Jedite ih redovno: Ovo je 5 razloga zbog kojih čips i druge nezdrave grickalice trebate zamijeniti sjemenkama bundeve!

Sjemenke bundeve su tamnozelene sjemenke u žuto-bijeloj ljuski. Nazivaju se još i golice. Moguće ih je kupiti oljuštene ili u ljusci.

Iako ih se povezuje s grickanjem u kinu, sjemenke imaju izvrstan nutritivni profil pa bi trebale biti dio prehrane. Samo šaka sjemenki obogatit će vas zdravim mastima i mineralima za očuvanje zdravlja.

Sjemenke bundeve potiču s američkog kontinenta, odakle su se proširile. Američka domorodačka plemena slave ove sjemenke zbog nutritivnih prednosti. U Južnoj Americi se sjemenke spominju u aztečkoj kulturi, a u Europi su mjesto dobile u mediteranskoj kuhinji gdje su neizostavan dio .

Nutritivna vrijednost sjemenki bundeve

Sjemenke bundeve su izvrstan izvor cinka, fosfora, bakra i željeza. Također, 20% ovih sjemenki su proteini. Sjemenke bundeve su odličan izvor primarnih bjelančevina.

Rezultat slika za Sjemenke bundeve

Šaka sjemenki zadovoljava pola dnevnih potreba za aminokiselinama, a uspoređujući bjelančevine koje se nalaze u sjemenkama s bjelančevinama iz mesa, može se zaključiti da je količina aminokiselina u golicama veća.

Svjetska zdravstvena organizacija je sjemenke istakla kao namirnicu bogatu cinkom i preporučila svakodnevnu konzumaciju. Najveća koncentracija cinka se nalazi u tankoj opni, koja pukne pri vađenju iz ljuske, pa se savjetuee da se sjemenke jedu s ljuskom.

Sjemenke su bogate i vitaminom E u nekoliko formi. U sjemenkama bundeve nalazimo vitamin E u formama: alpha-tokoferol, delta-tokoferol, i gamma-tokomonoenol. Vitamin E u ovim formama djeluje kao snažan antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala.

Upravo je bogatstvo antioksidansa u golicama  snažan adut: osim uobičajenih antioksidansa poput vitamina E. Fenoli i fitonutrijenti u golicama su u različitim formama što sjemenkama daje dodatnu vrijednost.

Uz lanene sjemenke, bundevine su najbolji izvor esencijalne masne kiseline omega 3 koje su neophodni za mnoge tjelesne funkcije – vid, sposobnost učenja, koordinaciju, raspoloženje. Taj niz prostaglandina smanjuje zgrušavanje krvi,poboljšava imunitet. Uz omega 3, sjemenke bundeve sadrže i drugu, omega 6 esencijalnu masnu kiselinu.

Zbog visokog udjela zdravih masti, sjemenke su energetski visokovrijedna namirnica.

Zdravstveni benefiti sjemenki bundeve

Sjemenke bundeve ima niz antimikrobnih učinaka. Zaslužni za to su proteini iz sjemenki .

Sjemenke se preporučuju muškarcima koji imaju problema sa prostatom. Dodavanjem sjemenki u prehranu, moguće je smanjiti upale.

Njemačko istraživanje potvrdilo je da žene koje poslije menopauze jedu sjemenke imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Osim toga, sjemenke bundeve reguliraju napadaje vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima.

Znanstvenici su dokazali da sjemenke povećavaju razinu dobrog (HDL) holesterola.

Rezultat slika za Sjemenke bundeve

Kako konzumirati sjemenke bundeve?

Bundevine golice se mogu usitniti i koristiti u jelima kojima će poboljšati okus i ih obogatiti svojim esencijalnim tvarima. Uz ostale sjemenke one mogu poslužiti za pripremanje ukusnih peciva i hljeba.

Osim toga, sjemenke možete staviti u pećnicu, i prepeći ih 15-20 minuta na temperaturi (max 80 °C) kako bi se zadržala aroma.

Bundevine sjemenke možete dodati salatama, povrću, a možete ih koristiti i za izradu dressinga za salate.

Sjeckane sjemenke možete dodati u pahuljice za doručak. Kad budete radili burger, u meso umiješajte i sjemenke za dodatnu kvalitetu.

Sjemenke se hiljadama godina koriste u medicinske svrhe . Osim toga, znanost je potvrdila da im nutritivna vrijednost raste odstajanjem. Donosimo još nekoliko razloga zbog kojih bi ove grickalice trebale postati sastavni dio prehrane.

1. SJEMENKAMA DO ZDRAVOG SRCA

Četvrtina šalice  sadrži polovicu preporučene dnevne doze magnezija, vrlo važnog za srce. Također pomaže u kontroli krvnog pritiska.

2. POBOLJŠAVA IMUNOLOŠKI SUSTAV

Osim što su obiluju magnezijem, sjemenke su bogat izvor i cinka, što pomaže pri regulaciji imunološkog sustava, te smanjuju rizik od virusnih infekcija. Istraživanja su pokazala da, smanjuju i hronični umor.

“Znanost je potvrdila kako nutritivna vrijednost raste odstajanjem.”

3. ODRŽAVA ZDRAVLJE PROSTATE

Još od davnina poznato je da su sjemenke važan dio prehrane za muškarce jer djeluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bučino ulje, zbog udjela cinka, mogu biti korisni za zdravlje muškaraca, te se koriste u liječenju zdravstvenih problema s prostatom.

4. SMANJUJU RIZIK OD DIJABETESA

Prema istraživanjima, sjemenke pomažu kod regulacije inzulina i time sprečavaju razne komplikacije povezane s dijabetesom.

Rezultat slika za Sjemenke bundeve

5. POMAŽU KOD NESANICE

Uzimanje  sjemenki par sati prije počinka,  u kombinaciji s voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja