ČAJ KOJI LIJEČI BUBREGE, REUMU I CISTE: Odličan je diuretik, ali ne smiju ga svi piti!

Wikimedia Commons

DAROVI PRIRODE

+

AAA

AJ KOJI LIJEI BUBREGE, REUMU I CISTE: Odlian je diuretik, ali ne smiju ga svi piti!

Autor: Zlatko Govedi

Poljska preslica (Equisetum arvense), poznata i pod imenima konjski rep, cinkrot, vo큄enka, rastavi ili rastvi, tamnozelena je vi큄egodi큄nja samonikla biljka. Nalazimo je 큄irom rasprostranjenu u umjerenoj klimi, na pjeskovitom terenu te u poljima. Njezina stabljika imaljekovita svojstvazbog kojih se ova biljka ubire ljeti, nakon ega se su큄i.

Zdravstvene prednosti preslice su brojne. Ljekovite tvari u preslici karakterizirali su brazilski znanstvenici u radu objavljenom 2014. godine. To su: flavonoidi, saponini, kavena kiselina, fenoli, steroli i minerali.

Zbog toga su ljekovita svojstva preslice sljedea: djeluje kao diuretik, poma탑e kod ireva i rana u ustima (aj je potrebno grgljati, a ne piti), poma탑e odr탑ati zdravlje probave, djeluje protuupalno, poljska preslica za kosu mo탑e se rabiti u obliku regeneratora, poma탑e obnoviti krhke nokte, poma탑e oboljelima od osteoartritisa, osteoporoze te disfunkcije vezivnog tkiva, poma탑e u sni탑avanju kolesterola u krvi, 큄titi stanice od o큄teenja djelovanjem slobodnih radikala.

Poljska preslica djeluje diuretiki, odnosno izbacuje vi큄ak tekuine iz tijela, zbog ega poma탑e uklanjanju nakupljenih bakterija u mokraovodu i mjehuru.

Osnovni recept za aj od preslice

U 200 ml kipue vode stavite 8 grama aja (jednu punu 탑liicu) od preslice. Ostavite neka odstoji 10 minuta. Popijte nakon obroka do 3 puta na dan.

Napomena:

aj se ne preporuuje trudnicama ni dojiljama. Smatra se da nije siguran za plod jer je aj prilino jak. Takoer, trebalo bi da ga izbjegavaju alkoholiari i svi drugi koji imaju manjak B1 vitamina. Preslica onemoguava apsorpciju tog vitamina pa uz redovnu konzumaciju aja mo탑ete biti u ozbiljnom manjku.

aj ne bi trebalo piti du탑e od mjesec dana uzastopno. Nakon toga treba napraviti pauzu od barem mjesec dana.

I pored tih upozorenja, dokazano je da aj nije toksian ako se pije u preporuljivim koliinama. Iznimno je ljekovit i odlian je diuretik, ime poma탑e kod izbacivanja vode.

Autor:Zlatko Govedi

ZADNJE VIJESTI


SAVRENO JEDNOSTAVNO

Soda bikarbona za ‘holivudski osmijeh’: Metoda pranja zubi stara vi큄e od sto pedeset godina


DAROVI PRIRODE

AJ KOJI LIJEI BUBREGE, REUMU I CISTE: Odlian je diuretik, ali ne smiju ga svi piti!


DAROVI PRIRODE

PREPUNE ENZIMA: Osam namirnica za zdrava crijeva i odlinu probavu


POMOZITE SI SAMI

Mlijeko, jaje, maslac, med i soda bikarbona: Evo kako se ova mje큄avina bori s ka큄ljem!

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrijeanja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Dnevno.hr koristi kolaie (cookie) za pru탑anje boljeg korisnikog iskustva. Nastavkom pregleda web stranica sla탑ete se s kori큄tenjem kolaia i dajete privolu za prikupljanje osobnih podataka (Vi큄e informacija).PrihvaamOriginal Article