Jeste li umorni, pod stresom ili napuhani cijelo vrijeme?! Probajte ovu super hranu za instant olakšanje!

Batat je višegodišnja biljka iz familije slakova, što znači da, iako ga zovemo slatkim krompirom, on nema veze sa krompirom. Podsjeća na bucmastu mrkvu, ali ne mora biti narandžast, pošto postoje različite vrste. Dolazi nam iz Srednje i Južne Amerike.

Premda je u toplijim krajevima dvogodišnja biljka, batat se u našim klimatskim uslovima gaji kao jednogodišnja kultura.

Pored toga što se od njega spravljaju slana i slatka jela, batat krompir je poznato sredstvo za leijčenje različitih vrsta oboljenja.

Čini se da je batat krompir tek od skora postao poznat u našoj zemlji. Smatra se da su narodi ovih zemalja koristili batat krompir od davnina.

Slatki krompir batat i zdravlje

Od kada se pojavio na tržištu, možda ga najbolje opisuje krilatica slatki krompir batat i zdravlje.

slatki krompir batat

Pored toga što se smatra sredstvom za jačanje imuniteta, slatki krompir batat se preporučuje i kod različitih vrsta upala, astme i bronhitisa. Smatra se da utiče na poboljšanje rada organa za varenje, ali i da utiče na poboljšanje stanja bolesnika koji pate od karcinoma debelog crijeva.

Pored toga, sintagma slatki krompir batat i zdravlje se odnosi i na njegov uticaj na liječenje dijabetesa. Riječ je o tome da on pomaže regulaciju nivoa šećera u krvi.

Kalorije vitamini, minerali

Često se uz pojam batat krompira vezuju o kalorije. Naime, slatki krompir je dobro poznat po visokoj koncentraciji vitamina i to vitamina C, ali i A, E.

Minerali koji su prisutni u batat krompiru su  najviše zaslužni za lejkovita svojstva koja mu se pripisuju. Uz mnoge druge, najviše su zastupljeni sledeći minerali : kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. U njemu nema holesterola ni masti.

Image result for Slatki krompir batat, kalorije, vitamini, recept, uzgoj

Batat slatki krompir u ishrani

U ishrani se koriste korijen i mlado lišće. Može se kuhati, pržiti, grilovati. Od njega se može praviti i pire. Slatkog je ukusa, orašast.

Da biste se odlučili za jedan recept sa batatom od mnogih, najbolje je da ih isprobate sve. Imajte na umu da ovaj krompir ima drugačiji okus od krompira na koji ste navikli. Međutim, postoje smjernice za pripremu batata, a to na prvom mestu podrazumeva da je bolje kuhati ga na pari.

Iako se mahom koristi korijen ove biljke, možete takođe koristiti i listove, a oni se pripremaju kao i spanać.

Uzgoj

Budući da je slatki krompir poznat kao batat nova kultura na području naše zemlje, još ne postoje određene smernice za uzgoj. Uzgoj batat krompira u našoj zemlji svodi na uzgoj jednogodišnje kulture.

Sam uzgoj batat krompira je istovjetan kao i uzgoj običnog krompira. Mahom se sadi iz rasada, a odmah po sađenju je potrebno više ga zalivati.

Sadi se u maju mjesecu, a u pojedinim slučajevima se može saditi i do polovine juna.

Image result for Slatki krompir batat, kalorije, vitamini, recept, uzgoj

Kako se čuva

Batat nam stiže u septembru, kada se vadi, a može se upotrebljavati do proljeća. Bitno je da se ne drži u frižideru, već u suhoj i tamnoj prostoriji.

Volite li jesti slatki krompir? Ako je to tačno, vjerojatno će vam se svidjeti njihova prehrambena vrijednost u rješavanju bolesti i stresa. Biohemijski učinak stresa može promijeniti razinu šećera u krvi i može zauzimati puno hranjivih tvari iz različitih procesa u tijelu. Opuštanje je vrlo važno kada ste pod stresom, ali dobra prehrana je također presudna u rješavanju ovog problema.

Pogledajte neke od prednosti koje imaju slatki krompir.

Slatki krumpir ima oblik sličan onom u pankreasu. Gušterača pomaže u proizvodnji hormona koji reguliraju ravnotežu šećera u krvi, a možda ne vjerujete, ali slatki krompir je doista jedna od najboljih namirnica koja pomažu uravnotežiti šećere u krvi. Doktrina navodi da kada određena hrana izgleda kao organ u tijelu također ga i hrani.

Image result for Slatki krompir batat, kalorije, vitamini, recept, uzgoj

Održavanje uravnoteženih razina šećera je važno jer pomaže osobi da ga zadrži i ostane fit. Slatki krompir je bogat kalijem koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka smanjenjem natrija, te opušta mišiće, umiruje živce i uravnotežuje kognitivnu funkciju.

Stres može oslabiti probavu. Slatki krompir je vrlo lako probavljiv i prikladan je za upaljene kolone, zatvor i probavni poremećaj.

Nutricionistička elektrana
Slatki krumpir bogat je beta-karotenom, koji je antioksidans i daje im zapanjujuću narandžastu boju. Oni su bogati vitaminima C, D E, željeza i mangana.

Smatra se da slatki krompir ima sposobnost vezanja teških metala zbog spoja poznatog kao phytochelatins. Ti spojevi mogu se ujediniti sa stvarima poput bakra, žive i kadmija i mogu im pomoći da ih izvuku iz tijela bez štete.

Sirovi, pečeni ili na pari krompir ima najveću zdravstvenu dobrobit.

Image result for Slatki krompir batat, kalorije, vitamini, recept, uzgoj

Napravite jednostavnu juhu bez masti od slatkog krompira tako što ćete kuhati krompir dok ne postane mekan, a zatim stavite u procesor hrane ili miješajte dok ne postane glatko.

Možete dodati začine, kao što su curry, klinčići, đumbir cimet ili chili papar, za bolji okus i nutritivni poticaj.

Slatki krompir koji se peče može se uskladištiti u hladnjaku i kasnije narezati novu zelenu salatu za zdrav obrok. Slatki krompir također je ukusan kada se pire nakapa s par kapljica  kokosovog ili maslinovog ulja. Slatki krompir je zadovoljavajuća, i vrlo zdrava hrana i zasigurno biste ih trebali ubaciti u prehranu koliko god možete.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja