Kako napraviti prirodnu pastu za zube

Foto: Profimedia

Kupovne paste za zube za čije spravljanje se koriste različita hemijska jedinjenja i koje se prave u laboratoriji nisu zdrave za oralnu higijenu onoliko koliko nam reklame poručuju. Uz to, postoje osobe koje se ne mogu privići na ukus nekih pasta.

Zbog toga je preporučljivije koristiti prirodnu pastu za zube koju je moguće napraviti u svakoj kuhinji. Sve što je potrebno jesu namirnice koje blagotvorno deluju na zube i desni, deluju antibakterijski i antiseptično, a potpuno su prirodne. Ovim postupkom dobijate, zapravo, prah koji će pri pranju postati retka pasta. Naravno, ne očekujte da peni.

Sastojci

Morska so, koja je prepuna prirodnih minerala zdravih za desni, uspešno čisti zube, uništava bakterije i deluje protiv karijesa, dok žalfija štiti desni od dejstva bakterija. Tu je i nana, koja osvežava dah i deluje antiseptično, i stevija, čija je uloga da da pasti sladak ukus i snažno deluje protiv karijesa.

Priprema

U avanu izgnječite dve kašike suvih listova žalfije, dve kašike morske soli, jednu kašiku nane i pola kašike listića stevije.

Potom ravnomerno rasporedite napravljenu smesu u tepsiju u čiju ste unutrašnjost prethodno stavili papir za pečenje. Zagrejte rernu na 120 stepeni, a potom pecite smesu oko pola sata. Nakon toga, ostavite da ohladi, sipajte smesu u činiju i mešanjem je sjedinite.

Pastu držite u frižideru ili na nekom drugom hladnom mestu kako bi se korisni sastojci duže očuvali.