Sunčana Glavak: Europska komisija osigurala je 4 milijarde eura nemijenjenih aktivnostima u suzbijanju raka

POSEBNA POZORNOST NA DJECU

+
AAA

Sunčana Glavak: Europska komisija osigurala je 4 milijarde eura nemijenjenih aktivnostima u suzbijanju raka

Autor: Tea Šojat

Europska komisija objavila je danas Europski plan za borbu protiv raka, uoči Svjetskog dana borbe protiv raka, koji se obilježava 4. veljače. Ova dugo očekivana strategija započet će novo razdoblje u cjelovitom odgovoru na jedan od najvećih zdravstvenih izazova novijeg doba. Europski plan za borbu protiv raka podržat će se aktivnostima koje se protežu na brojna područja, od zapošljavanja, obrazovanja, socijalne politike i jednakosti, preko marketinga, poljoprivrede, energije, okoliša i klime, do prometa, kohezijske politike i oporezivanja.

Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) pozdravila je današnju objavu plana borbe protiv raka, istaknuvši da je to jedan od ključnih zdravstvenih prioriteta Europske pučke stranke i skupine zastupnika u Europskom parlamentu „Zastupnici protiv raka“.

“Vođena Europskim planom za borbu protiv raka, unija će podizati medicinske, znanstvene, gospodarske i društvene standarde. No, jasno je da samo uz potporu i suradnju s građanima možemo pobijediti rak. Odaziv na preventivne preglede prvi je korak na tom putu!”, izjavila je zastupnica Sunčana Glavak.

Četiri ključna područja djelovanja

Europski plan za borbu protiv raka strukturiran je kroz četiri ključna područja djelovanja – prevenciju, rano otkrivanje, dijagnozu i liječenje te unaprjeđenje kvalitete života. Provedba ovog programa oslonit će se na čitav niz instrumenata financiranja od strane Europske komisije, s ukupno 4 milijarde eura namijenjenih aktivnostima u suzbijanju raka, uključujući programe EU4Health, Horizon Europe i Program Digital Europe.

Uz to, za potporu novim tehnologijama, istraživanjima i inovacijama, pokrenut će se novi Centar znanja o raku koji će pomoći koordinirati znanstvene i tehničke inicijative povezane s rakom na razini EU-a. Bit će uspostavljena Europska inicijativa za snimanje raka koja će podržati razvoj novih računalno podržanih alata za poboljšanje personalizirane medicine i inovativnih rješenja.

Poseban će se fokus posvetiti djeci kroz pokretanje inicijative „Pomaganje djeci s rakom“ kako bi se djeci osigurao pristup brzom i optimalnom otkrivanju, dijagnozi, liječenju i njezi. Konačno, kako bi se utvrdili trendovi, razlike i nejednakosti između država članica i regija, 2021. uspostavit će se Registar nejednakosti protiv raka.

Prilika za Hrvatsku

Hrvatski sabor je sredinom prosinca prošle godine usvojio prijedlog Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine, kojim se želi unaprijediti sveobuhvatno praćenje, prevencija i liječenje malignih bolesti. “Vjerujem da će ovaj dokument pridonijeti pozitivnim iskoracima na području liječenja malignih bolesti. U novom proračunskom razdoblju i s novom europskom strategijom za borbu protiv raka imamo jedinstvenu priliku promijeniti trendove i osigurati dulji i kvalitetniji život onkoloških pacijenata”, zaključila je Glavak.

Autor:Tea Šojat

ZADNJE VIJESTI


OPAKA BOLEST

Znate li razliku između raka, karcinoma i tumora? Stručnjak objašnjava u čemu je razlika!


RAZNI SU UZROCI

Ako se ne možete riješiti mučnine ovim prirodnim sredstvima, možda je riječ o ovom ozbiljnom zdravstvenom problemu


DAN BORBE PROTIV RAKA

Borba protiv raka u Istarskoj županiji: Nakon pada odaziva žena na mamografije, nabavljena nova oprema


POSEBNA POZORNOST NA DJECU

Sunčana Glavak: Europska komisija osigurala je 4 milijarde eura nemijenjenih aktivnostima u suzbijanju raka

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article