Borba protiv raka u Istarskoj županiji: Nakon pada odaziva žena na mamografije, nabavljena nova oprema

foto:pexels

DAN BORBE PROTIV RAKA

+
AAA

Borba protiv raka u Istarskoj županiji: Nakon pada odaziva žena na mamografije, nabavljena nova oprema

Autor: T.Š.

Međunarodni dan borbe protiv raka obilježava se 4. veljače s ciljem podizana svijesti šire javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. Zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar smatra da ove godine Međunarodni dan borbe protiv raka ima dodatni značaj s obzirom na pandemiju virusa COVID-19.

“Proteklih godinu dana svijet se bori s koronavirusom koji je postao apsoluti zdravstveni prioritet vlada diljem svijeta. Međutim, ono što se ni u jednom trenutku ne smije smetnuti s uma je činjenica da pojavom virusa nisu nestale druge bolesti, pa ni one zloćudne. Iz tog razloga, iznova je potrebno istaknuti važnost prevencije i ranog otkrivanja raka jer jedino pravodobno detektiranje bolesti i njezino liječenje, mogu spasiti život”, poručila je zamjenica župana.

Borba protiv raka prepoznata je i u Planu za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije, a Županija dugi niz godina sufinancira brojne programe i udruge, u čijem je djelokrugu rada i navedena javnozdravstvena problematika. Spomenimo tako rad Kluba žena liječenih od karcinoma dojke – Gea Pula i dugogodišnji program pomoći oboljelim i operiranim ženama u postoperativnoj rehabilitaciji i uključivanju u svakodnevne aktivnosti te povećanje kvalitete života, što financijski podupire Županija.

Liga protiv raka Pula, između ostalog, pruža psihosocijalnu pomoć i podršku onkološkim bolesnicima i njihovim obiteljima, a Udruga Martišnjak z muštaci bavi se muškim zdravljem. Lani je tako, zahvaljujući Istarskoj županiji, omogućen tisak i podjela 10.000 primjeraka informativnih knjižica s ciljem dobivanja kvalitetnih i razumljivih informacija o tumoru prostate (najčešći tumor muškaraca u razvijenim zemljama), tumoru testisa i psihičkim poremećajima vezanima za te tumore.

“U Županijskom programu otkrivanja raka dojke dogodio se pad odaziva žena na mamografije u odnosu na ranije godine, pa je izvršena posebna evaluacija i analiza učinkovitosti tog programa. Zaključeno je da je svrsishodno i učinkovito i dalje provoditi navedeni program kod žena s navršenih 45. godina života, budući da nacionalni programi obuhvaćaju žene od 50.-te godine nadalje, a ranim otkrivanjem raka u mlađoj životnoj dobi značajno se može utjecati na smanjenje smrtnosti od te bolesti”, pojašnjava Ćakić Kuhar dodajući da su rezultati obavljene analize ukazali na zastarjelost i potrebnu obnovu mamografa u Istarskoj županiji. Zato je 2019. godine kupljen i stavljen u funkciju novi digitalni mamograf s tomosintezom u Općoj bolnici Pula, a dodatni digitalni mamograf s tomosintezom Istarski domovi zdravlja su nabavili prošle godine za središnju i sjevernu Istru.

Još jedna županijska ustanova, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, provodi programe s ciljem ranog otkrivanja bolesti, kvalitetne organizacije i evaluacije nacionalnih preventivnih programa. Zavod tako upućuje pozive na mamografiju, pozive na uključivanje u programe ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji uključuju testiranje stolice s priloženim edukativnim lecima, šalje materijale za uzimanje i slanje uzoraka stolice osobama, testira uzorke stolice, a termin za kolonoskopiju u OB Pula dodjeljuje se osobama s pozitivnim nalazom krvi u stolici. Također, putem besplatnog telefona pružaju se informacije svim zainteresiranim građanima.

Autor:T.Š.

ZADNJE VIJESTI


OPAKA BOLEST

Znate li razliku između raka, karcinoma i tumora? Stručnjak objašnjava u čemu je razlika!


RAZNI SU UZROCI

Ako se ne možete riješiti mučnine ovim prirodnim sredstvima, možda je riječ o ovom ozbiljnom zdravstvenom problemu


DAN BORBE PROTIV RAKA

Borba protiv raka u Istarskoj županiji: Nakon pada odaziva žena na mamografije, nabavljena nova oprema


POSEBNA POZORNOST NA DJECU

Sunčana Glavak: Europska komisija osigurala je 4 milijarde eura nemijenjenih aktivnostima u suzbijanju raka

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article