Jagode- ono sto mozda niste znali !

Jagode su bogati izvor vitamina C i A, vlakana, folne kiseline, željeza i bioflavona – tvari koje djeluju antikancerogeno.

Jagode su jedino VOCE koje ima sjemenke izvana, a ne sakriveno u vocnom mesu. Prosjecna jagoda ima oko 200 sjemenki.

Ubrane jagode više ne zore. Jagode prati i odstraniti sa njih lisnati vršak neposredno prije upotrebe jer prerano pranje ili rezanje uzrokuje gubitak vitamina i vlažnosti.

U prošlosti su jagode bile lijek protiv probavnih smetnji, dok se njihovo lišce i korijenje koristilo za lijecenje kostobolje. Svježe jagode koristile su se i za ublažavanje posljedica opeklina na koži.

Zbog srcolikog izgleda i jarke crvene boje jagoda je bila simbol Venere, božice ljubavi. Neki narodi vjeruju kako jagoda pospješuje ljubavnu moc. Legenda kaže da dvostruka jagoda – dvije jagode srasle u jednu – kada se razdijeli napola i druga polovica ponudi osobi suprotnog spola, te osobe koje pojedu svaka svoju polovicu smrtno ce se zaljubiti jedna u drugu!

I u kršcanskoj simbolici jagoda ima važnu ulogu: ona je slika savršenstva i pravednosti. Zato je Djevica Marija katkad odjevena u haljinu koja je ukrašena kiticama jagoda.