Vodom protiv umora

Shutterstock

Dehidratacija može dovesti do povećanja napetosti, osećaja glavobolje i umora, ali i smanjenja koncentracije i pažnje.

European hydration institute objavio je naučnu studiju (autori Maughan, Galloway i dr.), koja je istraživala učinak hidratacije 13 različitih pića, uključujući gaziranu vodu, uspostavljanjem indeksa hidratacije svakog pića (BHI, engl. Bay Health Index).

Zaključak studije je da gazirana mineralna voda hidrira jednako kao i obična negazirana voda. Zanimljivo je i da je utvrđeno da vode s većim sadržajem minerala pokazuju bolji učinak hidratacije.

Gazirana voda pruža isti nivo hidratacije, ali i obezbeđuje neke dodatne pogodnosti za dobrobit organizma.

Američki portal “Healthline” objavio je u februaru 2023. godine rezultate studije koji pobijaju sve nedoumice i zablude oko omiljenog pića i osveženja mnogih. Prema ovoj studiji, nema nikakve naznake da mineralna voda u bilo kom slučaju šteti ljudskom organizmu i zdravlju.

Za razliku od drugih gaziranih pića, mineralna voda ne sadrži štetne materije, poput šećera, tako da nema negativnog efekta na zubnu caklinu.

Ph želuca je 1.5-3.5, za varenje je, dakle, neophodna kisela sredina. Pijenje negazirane vode sa pH 7 smanjuje kiselost u želucu, a pijenje gazirane sa pH 3.5 održava kiselu sredinu, koja je neophodna za dobro varenje.

Zato je najbolje za varenje i metabolizam posle jela popiti čašu ili dve gazirane vode.

Prirodna gazirana mineralna voda idealan je izbor ako želite da okrepite organizam i obezbedite mu potrebne minerale.

Read More