Koprivnjača, Osip koji se javlja u vidu crvnih nateklina, kako se leči?

koprivnjaca lecenje biljem

Šta je koprivnjača i kako je dobila ime?

Osip koji se javlja u vidu crvnih nateklina na koži koje imaju beličasti deo u sredini  i veoma svrbe je znak da imate koprivnjaču. Medicinski naziv za osip je urtikarija, a u narodu je poznat kao koprivnjača.

Narod je ovom osipu dao veoma prikladno ime, naime ono je izvedeno iz biljke od koje najčešće nastaje, koprive.

Osip je zapravo reakcija na histamin, supstancu koju luče posebne, velike granulaste ćelije raspoređene po celom organizmu. Male količine histamina dospevaju u organizam ako slučajno dođete u dodir sa sićušnim dlačicama kojima je prekrivena kopriva.

Lučenje histamina u organizmu, povećava se pri pojavi simptoma polenske alergije. Simptomi polenske alegije su najčešće kijanje i suzenje očiju. Stoga antihitamini, supstance koje blokiraju delovanje histamina, mogu da pomognu u lečenju mnogobrojnih siptoma alergije, uključujući i koprivnjaču.

Skoro sve što izaziva alergijsku reakciju može da izazove i osip, uključujući određene namirnice, aspirin i mnoge druge lekove. Ponekad sasvim neočekivene stvari mogu da izazovu osip; na primer razni kozmetički proizvodi od praška do različitih krema, uključujući i kreme za sunčanje.

Kako se leči koprivnjača?

Klasična medicina pribegava korišćenju antihistaminika kao standardnom sredstvu za njeno lečenje. Međutim postoji velik broj biljnih metoda koji vam mogu pomoći kod ove vrlo neprijatne pojave.

Biljne metode lečenja koprivnjače

Piskavac (  Impatiens capensis )

Biljka piskavac sadrži  u sebi jedinjenje po imenu loson, koje ima blagotvorno dejstvo kada je koprivnjača u pitanju.

Najbolje dejstvo i najlakši za upotrebu je rastvor losona koji se dobija od piskavice. U slučaju da zaradite koprivnjaču, otekline na vašem telu dobro istrljajte ovim losionom i osetićete veliko olakšanje. Ako nemate napravljen rastvor pri ruci, možete da isitnite listove biljke piskavice koje ćete utrljati na mesto osipa.

Ukoliko želite da ovaj savet priemenite u praksi, vrlo je važno da znate da morate da pronađete svežu biljku koja je generalno veoma rasprostranjena. Ukoliko niste sigurni da znate kako piskavac izgleda, pronađite nekog u svom okruženju ko može da vam pokaže kako izgleda ova biljka. Najbolji poznavaoci biljaka su travari i poljoprivredni stručnjaci. Sada znate kome treba da se obratite.

Kopriva ( Urtica dioica )

Nemoj da vas zbuni, definitivno govorimo o biljci koja može da izazove koprivnjaču, ako histamin sa njenih dlačica pređe na vas. Ali, kopriva može i da vam pomogne. Ako ste zbunjeni nastavite da čitate tekst i  biće vam verovatno jasnije na koji način.

Doktor Endru Vejl za lečenje koprivnjače i alergije preporučuje da se koristi ekstrakt lista dobijen iz zamrznute koprive. Ovo može da zvuči nelogično, ali  kopriva očigledno ne sadrži dovoljno histamina da bi to pričinjavalo poteškoće kada se uzme oralnim putem, a sadrži supstance koje pomažu u lečenju osipa.

Kopriva se prodaje u vidu kapsula u prodavnicama zdrave hrane i bolje snabdevenim apotekama. Preporučuje se jedna ili dve kapsule na svaka dva do četiri sata, prema potrebi. Možete takođe da skuvate čaj od listova koprive i ako volite možete da je obarite i tako konzumirate. Imajte na umu, ako se odlučite da lično naberete koprivu, da se dobro zaštitite. Stavite rukavice i ne brinite, kada se ova biljka skuva, preteće dlačice gube svoje preteće svojstvo, a zelen koju dobijete je veoma prijatnog ukusa. Obzirom da je veoma rasprostranjena veoma lako ćete je naći u svežem obliku.

