Četiri tjelesna znaka da vam opasno prijeti srčani udar, nisu bezazleni!

Srce je jedan od pet vitalnih i bitnih organa potrebnih za život.

Srce nije nepobjediv kao drugi organ u tijelu.

Evo koji su simptomi koji ukazuju na to da vam prijeti srčani udar su:

  • Osjećaj pritiska kao da vam nad  slon stoji na prsima.
  • Teško disanje i kratak dah
  • Ubrzan rad srca
  • Čudno znojenje

Još jedan simptom za predstojeći srčani udara je hladan znoj tokom odmaranja.

Srčani udar se može desiti i mlađima, ključna je ishrana u tome jer ako unosite dosta masti, dolazi do začepljenja krvnih sudova, samim tim do srčanog udara.U koliko ste gojazni ovaj rizik se povećava.

Zato se zdravo hranite ako i budite fizički aktivni, smanjite cigaretama i alkoholom. Vodite račun ao svom zdravlju.

Obratite pažnju i na simptome koji se pojavljuju kod žena!

  • Poteškoće pri disanju,bolovi u prsima
  • Povraćanje, mučnina, probavne smetnje,vrtoglavica.
  • Bolovi u vilici, pa i zubobolja mogu ukazivati na ovaj problem.

Rezultat slika za srčani udar

Kako biste spriječili srčani udar, morate paziti na ishrani i vašu kilažu. Gojazne osobe imaju veći rizik da dobiju srčani udar.

Trebate se zdravo hraniti tako ćete spriječiti razna oboljenja, stoga smanjite sol,  i masti jer veliki unos soli i masti začepljava krvne sudove na taj način dolazi do srčanog udara.

Ukoliko dođe do srčanog udara,neka osoba kašlje što jače može, dok ne dođe pomoć.

Pored toga, postoji još jedan način:

Napravite tinkturu od crvene paprike, koju korsitite kao začin, tinkura ćete napraviti tako što ćete uzeti 2-3 ove apričice i staviti u čašu alkohola(50%) te umutite.

Stavite u staklenu bocu, ostavite na tamno mjesto 2 sedmice,nakon toga procjedite i prebacite u tamnu bocu.

U slučaju srčanog udara, stavite 3 kapi ove tinkture ispod jezika, nakon 5 min ponovite isto, i pozvati pomoć.

Znakovi srčanog udara koji se pojavljuju mjesec dana prije.

Uprkos verovanju da ”srce napada” kao grom iz vedra neba, postoje signali koji mogu ukazati na predstojeći srčani udar – danima, nedeljama, a nekada i mjesecima ranije. Nažalost, mnoga ova upozorenja organizma ne prepoznaju se na vreme da bi se spriječili infarkt ili oštećenja srčanog mišića.

Umor – Ukoliko mnogo radite i nedovoljno spavate, umor je logična posljedica toga. Međutim, ako bez razloga osećate malaksalost, moguće je da vaše srce ima smetnje u radu i pumpa nedovoljnu količinu krvi u tkiva, uslijed čega se ona ne snabdevaju kiseonikom. U zavisnosti od uzroka, ova stanja se mogu uspješno liječiti.

Rezultat slika za umor

”Preskakanje srca” – predstavlja karakteristični poremećaj u radu srca uslijed preuranjenih otkucaja koji remete ritam. To nije simptom koji treba zanemariti, posebno ukoliko se ponavlja. Uzrok se najčešće može otkriti EKG pregledom i nakon toga liječiti.

Usporavanje ili ubrzavanje otkucaja – Normalno srce ima 60 do 80 otkucaja u minuti, a sve ispod toga naziva se bradikardija (usporen srčani ritam), odnosno tahikardija (ukoliko srce ima više otkucaja). U zavisnosti od uzroka, ova stanja mogu se liječiti pre nego što se pojave drastične promjene na srčanom mišiču (zadebljanje, odumiranje tkiva, tromb…)

Bol – Probadanje u predjelu grudi ne mora obavezno ukazivati na poremećaj u radu srca ili predinfarktno stanje. Najčešće je u pitanju problem s probavom, gasovi ili smetnje u radu želuca. Međutim, treba obratiti pažnju na jak i dugotrajan bol na sredini grudne kosti, koji traje duže od 15 minuta. Bol se često širi prema ramenima, u jednu ili obje ruke i donju vilicu, i najjasniji je signal predinfarktnog stanja.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja