Deset godina od požara u Hilandaru

Foto: Wikipedia

Navršava se deset godina od požara u manastiru Hilandar, u kojem je u noći 3. na 4. marta 2004. uništeno više od polovine manastirskog kompleksa, piše Tanjug.

Do sada je bratstvo srpskog manastira na Svetoj Gori obnovilo nešto više od polovine izgorelih objekata a u obnovu je uloženo više od 12 miliona evra, reč je, većim delom, o sredstvima Republike Srbije, kao i o prilozima građana, odnosno vernika Srpske pravoslavne crkve.

Jedan sat posle ponoći 3. na 4. mart 2004. vatra je planula u jednom od dimnjaka severozapadnog konaka, odnosno Igumenarije, i ubrzo je zahvatila i potpuno uništila čitav severni deo manastirskog kompleksa.

Požar je uništio tri konaka, od kojih je jedan građen 1640. godine, a druga dva krajem dvadesetih godina 19. veka. Potpuno su izgoreli i monumentalna ulazna kapija s predvorjem i Stari i Beli konak na severoistočnom delu, s paraklisom, građenim 1598. godine, čija je obnova bila upravo završena.

Netaknute su ostale manastirska riznica, biblioteka i arhiv i manastirska crkva Vavedenja Bogorodice koju su u 12. veku zidali svetitelji Sava i Simeon Mirotočivi, a nadgradili kralj Milutin i kasnije srpski knez Lazar, čije je delo i priprata crkve.

Obnova je počela 2006. godine, do kada su raščišćeni izgoreli objekti i pripremljena potrebna projektna dokumentacija. Najpre je obnovljen konak iz 1814. godine, a posle toga počela je obnova najvećeg od svih izgorelih konaka, iz 1821. godine. U programu obnove Hilandara do prošle godine je utrošeno oko 11, 5 miliona evra, a u zavisnosti od dobijenih sredstava, biće potrebno još najmanje pet godina da se obnove svi objekti manastirskog kompleksa.

Od 2004. godine Republika Srbija je prosečno godišnje ulagala oko milion evra, što je i najveći izvor prihoda. Od građana je sakupljeno, preko Srpske pravoslavne crkve, oko dva miliona evra, a preko Zadužbine Hilandar oko 700.000 evra. Pre četiri godine u Galeriji SANU u Beogradu priređena je izložba posvećena obnovi Hilandara. Na njoj su bili izloženi i predmeti koji su oštećeni u požaru ili su spašeni u poslednjem trenutku. Među njima su bile izložene i ikone iz 17. veka, carske dveri, kao i deo ulazne kapije.