Upozorenje za roditelje i brucoše: pre prijavljivanja, proverite da li fakultet ima akreditaciju

Foto: Profimedia

Prijavljivanjem kandidata u Srbiji danas počinje upis na fakultetima i visokim strukovnim školama, piše Tanjug 2. jula 2014. godine, a iz Ministarstva prosvete apeluju na buduće brucoše da pre konkurisanja provere da li je visokoškolska ustanova akreditovana.

Pri tome, iz Ministarstva takođe podsećaju da upis mogu obavljati samo ustanove koje imaju akreditovane studijske programe i dozvolu za rad Ministarstva.

Prijavljivanje traje do 5. jula, a spisak akreditovanih univerziteta, fakulteta, strukovnih škola kao i studijskih programa može se videti na sajtu Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, nezavisnog tela nadležnog za akreditaciju.

Na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu (UB) na osnovnim studijama mesta ima za oko 15.000 brucoša, od toga 9.500 budžetskih, a prema najavi prorektorke Nade Kovačević ovoga puta veliko je interesovanje mladih za računarske fakultete.

Iz Ministarstva podsećaju da je rad visokoškolskih ustanova izvan sedišta zabranjen, osim ukoliko je to predviđeno aktom o akreditaciji i ukoliko postoji dozvola za rad.

Liste prijavljenih kandidata biće istaknute najkasnije do 6. jula, a polaganje prijemnih ispita zakazano je od 7. do 10 jula.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozvalo je buduće studente da pre upisa provere da li visokoškolske ustanove i studijski program za koji konkurišu imaju dozvolu za rad ili akreditaciju Ministarstva.

Gostujući u dnevniku RTS državni sekretar Ministarstva prosvete Aleksandar Belić rekao je da se ti podaci mogu naći na internet sajtu akreditacionog tela Komisije za akreditaciju, www.kapk.org ili na sajtu Ministarstva, www.mpn.gov.rs. On je potvrdio da škole ne moraju da objave da li su akreditovane ili nisu i da je to odgovornost budućih studenata.

Prema njegovim rečima, prosvetna inspekcija svake godine proverava isturena odeljenja istakavši da su ove godine neka od njih zatvorena, i to u Boru,Čačku i Novom Pazaru.

“Sve to, takođe, treba proveriti na sajtu Ministarstva”, poručio je Belić.