Istraživanja su pokazala da koren koprive može da bude korisniji od listova. Ekstrakt korena koprive ne možete nigde kupiti, berem ne još, ali možete probati da isčupate svežu biljku koprive zajedno sa korenom, a potom koren okačite na neko vetrovito mesto kako bi ste ga osušili. Od osušenog korena koprive, kojeg pre toga treba iseckati, napravite čaj.

Prirodni antihitaminici

Mnoge biljke sadrže antihitaminska jedinjenja. Kamilica i divlja vranilova trava sadrže bar sedam antihistaminskih sastojaka, a rutvica ih ima šest. U one koje imaju pet takvih sastojaka spadaju: bosiljak, enihaceja, morač, smokva, ginko, grejpfrut, pasiflora, kozlac, čaj, majčina dušica i hajdučka trava.

Neki stručnjaci za lekovito bilje upozoravaju da kamilica može da izazove histaminske reakcije. Do toga može da dođe kod veoma osetljivih ljudi, ali ova lekovita biljka sadrži i sledeća antihistaminska jedinjenja: apigen, izoramnetin, kempferol, luteoil, kvercetin, rutin i umbeliferon. Ovaj spisak jedinjenja nudi dobar razlog da se kamilica isproba kao veoma lekovita biljka. Ukoliko ne pomogne, a učini vam se da se osip pogoršao, jednostavno prestanite sa upotrebom.

Da bi ste dobili najveći izvor antihistaminskih jedinjenja možete napraviti biljnu mešavinu za pravljenje čaja od nekoliko antihistaminskih lekovitih biljaka, uključujući bosiljak i kamilicu, morač, vranilovu travu, kozlac i čaj.

Kupka od biljne mešavine

Napravite kupku sa nekoliko šolja čaja napravljenog  od mešavine biljaka (gore pobrojanih) tako što ćete ih sipati u kadu ili nakvasite čistu tkaninu koju ste predhono natopili od ove biljne mešavine i nanesite na osuta mesta u vidu komprese.

Dobro je znati da biljke koje poseduju antihistaminska jedinjeja su dobra za unošenje u organizam i za delovanje spolja. Ono  što je najbitnije sve pobrojane biljke su potpuno bezbedne za korišćenje.

Peršun ( Petrosilinum crispum )

Naučno je dokazano da peršun sprečava lučenje histamina. Ako imate koprivnjaču probajte da napravite sok od peršuna i da ga dodate soku od povrća, na primer soku od šargarepe ili paradajza, da bi bio ukusniji.

Đumbir ( Zingiber officinale )

Recept za đumbir protiv koprivnjače je napravio kanadski travar Teri Vilard, koji je na sopstvenom primeru pokazao njegovo blagotvorno svojstvo. Po njegovom receptu oko 250 grama đumbira treba kuvati oko 5 minuta u 4 litre vode u velikom loncu. Dobijenu tečnost treba sipati u kadu punu vruće vode. Određeno vreme odležite u kadi, a potom se isperite čajem od kamilice.    ( Čaj od kamilice napraviti u proporciji jedna kašičica kamilice na šolju kipuće vode).

Kanadski travar se svaki put izlečio uz pomoć ove kupke od koprivnjače koju je  dobijao usled alregije na hranu. Uvek možete pokušati i vi ukoliko imate problem sa alergijom.

Različita etarska ulja

Aromaterapeuti takođe imaju savete vezane za koprivnjaču. Oni predlažu korišćenje ulja kamilice. Stavite kap ili dve ulja kamilice direktno na osip i utrljajte u kožu. Isto  tako možete koristiti etarska ulja kima, karanfilića i matičnjaka koja takođe imaju antihitaminska dejstva. Ako pomešate po nekoliko kapi svakog od ovih ulja u oko 60-90 ml nekog biljnog ulja , dobićete umirujući melem koji može da otkloni svrab.

Upozorenje:

Vodite računa da ne unosite etraska ulja u organizam, jer čak i male doze količine mogu da budu otrovne.