Dekoracija stola

Dobro postavljen sto pridodaje celokupnom ambijentu prostorije za jelo, ali i ugođaju i doživljaju poslužene hrane i pića. Sledi nekoliko saveta koji će vam pomoći da postignete štih kakav biste želeli.

Elegantne dekoracije su divne, ali će izgubiti na lepoti ako okruženje i sto nisu čisti. Kuhinja i trpezarija, kao i ostatak kuće, moraju biti izuzetno čisti i bez ikakvih mrlja. Ovo bi trebao biti prioritet.

Lepo postavljen sto održava/ukazuje na nivo događaja, stvarajući savršenu mešavinu kolekcija porculana, staklenih predmeta i pribora za jelo. Svaki događaj možete obeležiti ili ukrasiti drugačijim postavljanjem stola. Samo imajte na umu da mora postojati poveznica svih elemenata na stolu: ukoliko kombinujete tanjire i pribor za jelo iz različitih razdoblja ili stilova, pobrinite se da dele sličnu, ako ne istu proporciju i prateće linije.

Nabavite lep stoljnjak
Neverovatno je šta lep stoljnjak može napraviti vašoj jednoličnoj, smeđoj kuhinji, odnosno stolu. Možete kupiti novi ili još bolje, zadužite nekoga u porodici ko zna šiti da napravi elegantan i neobičan stoljnjak. Ako baš želite biti kreativni, možete napraviti posebne podmetače za svakog gosta, naročito ukoliko se radi o porodičnim ručkovima.

Koristite platnene, a ne papirne ubruse
Zašto ne biste koristili platnene ubruse umesto papirnih? Ovo će dati formalan izgled jelu i sve što posle trebate uraditi je oprati ih u mašini. Možete ih odložiti u ormarić za sledeću svečanu priliku. Učinite ih vašim posebnim ubrusima. Neka budu iste ili potpuno suprotne boje od stolnjaka, kako biste postigli lep izgled.

Čaše
Na svakom mestu bi trebale biti postavljene čaše za sve vrsta pića koja ćete posluživati tokom jela (osim čaša za desertno vino, koje se postavljaju pri serviranju deserta). Čaša za vodu se stavlja na desnu stranu od tanjira, odmah iznad noža. Čaše za vino se postavljaju desno od čaše za vodu po redu korištenja.

Porcelan
Jedini delovi porcelana koji bi trebali biti deo postavljenog stola su tanjir za hleb i tanjir za serviranje, ukoliko želite. Tanjir za serviranje je isključivo dekorativne namene većeg promera, a pridodaje teksturi, boji ili uzorku stola. Takvi tanjiri mogu biti od porcelana, kositra ili medi/lima, pa čak i od slame ili papira. Hrana se nikada ne servira direktno na njima, već se tanjiri s obrocima serviraju na njih (npr. supa ili salata kao predelo u činiji i sl.). Taj se tanjir odnosi zajedno sa činijom ili tanjirom.

Pribor za jelo
Pravilno postavljanje pribora za jelo se prati jednostavnim pravilom, bez obzira da li se radi o formalnom ili opuštenom događaju: Postavite pribor za jelo na sto prema redu korištenja, spolja prema unutra. Viljuška za prvo jelo se nalazi na kraju leve strane; na kraju desne strane tanjira je nož za prvo jelo. Bilo koje kašike koje ćemo koristiti pre deserta (npr. kašika za supu) se postavljaju desno od noževa. Pribor za desert se uvek stavlja horizontalno iznad tanjira ili se može doneti kasnije zajedno s posluženim desertom.

Završni izgled stola za desert
Pri serviranju stola za desert, sve čaše za vino (osim desertnih čaša), tanjiri za hleb i posude za so i biber se moraju maknuti sa stola. Desertni pribor za jelo se može servirati ili iznad tanjira za jelo, odnosno ukrasnog podloška pri prvobitnom postavljanju stola ili se može doneti kasnije pred posluživanje deserta zajedno s šoljicama za kafu i tanjirićima. Čaše za vodu ostaju na stolu tokom celog obroka.

Nemojte pretrpavati sto svim jelima koja bi trebala biti služena. Donosite ih po redosledu. Na primer, kada se bude trebalo služiti glavno jelo, tek tada ga donesite zajedno sa pratećim prilozima. Svi trebaju dovoljno prostora za sedenje i jelo. Ukoliko trebate više prostora za prateća jela, na primer, stavite ih na manji sto koji bi trebao biti iste veličine kao i trpezarijski. Na ovaj način svi mogu videti šta je na stolu i jesti bez guranja.