Imate problema s vidom? Poboljšajte ga uz pomoć OVOGA…

59

Loši vid je problem s kojim se mnogi ljudi susreću. Neki su kratkovidni, neki dalekovidni. U tom slučaju obično pomaže nošenje naočala ili kontaktnih leća, no postoji drugačiji način da popravite vid i odmorite oči. Evo kako:

Odmorite oči

Za zdravlje očiju je bitno povremeno ih odmoriti. Ako osjećate napetost ili zamor očiju, zaklopite ih na nekoliko minuta. Ako većinu vremena provodite gledajući u ekran računala, prilagodite osvjetljenje okoline, kako bi što manje naprezali oči.

Skinite naočale

Iako morate nositi naočale, povremeno ih skinite. Postoje istraživanja koja kažu da je stalno nošenje naočala štetno za oči. Neki smatraju da stalno nošenje naočala ugrožava vid, pa prema tome ponekad i skinite.

Masaža očiju

Nekoliko puta dnevno lagano protrljajte oči i izmasirajte područje oko njih. Također povremeno stisnite palcem i kažiprstom područje unutarnjih kutova očiju. Ne zaboravite laganim pritiskom izmasirati sljepoočnice, tjeme i stražnji dio lubanje. Na taj način ćete potaknuti cirkulaciju.

Pravilo 20-20-20

Svakako napravite redovite pauze od gledanja u računalo, vodeći se pravilom 20-20-20. Svakih 20 minuta gledanja u računalo, odmorite oči gledajući 20 sekundi gledajući u predmet udaljen najmanje 20 metara.

Izađite van

Provedite više vremena u prirodi. Ako hodate kroz ulicu ili park sa drvećem, oni će zaštiti vaš vid od direktnog uticaja svjetlosti.

Topli oblozi

Topli oblozi se koriste za liječenje očnih problema. Lagano pritisnite topli i vlažni oblog, i držite oko 30 minuta dnevno. Dokazano je da ova metoda pomaže kod problema suhih očiju.

Pripazite na prehranu

Koristite više namirnice koje su bogate vitaminom A, kao što su mrkva i slatki krompir..