Evo što vam vaše usne govore o zdravlju: Simptomi koji upućuju na veliki problem

Autor: F.F

Tijelo nam uvijek ‘govori’ kada nam fali vitamina ili kada bi nas mogla ‘shrvat’ kakva bolest. Tako, primjerice, kada nam fali vitamina B12, često osjećamo umor i slabost, a može doći i do anemije. Također, problemi s kožom češće se javljaju kada nam fali B12. Također, manjak vitamina B12 može se manifestirati kroz različite simptome u ustima, a oni mogu biti rani pokazatelji problema s ovim važnim vitaminom.

Vitamin B12 igra ključnu ulogu u održavanju funkcije središnjeg živčanog sustava i zdravlju krvnih žila. Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući depresiju, paranoju, gubitak pamćenja i druge simptome.

Jedan od simptoma usta povezan s nedostatkom B12 je glositis, što je upala jezika. To može rezultirati oticanjem jezika, promjenom boje i teksture, te bolom i osjetljivošću. Ovaj simptom može otežati govor, jelo ili gutanje. Također, glositis može uzrokovati oštećenje okusa, budući da može dovesti do gubitka okusnih pupoljaka na jeziku, piše British Medical Journal.

Foto: Unsplash

Nevjerojatno je važan

Stomatitis je još jedan simptom povezan s nedostatkom vitamina B12. To su rane ili upale u ustima koje se mogu pojaviti na obrazima, desnima, unutrašnjoj strani usana ili na jeziku. Stomatitis obično ima karakterističan izgled s bijelim ili žutim središtem i crvenim, upaljenim rubovima.

Stručnjakinja upozorava na čestu noćnu rutinu: Evo zašto ne bi trebali piti odstajalu vodu

Vitamin B12 iznimno je bitan za naše zdravlje i normalnu funkciju tijela. B12 je ključan za sintezu DNA, kao i za proizvodnju crvenih krvnih stanica u koštanoj srži. Iznimno je bitan za zdravlje našeg živčanog sustava, kao i za funkciju mozga. Sudjeluje i u metabolizmu aminokiselina i masnih kiselina te pretvara hranu u energiju, zbog čega je važan dio našeg organizma.

Ako primijetite ove simptome ili sumnjate na nedostatak vitamina B12, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom. Dijagnoza se može postaviti na temelju simptoma i jednostavnog testa krvi. Rano prepoznavanje i liječenje nedostatka vitamina B12 ključni su za očuvanje zdravlja.

Autor:F.F

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More