JAKO OPASNA ZABLUDA: Dobro se promotrite, rane simptome raka možete prikriti krivim sredstvima!

Foto: Pexels, Ilustracija

JAKO VAŽNO

+
AAA

JAKO OPASNA ZABLUDA: Dobro se promotrite, rane simptome raka možete prikriti krivim sredstvima!

Autor: T. Š.

Onkolozi izražavaju zabrinutost da bi zbog manjeg broja preventivnih i redovitih pregleda uslijed pandemije broj oboljelih od karcinoma mogao biti u značajnom porastu. Važno je ne zanemarivati neuobičajene, nove i neobjašnjive simptome.

Jedan su od prvih znakova raka pluća jest gubitak daha, a može ga uzrokovati i rak štitne žlijezde. Problemi s gutanjem povezuju se s pojavom raka jednjaka i grkljana, a to je nekad i znak raka pluća. Promuklost, tiši glas ili osjećaj da nešto pritišće grkljan može biti rani znak raka štitne žlijezde. Na isto može ukazivati i osjećaj da je nešto zapelo u dušniku.

Najčešći rani znak raka želuca je bol u gornjem ili srednjem dijelu abdomena koji podsjeća na žgaravicu. Pogoršava se nakon jela. Zbunjuje što simptom nestaje nakon uzimanja sredstava protiv žgaravice, što navodi na pogrešan zaključak da je riječ o manjem problemu. Ako imaš česte napadaje želučane kiseline i bol u trbuhu, kao i osjećaj sitosti nakon manjih obroka, posjeti liječnika. Ako se žgaravica javlja učestalo ili vas prati neprestana mala bol u prsima nakon jela, odite liječniku i tražite test za rak jednjaka.

Zatvor, proljev ili neka druga promjena stolice može ukazivati na rak. Ako potraje duže od nekoliko dana, a nema očitog razloga vrijeme je za brigu. Oboljeli od raka debelog crijeva često kažu da su uočili češću stolicu i osjećaj da nisu u potpunosti ispraznili crijeva. Jedan od prvih znakova raka gušterače je masna stolica, koja je učestala, veća, bljeđa i ima neugodniji miris nego što je to normalno. To je znak da tijelo ne apsorbira hranu normalno.

Učestala temperatura i infekcije mogu biti znak leukemije, raka krvnih stanica koji započinje u koštanoj srži. Liječnici često dijagnosticiraju leukemiju tek nakon što se pacijent žalio na temperaturu, bol i simptome slične gripi koji traju duže vrijeme.

Bol u trbuhu može ukazivati na tumor jetre. Grčevi u želucu ili česti problemi sa želucem mogu ukazivati i na rak crijeva.

Opća slabost i umor simptomi su raznih oblika tumora, pa je važno uočiti i druge simptome. Ako se bez ikakvog razloga osjećate umorno, a duže spavanje ne pomaže da umor prestane, razgovarajte s liječnikom.

Gubitak kilograma može biti simptom raka crijeva i drugih tumora probavnog sustava. Ukazuje i na rak koji se proširio na jetru, jer utječe na apetit i sposobnost tijela da uklanja nečistoće.

Smeđa ili crna crta ili točka ispod nokta može ukazivati na rak kože. Nova pojava zakrivljenih noktiju (rastu prema dolje nakon vrhova prstiju može ukazivati na rak pluća. Blijedi ili bijeli nokti mogu ukazivati da jetra ne funkcionira kako bi trebala, a ponekad ukazuje na rak jetre.

Simptomi raka koje žene najčešće ignoriraju:

Crvene, bolne i natečene dojke
Promjene na bradavicama dojki (ljuštenje, uvlačenje ili izvrtanje)
Oticanje ili abnormalna tjelesna težina (može ukazivati na rak jajnika)
Osjećaj sitosti i gubitak apetita
Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između menstruacije (može ukazivati na rak maternice)

Simptomi raka koje muškarci najčešće ignoriraju:

Problemi s erekcijom (mogući znak raka prostate)
Bol i osjećaj težine u slabinama, bokovima, bedrima ili trbuhu (jedan od znakova raka prostate je upravo neprestana bol u ovom području)
Oticanje testisa ili kvržice (mogući znak raka testisa, uglavnom je bezbolno)
Ljuskava ili bolna bradavica ili iscjedak iz nje (i muškarci mogu imati rak dojke)
Poteškoće s uriniranjem ili neke promjene (rak prostate)

Autor:T. Š.

ZADNJE VIJESTI


NAPOKON

DANAŠNJIM DANOM ISPISALA SE POVIJEST! Oboljeli imaju razloga za slavlje: Prekrasan je osjećaj znati da ću se uskoro moći smijati od srca bez gušenja!


MENTALNO ZDRAVLJE

EKSPERT STE U SPAJANJU PRAZNIKA? Doznajte kako trodnevni odmor utječe na vaše zdravlje


JAKO VAŽNO

JAKO OPASNA ZABLUDA: Dobro se promotrite, rane simptome raka možete prikriti krivim sredstvima!


STARS TRAIL PETROGVA GORA

ISTRAŽITE ČARI PETROVE GORE TRČANJEM: Dan u prirodi ispunjen brojnim aktivnostima za sve uzraste

Komentari
odražavaju
stavove
njihovih
autora,
ali
ne
nužno
i
stavove
portala
Dnevno.hr.
Molimo
čitatelje
za
razumijevanje
te
suzdržavanje
od
vrijeđanja,
psovanja
i
vulgarnog
izražavanja.
Portal
Dnevno.hr
zadržava
pravo
obrisati
komentar
bez
najave
i/li
prethodnog
objašnjenja.Original Article