ŠOKATNO: 8 stvari koje su PRLJAVIJE OD VAŠE WC ŠOLJE!

65

WC šolja mnogima je prva asocijacija na bakterije međutim nećete vjerovati kada čujete da postoje stvari u vašoj kući koja su prljavija čak i od WC šolje!

U nastavku vam donosimo stvari koje trebate izribati u koliko želite da zaštitite svoje zdravlje!

1. Elektronski uređaji
Za čiščenje elektronskih uređaja, vaših pametnih uređaja, telefona i tableta koristite mikrofiber krpu i blago sredstvo za dezinfekciju, jer se mnogo bakterija upravo skupljaju na njima. Stoga krpu u ruke i brišite ih redovno.

2. Četkica za zube
Držite četkicu za zube, što dalje od WC šolji kad god puštate vodu, četkicu trebate mijenjati svakih 3 mjeseca, a čistite je tako što stavite tečnost za zube i pustite da stoji 15 min.

3. Tepisi
Usisavanje nažalost nije dovoljno za oslobađanje bakterija koje se vremenom talože u njemu. Zato je potrebo da ga s vremena na vreme temeljno operete.

4. Torbe
Vaše torbe puno su bakterija koje trebate čistiti jednom sedmično, krpom natopljenom vodom i deterdžentom, a za dubinsko čišćenje koristite specijalizovane proizvode.

5. Peškiri u toaletu
Mjenjate peškire poslije svaka tri brisanja, te ih brzo osušite nakon upotrebe kako biste sprečili nastanak bakterija.

6. Krevet kućnih ljubimaca

Stavite ga u mašinu na visoku temperaturu,kako bi uništilo sve bakterije.

7. Odvod u kuhinji

Nemojte ga samo ispirati vrelom vodom, jer to nije dovoljno bar dva puta sedmično, nakon pripremanja sirove hrane, obavezno poprskajte antibakterijski sprej, ostavite 10 minuta i nakon toga isperite.

8. Sunđeri za pranje sudova

Obavezno spužvu za suđe mjenjajte svako 2 sedmice, a u koliko želite da im produžite rok trajanja potopite ih u dezinfekciono sredstvo i ostavite sredstvo da traje 10 min.