Hrana jača seksualnu želju

• Za razliku od vijagre i sličnih proizvoda, voće, povrće i plodovi mora su sasvim sigurni za korišćenje, zdravi su, ukusni i uvek dostupni .
Poznato je da razne vrste voća, povrća, žitarica i drugih namirnica imaju blago afrodizijačko dejstvo. Za razliku od vijagre i sličnih proizvoda, ove namirnice su sasvim sigurne za korišćenje, zdrave, ukusne i uvek dostupne! Ako se njihov učinak na seksualni nagon i ne može uvek naučno opravdati, neke namirnice su kao stvorene za ljubavnu predigru.
Priču o banani kao afrodizijaku sigurno je podstakao njen specifičan oblik. Međutim, nauka je dokazala da su bogate enzimom bromelainom, za koji se zna da pojačava libido kod muškaraca, a osim toga dobar su izvor vitamina B, neophodnog za proizvodnju seksualnih hormona.
Smokve su seksualni stimulans, jer su bogate aminokiselinama, za koje se veruje da pojačavaju libido i pomažu pri erekciji. Jagode i maline u istoriji su bile poznate kao voćne bradavice – iako su bogate cinkom koji može ojačati seksualni nagon, nekakav značajan afrodizijački učinak tog voća nauka dosad nije dokazala, ali sigurno je da zbog svog izgleda, ukusa, mirisa i teksture mogu biti zanimljiv deo seksualne predigre. Isto kao i svo drugo sočno ili egzotično voće, kao što su mango, breskva, višnja, ananas…
Kada je reč o povrću, reputacija belog luka kao seljačke vijagre sasvim je opravdana, jer jedan njegov sastojak (alicin) izuzetno učinkovit u pospešivanju krvotoka – što znači da poboljšava protok i dotok krvi i do posebno vitalnih mesta.
Puritanci su zbog primamljive boje i sočnosti paradajz nazivali ljubavnom jabukom, a slična reputacija s više ili manje opravdanosti prati i masline, đumbir, celer, brokoli, artičoke, ljute feferone i čili papričice.
Kao izvrstan izvor esencijalnih masnih kiselina, orasi, lešnici, pistaći i kikiriki imaju veliki značaj za zdravu proizvodnju polnih hormona. Ista stvar je i sa semenkama, bundevinim ili suncokretovim.
Muskatni oraščić i danas je vrlo čest seksualni stimulans u Indiji i nekim arapskim zemljama, posebno u kombinaciji s medom. Koristili su ga i stari Grci i Rimljani, a govorilo se da pojačava izdržljivost kod seksualnog čina.
Sirove kamenice i druge školjke klasična su seksi hrana. Osim što mogu da posluže u predigri, izuzetno su bogate cinkom, a sadrže i dopamin, hormon za koji je dokazano pojačava libido.
Tamna čokolada sadrži veliku količinu antioksidansa koji pozitivno utiču na zdravlje i imunitet, ali ima još dva sastojka ključna za seksualnu želju. Feniletilamin je hemikalija za koju se veruje da podiže raspoloženje, a teobromin – alkaloid srodan kofeinu, takođe diže i dušu i telo.
Osim svega navedenog, izvesno je da blaga afrodizijačka svojstva imaju i sve vrste ribe, vina, životinjska jetra, kavijar, tartufi… Pa, ko voli – nek’ izvoli!