Kako da lako ostavite duvan

Foto: Shutterstock

Ako pušače zapitate zašto nastavljaju da puše kad znaju koliko je duvan štetan, većina njih uglavnom će odgovoriti: „Zato što volim da pušim!“ Istina je, međutim, da pušači ne puše zato što uživaju u cigaretama, već zato što nikotin stvara zavisnost i veštački izaziva osećaj opuštenosti i blagog zadovoljstva.

Kada nikotin preko organa za disanje uđe u krvotok, veoma brzo stiže do svih tkiva i organa, a za 3-4 sekunde dospeva u centralni nervni sistem. Nikotin i drugi sastojci duvanskog dima utiču na mišićni tonus, broj otkucaja srca, krvni pritisak, kao i promenu raspoloženja pušača.

Ukoliko ste već sami pokušavali da ostavite cigarete i niste uspeli, ili ako prvi put donosite ovu važnu odluku i osećate nesigurnost, potražite pomoć stručnjaka koji se bave odvikavanjem od pušenja. Stručna pomoć u vidu savetovanja i uz primenu lekova više nego dvostruko povećava šansu da pušač koji pokušava da prekine stvarno u tome i uspe. 

Deset jednostavnih koraka će vam pomoći u borbi protiv zavisnosti od duvana:

  1. Upoznajte porodicu, prijatelje i kolege sa svojom odlukom. Imaće više razumevanja za krize i eventualne tegobe u toku vašeg odvikavanja. Neće vas nuditi cigaretama, a i oni će se suzdržavati od pušenja dok su sa vama.
  2. Očistite garderobu i prostor u kojem živite od mirisa duvanskog dima. Sklonite iz kuće, kola, po mogućnosti i radnog mesta, „provokatore” pušenja: kutije cigareta ili drugi oblik duvana, kao i pribor za pušenje (upaljače, šibice, lule, muštikle).
  3. Pripremite samog sebe za „start” u određenom danu u kojem ste uglavnom počinjali sve što ste uspešno završavali.
  4. Ispoštujte tu svoju odluku. Odlaganje dana ili datuma za „start” nije preporučljivo. To vas vodi u još veću kolebljivost,  neodlučnost, i u lično razočaranje.
  5. Lakše ćete uspeti ako ovaj program prilagodite sebi. To znači, da primenite iz njega sve što vama pomaže i odgovara i uskladite ga sa svojim mogućnostima.
  6. U toku odvikavanja od pušenja duvana nemojte jesti pečeno i pohovano meso, jako začinjena jela, slatkiše, niti piti kafu, alkoholna pića i koka-kolu.
  7. Tuširajte se ujutro i uveče pred spavanje, a ako imate jaku potrebu za pušenjem i u toku dana. Tuširajte se i frotirajte telo peškirom do pojasa pet minuta.
  8. Praktikujte da vam obroci i odlazak na spavanje budu u određeno vreme bez velikih vremenskih pomeranja. Izbegavajte obroke posle osam uvece, kao i odlazak u krevet odmah posle jela.
  9. Izbegavajte zadimljene prostorije i druženje sa pušačima, jer od danas ne pušite. Kombinaciju i dozu pomoćnih lekovitih sredstava uzmite samo prema preporuci lekara sa kojim se konsultujete u vezi sa odvikavanjem. Bez konsultacije nije preporučljivo menjati ili prekidati terapiju. U vašem je interesu da se dogovorite sa lekarom o izmenama i dopunama programa.
  10. Važno je da tokom dana imate bar tri obroka dnevno, i da popijete osam čaša vode, čaja ili limunade. Šetajte, brzim hodom, po 30 minuta bar dva puta dnevno. Ovo će vam pomoći da ublažite simptome krize i brže se oslobodite otrova koje je duvan ostavio u vašem organizmu, pružajući mu šansu da se oporavi.

Na sledećoj strani pročitajte da li vam lekovi mogu pomoći u borbi protiv zavisnosti od duvana i kada se mogu primetiti prvi efekti prestanka pušenja.