Provjereno djeluje: Poboljšajte cirkulaciju i izlijčite proširene vene sa ovim prirodnim tretmanom!

Kardiovaskularni sustav je sustav organa u ljudskom organizmu koji prenosi tvari iz i u stanice.

Dijelovi kardiovaskularnog sustava su srce, krv i krvne žile. Arterije odnose krv iz srca, dok vene dopremaju krv prema srcu.

Bolesti kardiovaskularnog sustava prvi su uzrok smrtnosti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije kardiovaskularne bolesti uzrok su smrti 17,3 milijuna ljudi na razini svijeta, odnosno 30% ukupne smrtnosti.

Funkcija vena

Među bolestima srca i krvožilnog sustava ubrajaju se i poremećaji venskog sustava, a u koje spadaju i proširene vene.

Vene vraćaju krv prema srcu iz svih organa. Glavni poremećaji koji se mogu dogoditi u venama su upale, i poremećaji koji dovode do proširenih vena. Proširene vene su one vene koje imaju nefunkcionalne odnosno oštećene venske zaliske. Uz oštećenje venskih zalistaka, proširene vene mogu biti i začepljene.

Image result for Proširene (varikozne) vene: Kako nastaju i kako živjeti s njima?

Čovjek u nogama ima dvije skupine vena: površinske vene, koje se nalaze u masnom tkivu ispod kože, i duboke vene, koje se nalaze u mišićima.

Tlak u venama ima zadatak pumpati i gurati krv prema srcu. U ovoj funkciji glavni zadatak obavljaju duboke vene koji se nalaze između mišića koji vrše pritisak na vene pri kontrakciji. Upravo mišićna kontrakcija pomaže venama da gura krv prema gore.

Da bi se krv mogla kretati u pravom smjeru, unutar vena postoje zalisci. Kod proširenih vena zbog njihovog širenja, dolazi do razdvajanja zalistaka. To proširenje zahvaća i kratke vene koje normalno dopuštaju protok. Ako zalisci prestanu obavljati funkciju, ovaj poremećaj ima za posljedicu daljnje širenje površinskih vena.

varikozne vene

Iako se ne zna tačan uzrok nastanka proširenih vena, sumnja se da se radi o oslabljenim stijenkama površinskih vena. Slabe stijenke dovode do gubitka elasticiteta, pa se vene od napinjanja produljuju. Zbog toga vene počinju imati vijugav izgled. Osim estetskog problema, varikozna vene su bolne.

Liječenje varikoznih vena

Za varikozne vene nema lijeka, ali postoje načini ublažavanja simptoma i olakšavanja života. Osobama se savjetuje podizanje nogu tijekom ležanja. Drugi način ublažavanja simptoma su elastične čarape koje pritišću vene.

Liječnička intervencija u slučaju proširenih vena se odnosi na hirurško uklanjanje. Budući da se ovim zahvatom uklanjaju površinske vene, zahvatom se ne remeti cirkulacija. Nedostatak ove vrste terapije jest činjenica da liječenje ne smanjuje sklonost nastanka novih vena.

Druga vrsta terapije varikoznih vena jest injekciona terapija kojom se vene začepljuju. U venu se daje injekcija otopine koja uzrokuje trombozu. Za ovaj postupak se liječnici najčešće odlučuju nakon hirurškog liječenja.

varikozne vene

Varikozne vene i fitness

Liječnici ističu da je u prevenciji razvoja proširenih vena, preporučljivo provoditi zdrav način prehrane, vježbati te raditi treninge snage.

Hodanje je jedna od aktivnosti koja je na vrhu ljestvice preporuka. Radi se o aktivnosti niskog intenziteta koja isteže i jača listove. Također, bicikl i orbitrek su dobre aktivnosti, dok se trčanje ne preporučuje.

Prije treninga bitno je dobro se istegnuti i zagrijati. Jednostavno zagrijavanje povećava srčane otkucaje što povećava udio kisika u krvi.

Prije treninga snage, preporučuje se 10-20 minuta umjerene kardio aktivnosti kako bi se ubrzala cirkulacija i smanjila opasnost od stvaranja nabreklina.

varikozne vene

Tijekom treninga snage, sve vježbe koje se izvode u stojećem položaju. Vježbe se rade težinama koje ne dovode do mišićnog otkazivanja. Tako će se spriječiti dodatno širenje vena i otvaranje zalistaka.

Kod podizanja težina, mnogi često refleksno zadrže dah što izaziva porast krvnog tlaka, s toga je ovo bitno izbjeći kako bi se spriječio rast tlaka. Tijekom podizanja izdišite, a kod spuštanja tereta udišite. Kod dubokog  disanja, kretanje abdomena pomaže krvotoku što smanjuje pritisak.

Nakon treninga snage, preporučuje se 10 minuta hodanja kako bi se cirkulacija brzo vratila na normalan ritam. Na kraju je potrebno odraditi malo istezanje.

Nakon treninga je dobro biti u položaju u kojem su noge podignute te je dobro obući elastične čarape. Podignute noge omogućavaju regulaciju cirkulacije, a čarape će onemogućiti širenje krvnih žila.

Osobe s proširenim venama trebaju izbjegavati ove aktivnosti :

  • klasične trbušnjake (sit ups)
  • sklopke
  • iskorake
  • produžene abdominalne izdržaje (jogu)Image result for produžene abdominalne izdržaje (jogu)

Loša cirkulacija može biti vrlo neugodna. To može utjecati na muškarce, žene i djecu. Ako se ne liječi na vrijeme, to može dovesti do velike nelagode i ozbiljnih zdravstvenih problema. Jedan od mnogih problema su varikozne vene, koje izgledaju loše i jako su loše za vaše zdravlje.

Evo kako možete sami pomoći i čak riješiti problem!

Trebat će vam sljedeći sastojci:

-15 ml sezamovog ulja
-15ml ulje noćurka
-15ml ulje ruže
-10 kapi bitnog ulja timijana
-10 kapi esencijalnog paprene metvice
-10 kapi čempres ulja

Ovaj tretman je vrlo jednostavan za pripremu. Prvo pronađite spremnik, po mogućnosti čašu s poklopcem, stavite sva eterična ulja, zatim druga ulja, i promiješajte 10 minuta kako bi bili dobro izmiješani i ne zaboravite držati posudu prekrivenu većom krpom.

Image result for sezamovo ulje

Nanesite mješavinu nakon tuširanja. Koristite jesvakodnevno mjesec dana i vidjet ćete rezultate!

Ovaj tretman je vrlo djelotvoran i uzrokuje da se vene opuštaju, a proširene vene potpuno nestanu.

Također, ovdje je nekoliko drugih savjeta za poboljšanje cirkulacije krvi:

-Prestanite sa pušenjem i prestanite sa konzumiranjem alkohola
-Ograničite unos soli
-Redovito vježbajte

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja