Pet istina i zabluda o peruti

Foto: Shutterstock

Umereno perutanje veoma je čest problem koji se javlja kod jedne od pet osoba. Tokom zime, ovaj problem postaje izraženiji jer je narušena zaštitna barijera kože pa iritirajuće supstance lakše prodiru u nju.

Perut nije bolest, već kozmetički problem, i može biti rešen specijalnim šamponima protiv ove pojave a i raznim prirodnim sredstvima.

Međutim, zbog neprijatnosti koju najčešće osećaju oni pate od peruti, često se izbegava otvoren razgovor o ovom problemu pa se lakše šire razne zablude i glasine…

1. Suva koža glave prouzrokuje perut.

Zabluda! Uzrok peruti je gljivica malesezija. Neke osobe, u zavisnosti od predispozicije, reaguju na te gljivice tako što njihova koža glave stvara više peruti. Perut se javlja i kod suve i kod masne kože glave. Pošto se gljivice hrane lipidima iz sebuma kože glave, one se razmnožavaju ukoliko je koža glave masna. Kod osoba koje imaju perut, zaštitna barijera kože glave je oštećena i samim tim sklona iritaciji. Uslovi okoline kao što je centralno grejanje zimi mogu isušiti kožu, oslabiti njenu barijeru, i na taj način podstaći stvaranje peruti.

2. Perut može biti posledica stresa.

Delimično tačno! Stres nije uzrok peruti. Ali pošto ljuspanje kože može dovesti do crvenila i iritacije kože glave, kada je imuni sistem oslabljen pod uticajem stresa problem sa peruti može da se pogorša. 

3. Perut se može preneti preko češljeva, četki i jastuka.

Zabluda! Perut nije zarazna. Ali gljivica koja je prouzrokuje toliko je rasprostranjena da je u manjoj količini na koži glave imaju skoro svi. Problem se javlja samo kod onih koji su joj više izloženi.

4. Svakodnevno pranje kose pomaže u borbi protiv peruti.

Delimično tačno! Prošto se gljivica uzročnik peruti hrani lipidima iz sebuma kože glave, korisno je redovno pranje kose jer se tako uklanja višak masnoće. Pranjem se takođe uklanjaju i gljivice i sama perut, pa problem postaje manje uočljiv. Osobe sa masnom kožom glave mogu umanjiti problem sa peruti svakodnevnim pranjem kose blagim šamponom. To je takođe dobro za kosu, jer uklanja višak masti, prljavštine i mrtvih ćelija iz korena, omogućavajući kosi da izgleda lepše. Međutim, svakodnevno pranje šamponom ne može u potpunosti eliminisati gljivicu. Samo posebni šampon protiv peruti koji sadrži antimikotike za borbu protiv nje može dugoročno regulisati ovaj problem.

5. Morska voda pomaže u borbi protiv peruti.

Delimično tačno! Odlazak na more može privremeno smanjiti količinu peruti. Plivanje u morskoj vodi u kombinaciji sa intenzivnim UV zračenjem uklanja masnoće, ljuspice i gljivice sa kože glave. Ali u isto vreme, slana voda i sunce imaju katastrofalan uticaj na kosu: izbeljuju je i čine je oštrom, suvom i teškom za oblikovanje. Preporučuje se korišćenje kvalitetnog šampona protiv peruti koji brine za kosu i kožu vaše glave.

Tekst: Vesna Stanimirović