Koliko zuba ste do sad izgubili: To je pokazatelj koliko ćete živjeti!

Broj zuba koje smo izgubilidobar je pokazatelj duljine života, ali i opasnosti od određenih bolesti.

Ljudi koji su imali sve svoje zube u 74 godini imali su veće šanse da dožive 100-tu, to su rezultati istraživanja, objavljeno u časopisu Periodontology 2000.  Oni koji do svoje 65. godine izgube pet ili više zuba  vjerojatno će patiti od ozbiljnih zdravstvenih problema,dijabetes i osteoporozu, što će utjecati i na dužinu života.

Sve ove bolesti povezane su i s kvalitetom života kao i sa stresom.

Ovo istraživanje zapravo ukazujeda gubitak zuba pokazatelj lošije kvalitete čovjekova života.

Stručnjaci ističu da je nužno prati zube dva puta na dan,smanjiti unos šećera i slatkih pića i odlaziti zubaru redovno.

Rezultat slika za zubi

Sjajna vijest za sve one koji pate od parodontoze ili koji su već izgubili svoje zube.

Proteze i zubni implanti bi uskoro mogli da postanu prošlost, jer stručnjaci  tvrde da postoji mogućnost da se u vilici pacijenta razviju novi zubi, tj. da narastu novi zubi.

Do sada je jedina opcija da se izgubljeni zubi naprave bila proteza ili implant, ali oni mogu negativno da utiču na zdravlje,naučnici nastoje otkriti kako ponovo da izazovu rast zuba. Zubna protetika može da izazove infekcije štećenje okolnog tkiva, nerava, pa čak i sinusa, ali ona može biti veoma neprijatne i smetaju pacijentima prilikom jela. Pored toga može da izazovu iritaciju ili infekciju desni i usne šupljine

Ovo je prekopotrebni medicinski napredak,jer čak 26 odsto odraslih izgubi sve svoje zube do 74 godine. Ovu novu metodu osmislii doktor Džeremi Mao i profesor Edvard V. , zajedno sa timim stručnjaka, Univerzitetu Kolumbija, funkcioniše tako što zapravo navodi matične ćelije tijela da na trodimenzionalnu platformu koja je inače zadužena za faktor rasta novih zuba.

Tako će, kada se ubrizgaju u vilicu,zubi početi da potpuno izrasti za svega 9 nedelja.

Image result for proteza

Studija je objavljena u Žurnalu stomatoloških istraživanja,koja je inače vodeća i u svijetu na polju stomatologije.