Riješite se čukljeva na nogama na brz i jednostavan način!

Čukljevi su veoma bolne i nepravilne izrasline na stopalima koje muče veliki broj ljudi. Ovom bolnom stanju sklonije su žene, a stručnjaci vjeruju da je razlog tome nošenje visokih potpetica i uske obuće. Drugi mogući faktori koji mogu doprinjeti razvoju čukljeva jesu artritis, povrede, neki deformiteti ili nasleđeni tip stopala. Budući da čukalj nastaje pri zglobu, može izazvati jake bolove prilikom hodanja, kao i smanjenu fleksibilnost palca. Osim toga, javlja se crvenilo i bol, kurje oči ili žuljevi, kao i otok. Neki prirodni tretmani mogu ublažiti simptome, ali ne mogu ispraviti deformitet, te je veoma često neophodna operacija.

* Gorka so
Zahvaljujući visokom sadržaju magnezijuma, gorka so, poznata i kao epsom so ili magnezijum sulfat, reguliše nivo pH vrednosti u organizmu, ublažava bolove i smanjuje upalu.

* Kurkuma
Kurkumin, koji je glavni sastojak kurkume, blokira bol i smanjuje upalu. Može se koristiti oralno i površinski.

* Kamilica
Kamilica je popularan i veoma efikasan biljni lijek koji olakšava tegobe usljed čukljeva. Antiinflamatorna svojstva smanjuju bol i upalu.

* Neven
Protivupalna svojstva nevena smanjuju bol i upalu, te ublažavaju simptome čukljeva. Neven spriječava nastanak kurjeg oka i žuljeva na zahvaćenom području.

Image result for upaljeni čukljevi

Njihovom formiranju doprinose giht, loš metabolizam, deformiteti kičme, pogrešna prehrana,gripa, angina, reumatske infekcije ali prije svega dugo nošenje neudobne obuće.Samim tim nije čudno da se u preko 80% slučajeva javlja kod žena.

Hallux valgus je progresivna deformacij, to je  krivljenje palca stopala u stranu ili lateralnu devijaciju na taj način pomicanje prve metatarzalne kosti put unutra, stvaranje bolne izbočine.

Kao posljedica stvaranja ovakvog deformiteta  dolazi do remetenja cjelokupne komponente stopala što uzrokuje pojavu sekundarnih deformiteta prednjeg stopala i stopala u cjelini.

Čukljevi na nogama su prava “noćna mora”: žuljaju, smetaju, bole i pored svega toga vrlo je teško pronaći odgovarajuću obuću, te daju neestetski zgled stopala.

Operacija uklanjanja čukljeva je samo privremeno rješenje, stoga posežite za tradicionalnom medicinom.

Image result for upaljeni čukljevi

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja