Kako smriti uznemireni stomak

Problemi koji nastaju zbog lošeg varenja su jedan od najčešćih uzroka zbog kojih se ljudi javljaju lekaru za savet. U simptome spada bol u stomaku, podrigivanje, osećaj nadutosti, žarenje u želutcu posle jela, hroničan osećaj umora, zatvor, diarea, nesanica, bol u mišićima i zglobovima, mučnina.
Loše varenje u pozadini donosi mnogo više problema nego što je bol u stomaku, produkti metabolizma su neophodni za funkcionisanje organizma a svaka nepravilnost u njegovom funkcionisanju može da bude samo vrh ledenoh brega. Hroničan umor, brzo starenje, artritis, loš kvalitet kože i kose, alergije, rak i mnoga druga oboljenja mogu da nastanu usled lošeg varenja zbog toga što ukoliko se varenje nepravilno odvija ne razlažu se kako treba nutritijenti, loša je njihova adsorpcija, u organizmu ostaju toksini i akumuliraju se i naravno stresno deluju na funkcionisanje organizma.

Gorušica – problemi se najčešće javljaju uveče kao pekuči bol u želucu i grudima i gorak ukus u ustima. Tipično se javlja posle večere bogate masnoćama, kiselih namirnica kao što je sos od paradajza ili đus od pomorandze, ili jako začinjene hrane.

Ovo se najčešće javlja zbog toga što stomačne kiseline potrebne za varenje ovakve hrane mogu da dospeju u ezofagus i grlo što izaziva pekući bol.

Možete da pokušate da na jednostavan način sprečite gorušicu tako što ne treba da ležete četiri sata posle jela, glava uvek treba da bude 3 santimetra uzdignutija od nogu ali i ispod nogu treba podmetnuti jastuk. Ne preporučuje se ni nošenje uske garderobe jer i stegnut stomak može da izazove gorušicu. Ako već morate da ležite sa strane onda uvek ležite na levoj strani za ovo ne postoji određeno objašnjenje već samo pretpostavka da ima veze sa anatomijom stomaka i silom gravitacije.

Nadutost – javlja se kada vazduh ostane zarobljen u stomaku. čovek može da proguta preterano vazduha žvaćući žvaku, pomoću gaziranih pića. Povrće bogato biljnim vlaknima kao što su brokuli, pasulj, kupus takođe mogu da dovedu do ovog stanja. Izbacivanje 10 do 15 gasova dnevno ili podrigivanje jednom posle obroka se smatra normalnim ali ako se stomak uvek naduje posle obroka ili osećate tup bol u stomaku onda je to već simptom lošeg varenja.

Lek za ovo stanje je da uvek sednete kada jedete, žvaćete polako dok dobro ne sažvaćete hranu i ukoliko to sve ne pomaže pripremite čaj od kima ili đumbira. Ukoliko ste u mogućnosti puno pomaže i ova joga vežba: legnite i savite prvo levu nogu u kolenu, obuhvatite je rukama i polako uzdignite glavu od podloge i levu nogu privucite grudima. Polako se vratite u početni položaj tj. sasvim se ispružite na prostirci, zatim vežbu pomovite sa desnom nogom. Ovu vežbu možete da radite dok god vam prija.

Proliv – grgljanje u stomaku i proliv su očigledan znak da organizam pokušava brzo da se reši nečeg što mu apsolutno neodgovara, najčešće je to pokvarena hrana ali može da se javi i usled preteranog uzimanja dijetetskih proizvoda bogatih sorbitolom ili ksilitolom (veštački zaslađivači).

Iako čudno zvuči obratite pažnju na redovno pranje ruku jer su prljave ruke najčešći uzrok stomačnih inekcija. Tokom proliva treba jesti dietalnu hranu…tost, pirinač i što više po malo vode da ne dođe do dehidratacije.
Proliv moze da zaustavi ukoliko pojedete narendanu jabuku ostavljenu da joj meso malo pobraoni.
Ukoliko proliv potraje duže od 3 dana treba se obavezno obratiti lekaru.

Lenja creva – smatra se da je zdravo ukoliko čovek ima jednu do tri stolice dnevno, ukoliko to nije slučaj uzrok može da bude nedovoljan unos biljnih vlakana kroz povrće i voće i nedovoljan unos vode.

Najefikasnija prevencija zatvora je dnevno unošenje 8 čaša vode i 5 porcija voća i povrća dnevno.Redovna fizička aktivnost i unošenje suplemenata magezijuma (400mg) dnevno takođe može da pomogne u uspostavljanju normalnog ritma creva.

Veštački zaslađivači izazivaju stomačne probleme