Dezodoransi i rak dojke

Možda ste i vi dobili jedan od onih lančanih tipova elektronske pošte s napomenom da koristite dezodorans koji izaziva rak dojke.

Nedavno je otkriveno da određeni dezodoransi sadrže hemikalije paraben koje se mogu ponašati kao hormoni estrogena u telu.

Estrogen je poznat po tome što pomaže u razvijanju nekih vrsta raka dojke, a neki oblici ove bolesti razvijaju se upravo ispod pazuha, odnosno u delu tela na koji se nanose antiperspiranti i drugi slični proizvodi.

Prema novom istraživanju, postoje dokazi da se paraben nalazi u 99% uzoraka tkiva dojke uzetih od žena sa dijagnostikovanim rakom dojke. Međutim, većina ovih žena nije koristila nijedan antiperspirantni proizvod.

Većina velikih brendova dezodoransa više ne sadrže paraben, ali on se i dalje može naći u sastavu šminke, krema, proizvoda za negu kose, kao i u peni za brijanje.

Istraživanje je obuhvatilo 40 žena sa rakom dojke koje su se odlučile za mastektomiju, odnosno hirurško odstranjivanje dojke. Istraživači su ispitivali po četiri uzorka tkiva dojke svake žene. Uzorci tkiva su uzimani sa nekoliko mesta u grudima, kao i sa regiona ispod pazuha.

Ukupno je 99% uzoraka imalo paraben, ali ustanovljeno je da nivo parabena nije povezan sa lokacijom raka, kao ni da se rast raka podstiče estrogenom.

Da li koristiti proizvode bez parabena?

Novo istraživanje ne dokazuje da proizvodi za ličnu negu uzrokuju rak dojke, ali je činjenica da paraben u gotovo svim uzorcima tkiva opravdava dalja istraživanja.

Stručnjaci smatraju da žene ne bi trebalo previše da se opterećuju kozmetikom koju koriste, jer će se tek daljim istraživanjima utvrditi da li postoji veza između parabena i raka dojke, a ako se ispostavi da je ima, ne treba brinuti, jer postoje prirodni proizvodi bez parabena koji se mogu koristiti.

Marisa Vais, direktor onkološke klinike za rak dojke na medicinskom centru u Vinvudu u Pensilvaniji i sama se uspešno izborila sa rakom dojke.

Ona kaže da paraben postoji u mnogim proizvodima za ličnu higijenu, pa se tako u organizam može uneti na različite načine.

“Dok dalja istraživanja ne budu pokazala da li ove hemikalije koje se mogu naći u mnogim kozmetičkim proizvodima imaju uticaja na razvoj raka dojke, ne bi trebalo previše da razmišljamo o tome kakve proizvode koristimo”, kaže Vais i dodaje da ne treba brinuti jer na tržištu postoje i proizvodi koji ne sadrže hormonski aktivne supstance kao što je paraben.

Napomena

Naše laičko mišljenje je da je u pomenutom istraživanju testiran mali broj žena da bi se opravdalo (rehabilitovalo) dejstvo dezodoransa koji sadrže paraben.

Savetujemo devojkama i ženama da ne preteruju sa količinama dezodoransa ispod pazuha zato što se tu zaista nalaze osetljive žlezde preko kojih se štetne supstance mogu lako uneti u organizam.

Wikipedia: Parabens are a class of chemicals