Bundeva dijeta iskustva

dijeta_sa_bundevom

Bundeva dijeta se drži 14 dana i u tom vremenskom periodu je moguće skinuti od šest do osam kilograma, kako tvrde autori. Dijeta sa bundevom jeste restriktivna,moraćete  se strogo pridržavati priloženog jelovnika ,kao i toga kada uzimate vaše obroke,ali opet to ćete odrediti sami, nije toliko komplikovano i teško za izdržati,što  potvrđuju brojna iskustva polaznika. Jednostavno je ,satnicu za obroke donosite prvi dan i toga se pridržavate i naredne dve sedmice.Jesen je idealno godišnje doba za ovu dijetu,jer sada bundeva imamo u izobilju,pa vam neće biti teško da prilagodite recepte koje zahteva bundeva dijeta.

BUNDEVA KALORIJE

Mnogi je nazivaju kraljicom jeseni,što ona svojim izgledom,ukusom i dobrobitima za naše zdravlje svakako i opravdava.Jedna od tih zdravstvenih koristi koje nam nudi bundeva dijeta je brzo i lako skidanje suvišnih kilograma i odličan detoks celokupnog organizma u samo dve nedelje. Ne zaboravimo da su bundeve niskokalorične što ih čini gotovo idealnim namirnicama za mršavljenje.Ako uzmemo u obzir i to koliko su recepti sa bundevom aktuelni ovih dana,a pri tom bi želeli i da skinemo koji  kilogram,ne preostaje nam ništa drugo nego da se pozabavimo sa ovom dijetom -ali na pravi način. U 100 grama bundeve imamo ukupno 28 kalorija,i 117,23 KJ energije. Veoma je bogata sa mineralima kao što su magnezijum,gvožđe,selen,kalcijum,bakar,cink,mangan,kalijum,fosfor i natrijum,zatim vitaminima B12 i
B6,K,C,E,tiaminom,riboflavinom i niacinom. Vitamin K je naročito koristan jer reguliše gustinu naše krvi,dok je zajedno sa vitaminom T veoma redak u ostalom povrću.Sve to čini ovu namirnicom nezamenljivom na jesenjoj trpezi. Takođe u njenih 100 grama sadrži se 92,66 g vode,proteina ima 0,81 gram,dok su masti prisutne u 0,2 grama,uglenih hidrata je ukupno 5,73 grama i 0,9 g čine vlakna izuzetno važna za ubrzanje metabolizma i regulaciju stolice,što u krajnjem pomaže mršavljenje i skidanje nagomilanih kilograma.

BUNDEVA DIJETA JELOVNIK

Daćemo vam primer jelovnika koji preporučuje dijeta sa bundevom za četiri dana,koje kasnije ponavljate tokom naredne dve sedmice:

Bundeva dijeta I dan

Za doručak jedite kuvane bundeve sa šargarepama i pijte prirodni sok od limuna,pojedite i bundevinu kašu sa dodatim žitaricama kao što je ovas,proso ili pirinač (po vašem izboru).
Za ručak napravite laganu supu od povrća sa bundevama,zelenim lisnatim povrćem,šargarepom,paprikom,crnim lukom,malo krompira i biljnog ulja..
Za večeru spremite pečenu bundevu iz rerne

II dan

Za doručak je preporuka kaša od bundeve i bundevina salata
Za ručak se priprema lagana supa od povrća i pasirana bundeva.
Za večeru jedite sezonsko voće po vašem izboru

Bundeva dijeta III dan

Za doručak pojedite salatu od svežeg povrća i bundevinu kašu.
Za ručak pripremite supu od povrća sa nodlama (pripremaju se bez krompira)
Večerajte salatu od bundeve sa dodatim ananasom uz dva parčeta tost hleba

IV dan

Doručujte kašu od bundeve i laganu salatu od sezonskog povrća
Ručajte :laganiju supicu od povrća i izdinstajte jednu slatku papriku
Za večeru se preporučuje ragu od povrća ,pečurki i bundece

Bundeva dijeta se peti dan ponavlja od početka. Salata od bundeve je veoma korisna,kao i bundevin sok. Ovo povrće možete i lagano kuvati na pari ili u provreloj vodi(najduže 5 minuta). Preporučuje se i dinstana bundeva,pečena u rerni, pa čak i na roštilju. Odlična je kao hladna salata ,kao potpuno samostalni obrok. U našoj narodnoj medicini ovo povrće je poznato kao moćan diuretik.

BUNDEVA DIJETA ISKUSTVA

bundeva dijeta iskustvaDosadašnja praksa i iskustva polaznika sa ovom dijetom su veoma pozitivna.Najbolje je da se bundeva dijeta praktikuje upravo sada u jesenjem periodu,kada nam je ovo povrće i najzastupljenije i najukusnije. Nemojte preterati sa dijetom,smete je držati najduže četrnaest dana,što je sasvim dovoljno da skinete višak vaših kilograma i detoksikujete organizam od nagomilanih štetnih toksina. Ono na šta trebate obratiti pažnju je da jedete vaše porcije uvek tačno na vreme,po satnici koju ste sebi odredili tokom ovog perioda.Pijte dosta mineralne vode ,čaj i kafu pijte isključivo nezaslađene,u dijetu ubacujte i lagane užine od sezonskog voća(bez banana po mogućnosti). Vaše telo će se detoksikovati i u potpunosti podmladiti. Kontraindikacije sa ovom dijetom nisu zabeležene,ne bi je smele praktikovati osobe koje imaju probleme sa probavnim organima i digestivnim traktom. Uz predložen jelovnik kojeg se trebate striktno pridržavati, bundeva dijeta predlaže i obaveznu tridesetominutnu šetnju u prirodi i rekreaciju u vidu vožnje bicikla i laganih vežbi. Osim ploda veoma su korisne i semenke bundeve za zdravlje,ali ih nemojte koristiti za vreme dijete sa bundevom ,jer su one veoma kalorične,pa nikako nisu poželjne u svakodnevnoj ishrani.

Bundeva dijeta je odličan izbor za obolele od šećerne bolesti,osobe sa povećanim masnoćama u krvi, kao i za pacijente sa bolestima želuca i tankog creva i želudca.Osim njih ustanovljeno je da bundeve prijaju i obolelima od ljuspavice – psorijaze.

Pročitajte slične tekstove :