Saveti za zdravu kičmu

Kičma najviše strada od nepravilnog držanja tela, loše stolice za rad, niskih mekanih fotelja u kojima provodimo puno radno vreme pred televizorom, lošeg sedišta u automobilu i nekvalitetnih dušeka u automobilu. Sudeći po tome, većina problema s kičmom može se preduprediti promenom načina života, a naročito fizičkom aktivnošću.

Ako vežbate, radite to svakog dana ili se barem šetajte pola sata pravih leđa i ramena. Osim toga, pridržavajte se saveta koji će vas spasti i bolova u leđima i ozbiljnih zdrastvenih tegoba.

Spavajte na boku s blago savijenim kolenima,  a ne na stomaku, jer se u tom položaju opterećuje vratni i lumbalni deo kičme.

Ne spavajte na mekom madracu. Da bi dušek podupirao kičmeni stub, mora biti dovoljno tvrd.

Koristite dobar jastuk koji je dovoljno veliki da na njega stanu i glava i vrat, ali da se ne prostire ispod ramena. Idealni su oni visine 8 do 12cm jer drže glavu u istoj ravni s kičmom i podupiru vrat.

Spavanje u fetus položaju ne prija kičmi, pa izbegavajte savijanje brade prema grudima.

Trudite se da vam lakat nikad ne bude iznad nivoa ramena jer to zamara mišiće vrata i ramena.

Česte promene položaja u snu, s jednog boka na drugi, pa malo na leđa, popravljaju cirkulaciju i opuštaju mišiće. Ovo pravilo ne važi za spavanje na stomaku.

Tvrda stolica je bolja od mekane jer je kičmi potrebna potpora. U mekanim foteljama i trosedima kičma se krivi u lumbalnom delu jer je ništa ne drži.

Dobra stolica obezbeđuje pravilan položaj leđa i vrata,  koji sve vreme treba da budu pravi. Ako stolica nema anatomsko ispupčenje za donji deo leđa, u visini krsta držite jastuče veličine 10-12cm ili urolan peškir.

Dok sedite, ne prekrštajte noge jer se u tom položaju zamaraju mišići karlice i donjeg dela leđa. Dugoročno gledano, zbog ovakvog sedenja ponekad dolazi i do izmeštanja kičme, pa zato stopala  uvek držite na podu i oslanjajte se na njih.

Pred računarom nikad ne sedite ukrivo, već monitor i stolicu stavite tako da vam, dok radite, leđa uvek budu prava.

Monitor treba da vam bude u visini očiju, na 40-50cm udaljenosti.

Podlaktice držite pod uglom od 90 stepeni,a potkolenice pod uglom od 120 stepeni u odnosu na pod. Opustite ramena i ne savijajte ruku koja stoji na mišu.

Ne sedite dugo u jednom položaju, jer to zamara, povećava napetost mišića i usporava cirkulaciju.

Ako morate dugo da stojite, s vremena na vreme podižite noge na nekoliko sekundi za 10-15cm ili napravite koji korak, napred-nazad.

Kada podižete teret, ne savijajte leđa, već kolena, a laktove držite što bliže telu. Ne koristite snagu ruku, već nogu.

Dok usisavate kuću, perete veš i sudove, dok peglate i kuvate, trudite se da vam leđa i vrat budu pravi.