Maslinovo ulje obiluje vitaminima, lekovita svojstva i zdravstvene prednosti

masilnovo ulje lekovitost

Koliko je ulje od masline lekovito, poznato je još od davnina. Sam Hipokrat ga je prepisivao kao lek za više od 60 različitih bolesti. Vraćajući se unazad, kroz istoriju, nailazimo na podatak, da je kultivacija maslinovog drveća  zabeležena 4000.p.n.e na pordručju srednje Azije.

Mnogi narodi smatrali su ga svetim uljem i simbolom snage i zdravlja. Stari Kinezi su verovali da maslinovo ulje ima sposobnost neutralizacije otrova u organizmu. Sve u svemu, maslinovo ulje od samog početka pa do dana današnjeg je privlačilo pažnju. Danas njegova prisutnost i popularnost je toliko velika da je prisutno u svim svetskim kuhinjama i svetskoj kozmetičkoj industriji.

Ako sagledamo nutrijente maslinovog ulja, svi ovi podaci nas neće ni malo iznenaditi.

Maslinovo ulje obiluje vitaminima A, E, D i K.

Vitamin A je snažan antioksidans i odlična pomoć u jačanju imuniteta. Osim toga izuzetno povoljno deluje na zdravlje očiju i očuvanje vida. Vitamin D pomaže u prevenciji i lečenju mnogih oboljenja kao što su dijabetes, astma, psorijaza, autoimune bolesti kao i  mišićna i bubrežna oboljenja. Ublažava depresiju, jača imunitet, pomaže u prevenciji gripe i prehlade, brine o zdravlju zuba i kostiju. Zahvaljujući snažnom antioksidansu, vitaminu E, maslinovo ulje se svrstava u brižnog čuvara srca i kardiovaskularnog sistema.Vitamin K prisutan u ovom ulju ima pozitivan uticaj na zgrušavanje krvi, a od velike je koristi i u prevenciji srčanih oboljenja i u izgradnji tkiva i kostiju.

Maslinovo  ulje  bogato  je hlorofilom, lecitinom, karotenom, polifenolom.

Lecitin je posebno poznat kao zaštitnik kostiju i srca, a pozitivno deluje i na cirkulaciju, pamćenje i koncentraciju. Zahvaljujući obilju mono nezasićenih kiselina, ulje maslina štiti HDL holesterol (dobri holesterol), a smanjuje loši holesterol (LDL) koji predstavlja pretnju za zdravlje krvnih sudova. Ove supstance zaslužne su i za zdravlje mozga, za očuvanje moždane aktivnosti, za održavanje procesa mišljenja i pamćenja. Visoki udeo antioksidansa sadržanih u maslinovom ulju suzbija negativno delovanje slobodnih radikala, velikih neprijatelja zdravlja. Maslinovo ulje smatra se odličnim prirodnim zaštitnikom od štetnog delovanja sunčevog zračenja, doprinosi stvaranju lepe bronzane boje tokom sunčanja, a pomaže i kod lečenja sunčevih opekotina.

Lekovitost maslinovog ulja

   -Deluje protiv upala-

Brojna istraživanja su potvrdila da maslinovo ulje ima snažna protivupalna svojstva. Za to su u najvećem delu zaslužni polifenoli, sastojci koji imaju široku paletu protivupalnih delovanja.

Utvrđeno je da maslinovo ulje, odnosno polifenoli u njegovom sastavu snižavaju visinu C-reaktivnog proteina u krvi (CRP), proteina plazme koji služi kao upalni marker.

Takođe je utvrđena sposobnost ovog ulja da smanji aktivnosti u metaboličkom putu poznatom kao put arahidonske kiseline, koji je odgovoran za nastajanje upalnih procesa.

Zanimljivo je napomenuti da antiupalna svojstva ekstra devičanskog maslinovog ulja ne zavise od količine njegovog unosa u organizam.

Naime, pokazalo se da samo 1-2 kašikice ekstra devičanskog maslinovog ulja dnevno značajno pridonose suzbijanju upalnih procesa.

Čuvar  zdravlja  kostiju

Pozitivno delovanje na celokupno zdravlje kostiju je još jedno obećavajuće područje istraživanja maslinovog ulja. Dosadašnja istraživanja pokazala su da polifenol u maslinovom ulju, tirosol (TS) i hidroksitiroksol (HTS) pospešuju zarastanje kostiju kod ispitanika.

Londonski naučnici su otkrili da redovnom upotrebom maslinovog ulja čovek ima znatno viši nivo osteokalcina, proteina koji doprinosi jačanju kostiju.

U drugom istraživanju utvrđeno je da je postotak obolelih od osteoporoze daleko niži u mediteranskim zemljama u kojima je ishrana bogata ovim jedinstvenim uljem.

Štiti od raka

Polifenoli pronađeni u maslinovom ulju delotvorni su u smanjivanju rizika od određenih vrsta raka – utvrdili su naučnici.

