Merenjem krvnog pritiska do procene o verovatnoći otkazivanja srca

Prostom kontrolom pritiska je moguće predvideti kolike su šanse pacijenta sa oslabelim srcem da se oporavi. Tim naučnika iz Amerike je utvrdio je nizak sistolni krvni pritisak srčanih bolesnika u trenutku prijema u bolnicu bio povezan sa većim smrtnim ishodom.

Ovo otkriće bi moglo voditi ka mnogo određenijem načinu lečenja ovakvih pacijenata. Za srčana oboljenja je karakteristično da je srce manje efikasno u pumpanju krvi koja se kružno kreće kroz organizam. Ovo stanje se može lečiti raznim lekovima kao što su ACE inhibitori ili operacijom, ali su prognoze obično vrlo loše.

Ovom novijom studijom je ispitivana veza između vrednosti sistolnog (gornjeg) krvnog pritiska i šanse za oporavak nad 48,612 pacijenata primljenih u bolnice zbog popuštanja srca između 2003-će i 2005-te godine.

Meri se dijastolni (donji) pritisak koji pretstavlja pritisak krvi na zidove arterija u trenutku kada se srce odmara između dva otkucaja i sistolni (gornji) koji predstavlja pritisak krvi na arterije u trenutku kada srce u njih pumpa krv.

Optimalna vrednost ova dva pritiska je 120/80mmHg, gde je 120mmHg vrednost sistolnog krvnog pritiska a 80mmHg dijastolnog. Ovim ispitivanjem je utvrđeno da pacijenti sa nižim sistolnim krvnim pritiskom od 120mmHg imaju 7,2% rizik od umiranja od srca u bolnici dok je rizik onima kod kojih je sistolni krvni pritisak u razmaku 140-161mmHg, 3.6%, pacijenti kod kojih je sistolni krvni pritisak iznad 161mmHd samo 1,7% .

Tretman koji unosi optimizam

Ovo ispitivanje je pokazalo da pacijenti sa višim sistolnim krvnim pritiskom imaju bolje šanse za delovanje terapije i duži život posle izlaska iz bolnice. Dijastolni krvni pritisak nije tako dobar indikator mogućnosti za preživljavanje. Dr Gregg Fonarow, vođa ovog istraživanja je izjavio da je vrednost sistolnog krvnog pritiska prilikom prijema u bolnicu jak i nezavisan pretskazivač smrtnosti ili pogoršanja bolesti.

Ovo otkriće može pomoći kliničkim lekarima da sprovedu mnogo određeniju terapiju koja će zavisiti od toga da li je pacijentu koji je primljen u bolnicu zbog srčanih problema sistolni krvni pritisak bio nizak, normalan ili visok.

Veliki broj bolesnika primanih u bolnicu zbog slabljenja srca ima nizak sistolni krvni pritisak, naučnici smatraju da je ovo stanje pokazatelj koliko je bolest uznapredovala. Rezultat ovih studija se odnosi samo na teške srčane bolesnike, za većinu ljudi koji nisu ozbiljno bolesni normalan ili nizak krvni pritisak je bolji od visokog koji može voditi srčanom, moždanom infarktu i drugim oboljenjima srca.