Izgled i stanje naših dlanova „govore“ i o našem zdravlju: Hladne ruke – anemija, znojni dlanovi – štitnjača, otekli prsti – hormoni

Izgled i stanje naših dlanova „govore“ i o našem zdravlju: Hladne ruke – anemija, znojni dlanovi – štitnjača, otekli prsti – hormoni

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Šakama obavljamo sve što nam život znači, njima komuniciramo, preko njih nam prepoznaju tokove života – da li smo radili ili nismo. Međutim, šake mogu biti i veoma bitan pokazatelj zdravstvenog stanja, i to na način koga možda nismo bili svjesni. Možemo otkriti dosta toga o hormonima, cirkulaciji i tiroidnim funkcijama.

Na osnovu stanja dlanova i šaka, objektivno se može posumnjati da nešto nije u redu sa zdravljem. Evo šta nam šake sve govore

Hladne ruke

U djetinjstvu, mladosti i srednjim godinama to može ukazivati na neurovegetativnu distoniju, a hlani dlanovi u kombinaciji s povećanom vlažnošću (mokre ruke) – na probleme s nervnim sistemom.

Hladne šake i stopala u srednjim godinama mogu govoriti o anemiji i hipotireozi, a javljaju se i usljed sedentarnog (sjedećeg) načina života. U starijim godinama uzrok toga obično je slabo kretanje i aterosklerotične naslage na zidovima krvnih sudova ekstremiteta (slaba cirkulacija).

Za poboljšanje krvotoka korisno je praktikovati kontrastno tuširanje, počevši od male razlike u temperaturi, koju postepeno treba povećavati (iako osoba ne pati od izražene ateroskleroze).

Takođe, preporučuje se čaj od đumbira (kašičica rendanog korijena đumbira na šolju ključale vode), više začina (ako ne postoje prolemi sa sistemom za varenje), kao i svakodnevna masaža prstiju i dlanova. Pušači bi trebalo da prestanu da puše.

Ako dlanovi gore

… a uz to je i povišen arterijski pritisak, dok su dlanovi crveniji nego obično – to znači da je poremećen rad jetre. Potrebno je paziti na pritisak i ne opterećivati jetru masnom, prženom i dimljenom hranom.

Kombinacija s crvenilom i povremenom utrnulošću dlanova može svjedočiti o nedostatku vitamina B-grupe. Potrebno je ishranu učiniti raznovrsnijom, jesti više voća i povrća, te uzimati multivitaminske komplekse po mjesec dana u jesen i u proljeće.

Mravinjanje i probadanje

Najčešće se govori o neskladu u endokrinom sistemu. Mada, tek poslije ispitivanja može se ustanoviti u kom je tačno organu zastoj.

Požutjelost dlanova i prstiju

Javlja se u slučaju pretjerane upotrebe proizvoda s karotenom (npr. mrkve) ili oboljenja žučne kese i žučnih puteva. Potrebno je korigovati ishranu – izbjegavati mrkvu (ako je problem u njoj), masna i pržena jela.

Znojni dlanovi – preaktivna štitnjača

Hipertireoza ili prevelika aktivnost štitnjače je bolest od koje, iz nepoznatih razloga, češće obolijevaju žene nego muškarci. Štitnjača je žlijezda koja se nalazi odmah ispod Adamove jabučice i proizvodi hormone koji kontroliraju metabolizam.

Glavni znak hipertireoze su vrući i znojni dlanovi – kod preaktivne štitnjače tijelo koristi više kalorija i proizvodi više topline. Stalni osjećaj vrućine i stalno znojenje klasični su simptomi ovog poremećaja.

Smežurani crveni dlanovi – problemi s jetrom

Crvenilo se može pojaviti ako ste prečvrsto držali nešto u rukama, ako ste se opekli ili previše posuđa oprali, ali ako se crvenilo ne uklanja duže vremena to je pokazatelj eriteme dlanova koja je znak oboljenja jetre, ciroze ili masne jetre. Osim u slučaju trudnoće, crveni dlanovi su pokazatelj bolesti.

Kada se bolest pojavi, jetra ne izbacuje štetne materije već ih zadržava usljed čega se stvara veća koncentracija hormona i previše cirkulacije kroz krvne sudove, što se pokaže na rukama i stopalima kada oteknu.

Ispitajte jetru i sve simptome – otekle noge i abdomen, proširene vene i umor. Najbolje je da ispitate nivo bilirubina i enzima jetre.

Otekli prsti – hormoni

Mogu biti otekli u trenutku kada izlazite iz aviona, ali samo tada. Oni otiču iz nekoliko razloga – previše je vruće, treba da dobijete menstruaciju ili ste pojeli peslani obrok. Ako otok ne prestane nakon nekoliko dana ispijanja tečnosti, imate hipotiroidizam.

Kada tiroidna žlijezda ne funkcioniše normalno, proizvodi manje važnih hormona koji regulišu metabolizam. Kada se metabolizam uspori, uglavnom se povećava tjelesna težina i zadržava više vode.

Najčešće se ta voda zadržava u prstima i osjećate kao da su tvrđi jer se ne savijaju olako. Provjerite stanje tirodine žlijezde i tirodinih hormona! Nivo hormona treba da bude između 0.3 i 3.0.

Debele, okrugle jagodice – pluća i srce

Ova pojava na rukama može biti znak bolesti pluća ili srca. Ako vam cirkulacija srca i pluća nisu u ravnoteži, kiseonik u krvi opada. Zbog ovoga rastu jagodice i naginju se nadole.

Ako osjećate kratak dah, ubrzani rad srca i hronični kašalj, najbolje je da se obratite svom ljekaru za savjet. Morate mu reći koliko dugo osjećate simptome i da li imate bolove u grudima.

Testirajte nivo kiseonika u krvi ali i sve ostale analize, da budete sigurni da se uzrok ne nalazi negdje drugdje.

Mrlje na vrhovima prstiju

Plavi prsti svjedoče o reumatskim oboljenjima (obično se ispoljavaju bolovima u zglobovima).

Plave mrlje na vrhovima prstiju govore o poremećajima u radu gastrointestinalnog trakta. Trebalo bi izbaciti iz ishrane dimljeno meso, turšiju, marinirana, masna i pečena hrana.

Tamnocrvene mrlje na vrhovima prstiju ukazuju na oboljenja bubrega. Potrebno je uraditi UZV da bi se isključio pijesak ili kamenje u bubrezima, te dati mokraću na analizu radi provjere vrijednosti bjelančevina i leukocita.

(aura.ba)

Broj pregleda:
9.568

Komentari

komentara

2020-01-06
Aura RedakcijaOriginal Article