Kad vidite kako ova smjesa od kore banana topi vaše masti, više je nikad nećete baciti!

Ljudi imaju tendenciju da bacaju kore od banane, ali ova navika je stvarno loša zato što su kore banane pune korisnih hranjivih sastojaka. Najbolja uloga je što banana može pomoći gubitku težine.

Glavni razlog zbog kojeg banana pomaže gubitak težine je što sadrže 12% dnevne preporučene količine vlakana što ne samo da pomaže varenju, već takođe ima mogućnost da smanji rizik od dijabetesa.

Štaviše, banane takođe sadrže 17% vitamina C što je od suštinskog značaja za naš imunološki sistem, 20% vitamina B-6 koji pomaže tijelu da pretvori hranu u energiju, a najzad, ali ne i najmanje 8% magnezijuma koji ima sposobnost da regulišu nivo glukoze i krvnog pritiska.

To znači da u cilju inkorporiranja svih onih korisnih hranjivih sastojaka, potrebno je konzumirati koru. Kora banana također predstavlja bogat izvor vitamina B12 i B6, kalijuma, magnezijuma, vlakana i proteina.

Image result for kora banana

Uvjerite se da koristite nežne zelene banane kako biste izgubili više kilograma, budući da su bogati probiotikom koji pomažu u varenju i povećavaju nivoe serotonina i dopamina što rezultira dobrim raspoloženjem.

Kora banane ima gorki ukus jer imaju veću koncentraciju fitonutrienata. Dakle, kako bi poboljšali ukus, trebalo bi dodati da se pomiješa ili pripremi čaj od banane.

Da biste dobili najbolje prednosti i esencijalne hranljive materije, uvjerite se da kupite organske banane i temeljito ih isperite prije konzumiranja.

Dok se u nekim zemljama korasmatra delikatesom, u drugim završi u kanti.

Kora sadrži 12 odsto vlakana koja pomažu u smanjenju dijabetesa, 17 odsto vitamina C koji je neophodan za funkcionisanje imunog sistema, kao i 20 odsto vitamina B6.

Zelena kora povećava nivo dopamina i serotonina, odlična je za smanjenje kilaže.

Image result for kora banana

Načini pripreme kore banane:

1. Možete je kuhati kao za čaj

2. Koru možete dodati u bilo koji šejk

3. Koristite kore umjesto krompira u pripremi karija

Kada pročitate tekst nikada nećete bacati koru banana. U nekim zemljama, poput Indije, koru ove voćke smatraju delikatesom.

1) BIJELJENJE ZUBA

Trljajte zube unutrašnjom stranom kore banana svaki dan. Uskoro ćete primijetiti rezultate.

2) UKLANJANJE BRADAVICA

Ako imate bradavice na koži, problem može riješiti korom banane. Stavite komadić kore banane na bradavicu i fiksirajte zavojem. Ostavite da odstoji. Ponavljajte dok ne uklonite bradavice.

Banane su na spisku dozvoljenih namirnica osoba koje su na dijeti.

Image result for kora banana

3) PROTIV AKNI I BORA

Banana je odličan izbor za nejgu kože. Razlog su antioksidanti koji se nalaze, kao i činjenica da banane hidriraju kožu. Utrljajte koru od banane na kožu,  na iritantnim oblastima. Ostavite 30 minuta.

4) KAO ANLAGETIK

Trljajte bolna mesta na tijelu korom od banane.

Kako koristiti koru?

Kako na našim prostorima ne postoji navika da se jede kora, u početku će biti teško da se naviknete na ideju da biste mogli da je jedete.

Napravite smuti. Stavite koru od banana u blender i dodajte malo kokosovog mlijeka, cimet, led. Ako se odlučite za ovaj način, koristiti kore žutih banana.

Druga opcija za banane je čaj. Za pripremu čaja, odsijecite krajeve i kuhajte koru oko 10 minuta. Proijcedite i uživajte u čaju. Po želji, možete čaj zasladiti sa medom.

Za kuhanje bolje su zelene. Možete ih koristiti za pripremanje karija ili umjesto krompira. Izbor je na vama.

Image result for kora banana

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja