Mitovi vezani za dijete

Sve je veci broj ljudi sa prekomernom težinom što povlaci i sve veci broj obolelih od oboljenja koja su povezana sa debljinom kao što su kardiovaskularna oboljenja, broj obolelih od diabetesa.

Ne postoji magicna formula za gubitak viška kilograma – tj. ne postoje carobne namirnice ili cudotvorni nacini kombinovanja namirnica koji ce otopiti nataloženo salo. Da bi ste smanjili prekomernu težinu potrebni su male,dostižne promene u nacinu življenja, pre svega treba promeniti nacin ishrane i povecati fizicku aktivnost.

Neke masnoce uticu na povecanje telesne težine jer u proseku sadrže duplo više kalorija po gramu od ugljenih hidrata ili proteina. Masnoce predstavljaju veoma energetski koncentrovane namirnice. Tip masnoca koje unosite može biti od velikog uticaja na gojenje. Masnoce životinjskog porekla (saturisane masnoce) goje više od masnoca iz riba i biljaka, jer se ove bolje iskorišcavaju i manja je verovatnoca da ce se skladištiti – kao što se skladište masnoce na stomaku.

Preterano unošenje ugljenih hidrata i proteina takode dovodi do njihovog pretvaranja u masnoce koje se talože, tako da je bitno znati da unošenje viška kalorija dovodi do gojenja bez obzira na vrstu namirnica koju unosimo u preteranim kolicinama.

Dijeta sa malom, srednjom i visokom kolicinom ugljenih-hidrata

U kratkom vremenskom periodu dijeta sa veoma malo ugljenih hidrata može da rezultuje mnogo vecim gubitkom viška kilograma nego dijeta sa visokim sadržajrm ugljenih hidrata ali u dužem vremenskom periodu razlike izmedu ove dve diete postaju minimalne. Dijeta sa minimalnom kolicinom ugljenih hidrata na duži vremenski period može da bude štetna po zdravlje ako podrazumeva vece unošenje namirnica životinjskog porekla i ogranicava unos nekih namirnica biljnog porekla.

Postoji i puno mitova o vrstama namirnica koje treba jesti i kada ih treba jesti, evo nekih pogrešnih:

1. Krompiri goje – pogrešno Ovo pogrešno mišljenje potice od shvatanja da tokom diete za slabljenje treba izbaciti sve namirnice bogate ugljenim hidratima, pre svega krompir, pirinac i testeninu. Ako jedete krompire ili bilo koje namirnice bogate ugljenim-hidratima ne znaci da ce te se ugojiti pogotovo ako pazite da hranu unosite u umerenim kolicinama, pazite na nacin pripreme namirnica (treba izbegavati prženje) i izbegavate visokokalorijske dodatke kao što je puter, raznorazne sosove i sireve.

2. Diete u kojima se kombinuju namirnice deluju – pogrešno. Ovo verovanje potice od mišljenja da digestivni trakt neefikasno vari obroke kojima su unete razne vrste namirnica. Veoma malo namirnica su siromašne ugljenim hidratima ili proteinima uglavnom je svaka namirnica kombinacija ovih glavnih nutritijenata. Sistem za varenje ima enzime koji savršeno dobro razlažu sve vrste namirnica koje unesemo obrokom. Diete u kojima se preporucuje unos samo odredenih vrsta namirnica, dok druge treba potpuno izbaciti iz upotrebe treba izbegavati.

3. Dorucak treba da se sastoji samo od voca – pogrešno. Voce je uglavnom siromašno kompleksnim ugljenim-hidratima, koji su neophodni telu posle gladovanja tokom noci. Za dorucak je dobro unti cerealije pogotovo neglazirane u obliku crnog hleba, integralne kifle i td. jer su dobar izvor ugljenih-hirata koji obezbeduju dovoljno energije za napore tokom pre podneva.

4. Postoje carobne namirnice koje tope suvišne kilograme – pogrešno. Smatra se da grejpfrut ili ananas tope kilograme, premda su bogate prirodnim vlaknima koja stvaraju osecaj sitosti sa minimalnim brojem kalorija.

5. Nije dobro piti dok jedete – pogrešo. Ovo verovanje potice od teorije da ako pijete dok jedete, tecnost koju unosite rastvara sokove za varenje što usporava varenje i doprinosi gojenju. Ovakvo shvatanje ne samo da nije dokazano vec se zna da se unošenjem vode uz obrok poboljšava varenje. Unošenje alkoholnih pice, zašecerenih sokova u vecim kolicinama samo za sebe doprinosi gojenju, bez obzira da li se unose tokom obroka ili nezavisno od njih.

Kako uspešno slabiti?
– Nemojte upropastiti dietu, ona treba da postane stil vašeg života inace ce te vrlo brzo nadohnaditi izgubljene kilograme, cak i dodati koji.

– Cilj treba da bude sporo topljenje viška kilograma, sasvom je dovoljno izgubiti 0.5kg nedeljno ili 10 kg za 6 meseci.

– Važnije je izgubiti 10 cm oko struka za 6 meseci za opšte zdravlje nego broj kilograma koji ste izgubili.

– Smanjite unos pre svega saturisanih masnoca

– Povecajte unos svežeg voca, povrca i neglaziranih žitarica, smanjite unos alkohola i zasladenih bezalkoholnih pica, izbegavajte slatkiše.

– Vežbajte makar 30 min. dnevno nekoliko puta dnevno i pokušajte da pešacite 30 min. dnevno.

– Nemojte da eleminišete ni jednu vrstu namirnica i pijte 2 litra vode dnevno.