Bol u leđima

Bol u ledjima izazvan naporom ili manjim povredama, redje nego većim povredama, često se naziva običnim bolom u ledjima. Iako bol koji dolazi iznenada i česti je prouzrokovan određenim pokretima, uzrok se verovatno gradi duže vreme.

Smanjite rizik

Neki od najčešćih uzroka stresa i tert na kičmu su:

1. pognuto sedenje u stolici

2. voženje u pognutom položaju

3. loš položaj tela tokom stajanja

4. naglo podizanje tereta

5. spavanje na neudobnim dušecima

6. ako niste u dobroj fizičkoj formi

7. i genealni premor

Naktivnost i pogrešni pokreti tela su najčešće uzrok običnog bola u leđima. Fizička neaktivnost čini da mišići postaju mlitavi i postaju nesposobni da ispravno podržavaju leđa, što čini da leđa postaju osetljivija i ranjivija na oštećenja kada neki pokreti naprave preteran napor na određeni deo kičme i leđa.
Najčešće j problem vezan za naprezanje ili kidanje mišića, tetiva ili ligamenata oko donjeg dela kičmenog stuba. Ovo može da proizvede bolnu napetost i spazam mišića. Čak i mali problem može da prouzrokuje puno bola kada stojite, sagnete se ili se krećete. Bol može da se javi iznenada ili se postepeno pojačava a može da traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Dijagnoza

Lekarima je često teško da nađu tačan uzrok bola izazvan otećenjem ligamenata ili mišića u limbalnom predelu. Zato se često i zove ne specifičan bol u donjem delu leđa. U mnogim slučajevima bol nastaje par dana posle povrede, mnogo je gore kada se uzrok gradi postepeno tokom više godina što otežava dijagnozu.