Mnoge vrste raka nastaju kao posledica oksidativnog stresa i dugotrajne hronične upale.

Budući da polifenoli u sastavu maslinovog ulja imaju moćna antioksidativna i protivupalna svojstva oni su savršeni pomoćnici u smanjivanju rizika od ove učestale bolesti današnjice.

Istraživanja su pokazala da već 1-2 kašičice maslinovog ulja dnevno može smanjiti naš rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, sistema organa za disanje i gornjeg probavnog trakta.

Takođe je dokazano da se kod žena koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje smanjuje rizik od raka dojke za čak 45%.

 Štiti kardiovaskularni sistem

Oksidativni stres i hronične upale glavni su okidači za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Konzumiranje hrane bogate antioksidansima i protivupalnim nutrijentima jedan je od najboljih i najprirodnijih načina za snižavanje rizika od ovih oboljenja. Brojne namirnice sadrže bitne količine antioksidansa i protivupalnih sastojaka. Neke se posebno izdvajaju po sadržaju ovih dragocenih supstanci, a jedna od njih je upravo ekstra devičansko maslinovo ulje.

Maslinovo ulje je jedno od retkih ulja koje sadrži oko 75 % svoje masnoće u obliku oleinske kiseline koja je zadužena za balans LDL i HDL holesterola.

Disbalans holesterola odgovoran je za pojavu ateroskleroze, srčanih bolesti i moždanog udara.

Nedavne studije su pokazale da maslinovo ulje i njegova oleinska kiselina mogu biti važni učesnici u snižavanje krvnog pritiska.

Europske statistike potvrdile su da upravo Mediteranci, najveći potrošači maslinovog ulja, imaju najniži procenat kardiovaskularnih bolesti u Europi.

Poboljšava zdravlje probavnog sistema

Potvrđeno je da maslinovo ulje pospešuje proizvodnju enzima probave čime doprinosi pravilnom radu probavnog trakta. Osim toga otklanja probleme pojačane kiseline u želucu, gastritisa, čireva, kolitisa i zatvora. Prednosti maslinovog ulja za probavni trakt prvi su put otkrivene u istraživanju povezanosti ishrane i raka probavnog trakta.

Brojne studije pokazale su niži postotak raka probavnog trakta, posebno karcinoma gornjeg probavnog trakta, uključujući želudac i tanko crevo, kod populacije koja redovno  konzumira maslinovo ulje.

Posebno područje istraživanja maslinovog ulja bili su polifenoli u njegovom sastavu i ravnoteža bakterija u probavnom traktu. Utvrđeno je da ove supstance imaju sposobnost suzbijanja i usporavanja rasta nepoželjnih bakterija, uključujući bakterije odgovorne za infekcije probavnog trakta. Polifenoli koji su pokazali ova iznenađujuća svojstva su oleuropein, hidroksitirosol i tirosol. Neki od njih mogu zaustaviti rast bakterije Helicobacter pylori koja je odgovorna za pojavu čira na želucu i drugih neželjenih probavnih problema.

Prema starom narodnom receptu kašičica maslinovog ulja razređena s malo limunovog soka efikasno otklanja probavne probleme.

Čuva  zdravlje  kose

Maslinovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti čak i za kosu. Njegova primena na vlasište može omekšati i obogatiti kosu i doprineti njenom zdravlju, mekoći i sjaju.

Maska od maslinovog ulja i meda izuzetna je kombinacija koja može učiniti čuda za oštećenu, suvu i ispucalu kosu. Tretman ovom maskom može poboljšati kvalitet kose, vratiti joj sjaj, učiniti je svilenkastom i sprečiti neželjeno pucanje vlasi.

Maslinovo ulje nudi savršen spoj hrane i nege – obnavlja oštećenu i lomljivu kosu i pospešuje njeno jačanje.

Ostala lekovita svojstva maslinovog ulja

Osim spomenutih svojstava maslinovo ulje ima još niz različitih zdravstvenih prednosti.

1)  Ublažava alergije

2)  Snižava temperaturu

3)  Leči opekotine

4)  Pomaže kod rinitisa, bronhitisa, kašlja, promuklosti

5)  Leči čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu

6)  Štiti jetru i pojačava njenu funkciju

7)  Pomaže kod hepatitisa

8)  Ublažava problem hemoroida

9)  Pomaže kod dijabetesa

10) Pomaže kod zatvora

11) Sprečava pojačano lučenje želučane kiseline (hiperaciditet)

maslinovo ulje i limun recept

Kako bi ste izvukli najviše zdravstvenih pogodnosti za vaš organizam, svako jutro na prazan želudac popijte jednu kašiku maslinovog ulja pomešanu sa isto toliko soka iz limuna. Ovu smešu mnogi nazivaju i „zdravim koktelom„. Posle uzimanja ove smese maslinovog ulja i limuna, možete najnormalnije doručkovati. Budite istrajni i rezultati neće izostati.