Čišćenje pluća

Čišćenje pluća omogućuje da očistimo ovaj važni organ od katrana i toksina, smanjimo rizik od pojave infekcije i raka, povećamo kapacitet pluća i poboljšamo opšte zdravlje respiratornog sistema.

Čišćenje pluća posebno se preporučuje aktivnim i pasivnim pušačima i ljudima, koji žive u područjima sa zagađenim vazduhom.

Četiri osnovne metode uz pomoć kojih možete očistiti pluća:

1. Vežbe disanja

Vežbe disanja su jedan od najboljih načina čišćenja pluća. Ne govorimo o običnom “dubokom” disanju – potrebno je puno više od toga da bi se pluća dobro očistila. Postoji više vrsta vežbi za detoksikaciju pluća, navešćemo samo jednu od njih.

Ova vežba će temeljno očistiti Vaša pluća, i ako je radite ujutro, kada je vazduh čist i svež, osiguraćete odličan početak dana.
1. Zauzmite stojeći položaj. Budite opušteni. Držite ruke sa strane i noge malo razdvojene.
2. Nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite kroz nos.
3. Sada udahnite kroz nos i polako izdahnite kroz usta, sve dok više ne možete izdahnuti…. ali, ne zaustavljajte se ovde, jer u stvarnosti u plućima je preostalo još ustajalog vazduha.
Jedan deo vazduha uvek ostaje u plućima i ne menja se, dok dišemo.
Sada, naterajte Vašu dijafragmu da izdahne sav taj vazduh iz pluća uz pomoć dahtanja. Nekoliko puta izdahnite “ha … ha… ha…” kroz usta – sve dok ne osetite, da u plućima više nema vazduga. U tom trenutku ćete osetiti, kako se Vaš stomak uvukao unutra.
4. Kroz nos, polako udahnite sveži, čisti vazduh u prazna pluća.
5. Napunite pluća vazduhom do kraja, a zatim zadržite dah 5 sekundi, polako brojeći 1…2…3…4…5. U ovom trenutku, kiseonik je napunio Vaša pluća i svaku ćeliju u telu!
6. Opet izdahnite kroz usta, sve dok više nema vazduha i ponovite “ha… ha… ha..” da bi isterali preostali vazduh iz pluća.
Vratite se na korak 4.

Ponovite vežbu toliko puta, koliko Vam se sviđa. Osim što pročišćava pluća, ova vežba ima i drugu korist – Vaš stomak će sa vremenom postati čvrst i ravan.

2. Inhalacije sa eteričnim uljima

Redovno (2-3 puta nedeljno) se inhalirajte sa eteričnim uljima eukaliptusa, peperminta, ruzmarina ili majčine dušice. To će Vam pomoći da brzo očistite pluća od toksina i viška sluzi.
Za takvu inhalaciju nije potrebno kupovati poseban uređaj. Jednostavno zagrejte veliki lonac sa vodom i u njega dodajte par kapi prirodnih eteričnih ulja.
Udisanje tople pare sa eteričnim uljima je prijatno i opuštajuće i odmah će olakšati probleme sa disanjem. Može se koristiti ne samo za detoksikaciju pluća, nego i kod gripa, prehlade, bronhitisa, laringitisa i drugih respiratornih tegoba.

3. Korekcija ishrane

Poput svih drugih vrsta čišćenja organizma, čišćenje pluća uključuje korekciju ishrane. Zdrava ishrana je bitna jer pokreće prirodne mehanizme čišćenja tela i jača imunitet.
Tokom čišćenja preporučuje se da unosite više vode, voća i povrća.
Neke namirnice posebno doprinose zdravlju pluća.

Čili – ljuta hrana poput čilija pomaže u razgradnji viška sluzi u plućima i uopšteno u organizmu. Upravo zbog toga kada jedete ljutu hranu, možete osetiti kako Vam odmah počne curiti nos. Na isti način ljuta hrana deluje i na višak sluzi i katrana u plućima, pomažući našem organizmu da ih lakše eliminiše.
Voda – Da, obična voda je najbolje sredstvo za čišćenje organizma! Pokušajte da ne unosite gazirane sokove, kafu ili alkohol. Dajte prednost običnoj čistoj vodi. Dobra hidratacija je ključna za zdravlje i ubrzava proces čišćenja od toksina.
Luk – ova univerzalna biljka je bogata mnogim važnim sastojcima. Sprečava nastanak mnogih bolesti, uključujući rak i infekcije pluća, pomaže u razgradnji sluzi i izbacivanju toksina iz organizma.

Potočarka
Mnogi alternativni lekari smatraju potočarku nezaobilaznom u procesu čišćenja pluća. Od potočarke se pravi jednostavna i ukusna supa, koja efikasno čisti pluća od toksina. Ova supa se preporučuje da se konzumira 2 puta mesečno, posebno aktivnim i pasivnim pušačima.

Supa od potočarke:

– 1 kg potočarke (cvetovi i stabljike)
– 2 čaše datulja
– 4 čaše vode

Priprema:
Sve sastojke stavite u lonac na laganu temperaturu. Kada provri, smanjite jačinu i kuvajte minimum 4 sata. Ako se na površini supe stvara pena, sklonite je kašikom. Pošto je supa gotova, začinite je prema Vašoj želji.
Ova supa je jako fina. Možete je servirati sa pirinčem i drugim jelima.
Napomena: vrlo je bitno koristiti tačne mere namirnica i kuvati supu minimum 4 sata. Posle takvog kuvanja supa postaje fina, hranjiva i korisna za detoksikaciju pluća.

4. Biljke, koje pomažu u uklanjanju katrana, toksina i viška sluzi

Đumbir
Đumbir je moćno sredstvo za detoksikaciju pluća. Možete ga koristiti na više načina.
Čaj od korena đumbira sa limunom olakšava disanje i pospešuje eliminaciju toksina iz disajnih puteva.
Možete pripremiti i toplu kupku sa prahom od đumbira. Trajanje kupke bi trebalo biti 20 minuta. Kupka podstiče proces otvaranja pora i znojenja, što pomaže eliminaciji toksina. Para, koju udišete, ulazi direktno u disajne puteve, olakšava proces disanja i pročišćava pluća.
Uz svaki obrok pojedite mali komadić đumbira. To će poboljšati Vašu probavu, a i doprineće procesu čišćenja organizma.

Divizma (Verbascum thapsus)
Čaj od divizme donosi olakšanje osobama, čija su pluća začepljena toksinima i katranom, što je uobičajena situacija kod pušača. Budite pažljivi da dobro procedite čaj – malene dlačice na lišću divizme mogu imati iritirajući efekat, ako ih progutate.

Uva ursi i podbel (Tussilago farfara)
Posle prestanka pušenja bitno je očistiti pluća od svih toksina, koji nose potencijalni rizik od raka. Podbel i uva ursi su vrlo popularne među pušačima, jer omogućuju takvu vrstu detoksikacije. I ne samo to – ove biljke jačaju i neguju celi respiratorni sistem.

Ostale biljke

Marulja (marrubium vulgare), kopriva, koren lotusa, piskavica, eukaliptus, goldenseal i pepermint su takođe vrlo korisni kod detoksikacije pluća.

Šta treba izbegavati tokom čišćenja pluća?
Izbegavajte konzumiranje prerađenih namirnica, posebno belo brašno i šećer, i mlečne proizvode koji podstiču stvaranje sluzi u organizmu.

Rešite se stresa

Ako pokušavate da prestanete da pušite, svakako izbegavajte društvo pušača.