Muči vas NOĆNI KAŠALJ? Uz ovih par savjeta, riješićete se dosadnog kašlja…

Kašalj koji nas noću budi može imati veliki utjecaj na razinu energije tokom dana. Prije odlaska u krevet biste trebali umiriti osjetljive dišne putove i na taj način osigurati kvalitetan san.

Prije spavanja popijte biljni čaj s medom

Prije spavanja napravite šalicu biljnog čaja koji ne sadrži kofein i zasladite ga žlicom meda. Svaka topla tekućina može razbiti sluz u dišnim putevima.

Spavajte na povišenom

Kada je u pitanju noćni kašalj, gravitacija je vaš neprijatelji. Sva sluz koja se proizvede danju, sada se taloži na plućima. Pokušajte prkositi gravitaciji tako da poduprete gornji dio leđa jastucima dok spavate.

Stavite drvenu dasku na uzglavlje

Ako podmetanje jastuka ne pomaže, pomognite si umetanjem drvene daske na uzglavlje. Prije umetanja upozorite partnera i zatražite njegovo odobrenje.

Inhalirajte se

Suhi dišni putevi pogoršavaju kašalj. Istuširajte se ili opustite u toploj kupki prije spavanja. Možete se inhalirati tako što ćete u vruću tekućinu u koju ste nakapali nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, prekriti glavu ručnikom ili krpom, i udisati paru. Ukoliko imate astmu, ovo može samo pogoršati kašalj.

Provjerite vlažnost zraka

Suh i previše vlažan zrak može pogoršati kašalj. Grinje i plijesan su alergeni kojima godi vlažno okruženje. Stručnjaci predlažu zadržavanje vlažnosti od 40% do 50%.

Promijenite posteljinu

Ako ste skloni alergijama, posvetite pažnju posteljini. Grinje, malena stvorenja koja jedu mrtve ćelije kože i najviše vole nastanjivati posteljinu, i čest su okidač za alergije. Da biste ih uklonili, svake sedmice promijenite posteljinu, a iskorištenu perite na visokoj temperaturi.

Lijekovi

Lijekovi protiv kašlja mogu pomoći na dva načina. Mogu razrijediti sluz, a postoje i oni koji su za suzbijanje kašlja. Pažljivo pogledajte sastav lijeka ili zatražite savjet apotekara.

Posavjetujte se s ljekarom

Ako kašalj traje duže od 7 dana, vrijeme je da posjetite ljekara. Ljekar će otkriti uzrok vašeg kašlja i osigurati adekvatno liječenje