Evo šta će vam biti potrebno za sezonu gripe i prehlade!

Ovaj prirodni antibiotik osim što jača imunitet ubija bakterijem ne izaziva neželjene efekte za vašu probavu, te je u potpunosti siguran za vaš organizam.

Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, to su aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava kao što su antikancerogeno i antioksidantsko,antiupalno.

Konzumacijom meda i kurkume poboljšavate probavu!

Potrebni sastojci:

  • 100 g sirovog meda
  • 1 žlica kurkume u prahu

Priprema:

Jako je jednostavno, sve što trebate uraditi jeste pomiješajte oba sastojka i ulijte ih u čistu staklenku.

Kako koristiti ovaj lijek?

Čim primjetite prve simptome prehlade ili gripe konzumirate ovaj lijek!

Prvi dan – uzmite pola kaškice lijeka svakih sat vremena.
Drugi dan – uzmite pola kaškice svaka dva sata.
Treći dan – uzmite pola kaškice tri puta dnevno.

Poželjno je da lijek ne gutate nego da ga držite u ustima da se topi!

U koliko imamo prehladu, moramo se potruditi da unesemo što više  vitamin C , topli čajevi i propolis pomažu da ublažimo simptome, ali ne i da se riješimo prehlade.

Mnogi ljudi ne znaju da ima jedno prirodno sredstvo može da nas oslobodi prehlade za samo nekoliko sati.

Studije koje su vršene došle su do rezultata da se prehlade možete rešiti za samo nekoliko sati, konzumiranje jela sa pet grama sirovog bijelog luka dolazi se do aktivira gene koji su uključeni u proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, što će ojačati imunitet.

Image result for gripa

Prehlada kod ispitanika koji su konzumirali beli luk trajala mnogo kraće, a naučnici smatraju da je to zbog toga što beli luk bogat selenom i vitaminom C.

Stoga je beli luk najbrži i najefikasniji saveznik u borbi protiv prehlade.

Nutricionista Sara Flauer objašnjava kako postoji povrće koje će pobjediti gripu i prehladu brzo, a to su brokuli. Brokuli su puni vitamina C, hroma i folne kiseline, kao i vitamina K, upravo ti vitamini povoljno djeluju na simptome.

“Ovi poznati vitamini su od izuzetne pomoći kada je borba protiv infekcija u pitanju, pa je na prve znake prehlade poželjno povećati njihov unos konzumiranjem više bobičastih plodova, citrusa, brokolija i crvenih paprika koji pomažu zaštititi od upala”, navodi ona.

Bitno je, takođe, unositi dosta tečnosti, najbolje je piti čajeve ili vodu te izbjegavati  mlječne napitke, koji zbog visokog sadržaja sluzavih materija mogu da pogoršaju stanje.

I pored hladnoće, preporučljivo je da provodite neko vreme napolju u šetnji, bez obzira da li je vani hladno ili ne našem organizmu je potreban vitamin D, te se potrebno izlagati se suncu bar petnaestak minuta dnevno.

Image result for gripa

Kombinacija đumbira i naranče je sve što vam treba za izlječenje ili prevenciju od neugodne gripe i prehlade. Postoji puno domaćih lijekova protiv prehlade i gripe, ali ovu kombinaciju bih posebno izdvojila i istaknula. Ovo je bila dobitna kombinacija koja me spasila ove zime. Bila sam neprestano izložena virusima. Kako neprilike nikad ne dolaze same, desilo se da sam istovremeno bila izložena velikim naporima. Zima se pokazala u svim svojim problematičnim aspektima.

Đumbir je poznata protuupalna namirnica. Pogotovo je koristan za grlo i gornje dišne putove. Naprosto osjećate kako vam đumbir savršeno dezinficira i liječi grlo. Zimi će vas njegova ljutina dodatno ugrijati, poboljšati cirkulaciju. Naranča u podlozi će vas opskrbiti ogromnom količinom ljekovitih i hranjivih sastojaka. Naranča će djelovati kao unutarnji antiseptik i povećati apsorpciju svih minerala, a pogotovo željeza. Ovo je najbrži način da zacijelite načeto zdravstveno stanje i prevenirate početne simptome.

Najbolji način pripreme je da koristite sokovnik sa jakom centrifugom. Pri tome naranču koristite zajedno s korom. U kori naranče se nalazi ogroman broj ljekovitih sastojaka. Naravno, pretpostavka je da se radi o nešpricanim narančama. Iz đumbira je jako teško procijediti ljekoviti sok, pa su zato jaki sokovnici idealni. Kada sam ovu kombinaciju stavljala u blender uvijek sam imala velike količine pjene i sitnih mrvica. Zaključila sam da su zato sokovnici puno bolji za ovu namjenu.

Image result for gripa

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja