuje dva puta dnevno. Operite ruke nakon korišćenja ovog leka.

Tretman ne bi trebalo da traje duže od tri nedelje. Kod hroničnih stanja kože, kako bi se sprečile relapse, tretman treba nastaviti neko vreme i nakon nestanka svih simptoma, pod stalnim nadzorom lekara.

U slučaju duže primene, upotrebite lek manje često, na primer, svakog drugog dana.

Ne aplicirajte više Belosalic masti nego što je prepisano. Ako ste primenili više Belosalic masti nego što bi trebalo, ili ste je primenjivali duže vremena, odmah razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom.

Ako ste zaboravili da uzmete i primenite Belosalic mast

Ako ste zaboravili da aplicirate Belosalic mast, uradite to što je pre moguće, a potom nastavite po redovnom redosledu. Nemojte aplicirati duplu dozu kako biste nadoknadili propuštenu dozu.

Ako ste slučajno progutali mast Belosalic, odmah obavestite lekara.

Mogući neželjeni efekti

Kao i svi lekovi, Belosalic mast može uzrokovati neželjene efekte, iako ih ne iskuse svi pacijenti.

Topikalna primena betametazona može smanjiti sadržaj kolagena u potkožnom tkivu i uzrokovati atrofične promena na koži, ireverzibilne strije, ekhimoze, telangiektazije, folikulitis, hipertrihozu i kontaktni dermatitis. Produžena terapija može dovesti do razvoja osipa, pruritusa, lokalne hiperpigmentacije ili depigmentacije kože, depigmentacije dlake i inhibicije funkcija lojnih žlezda.

Zbog depresije imunog sistema može doći do sekundarne infekcije. Sistemski neželjeni efekti topikalne administracije betametazona su posledica apsorpcije leka u cirkulaciji. Pojavljuje se vrlo retko, u većini slučajeva predoziranjem i obično se povlači odmah nakon prekida tretmana. Topikalna primena salicilne kiseline može izazvati dermatitis.

Kako se čuva lek?

Lek treba držati van domašaja dece. Nemojte ga držati na temperaturi koja prelazi 25 stepeni.

Nemojte koristiti Belosalic mast nakon isteka roka čiji je datum zabeležen na pakovanju.

U jednom gramu masti ima 0.5 mg betametazona u formi betametazon dipropionata i 30 mg salicilne kiseline.

Drugi sastojci su: parafin (tečni oblik), beli vazelin.

Mast je bele boje, providna i homogena masa.

Belosalic mast je posebno pogodna za lečenje psorijaze. Ovo hronično zapaljensko kožno oboljenje ima svoje trenutke pogoršanja i poboljšanja. Najčešći oblik psorijaze sa kojim se srećemo u medicinskoj praksi jeste onaj u kome su primetne naslage ružičaste kože oko kojih se nalazi ivica sa kožom koja je ljuspasta. Pogođene regije su koža glave, potom laktovi, kolena ili pak donji deo leđa.

Lekari smatraju da je psorijaza delimično nasledna bolest, ali je mogu uzrokovati i infekcije, stres ili korišćenje nekih lekova. Kao kortikosteroid, betametazon iz Belosalic masti jeste efikasan lek.

Međutim, on ne bi smeo da se koristi u dužem vremenskom periodu već bi trebalo da se ograniči samo na trenutke pogoršanja stanja psorijaze.

Betametazon je sintetički glukokortikoid sa minimalnom mineralokortikoidnom aktivnošću. On leči širok spektar bolesti i stanja pretežno zahvaljujući svojim glukokortikoidnim efektima kao antiinflamatorni i imunosupresantni agens. Ima efekte i na krvni i limfni sistem.

Salicilna kiselina je vrlo čest sastojak preparata za negu i lečenje kože. Prirodno se salicin nalazi u vrbinoj kori i poznat je još od antičkih vremena. Od salicina se oksidacijom dobija salicilna kiselina koja je vrlo slična acetisalicilnoj kiselini iz aspirina.

Cena Belosalic masti i losiona

Cena Belosalic masti i losiona je oko 300 dinara.