Najbolja Atkinsova dijeta

Prema najnovijoj studiji žene koje drže Aktinsovu dijetu gube dva puta više kilograma u poređenju sa onima koje drže tri druge popularne dijete.

Mnogi lekari i dijetetičari uključujući i tim stručnjaka koji je vodio ovu komparativnu studiju su bili skeptični ili potpuno negirali uspešnost Aktinsove dijete koja podrazumeva veoma mali unos ugljenih hidrata. Ono što su smatrali vrednim u ovakvom načinu ishrane je drastično smanjivanje unosa rafiniranih ugljenih hidrata kao što su beli hleb i bezalkoholna pića.

Naučnici su upoređivali 4 popularne dijete: Atkinsovu koja je u odnosu na druge preporučivala najniži unos ugljenih hidrata, Zone dijetu koja takođe preporučuje manji unos ugljenih hidrata, bazirana na odnosu 40:30:30 ugljenih hidrata, proteina i masnoća, LEARN dietu koja zastupa smanjenje unosa masnoća u korist povećanog unosa ugljenih hidrata i Ornišovu dijetu koja preporučuje veći unos ugljenih hidrata i veoma ograničen-nizak unos masnoća.

Nasumice je odabrano 311 ispitanica, koje su htele da smanje prekomerne kilograme, u menopauzi i nisu bolovale od dijabetesa. Podeljene su u grupe od kojih je svaka sledila jednu od ovih dijeta. Tokom 10 meseci kontrolisana je njihova težina i metabolizam.

Žene koje su pripadale grupi koja je sledila Atkinsovu dijetu su u proseku izgubile 4,7 kilograma u odnosu na 2,5 grupe koja je sledila LEARN dijetu, 2.1 kilogram iz grupe koja je sledila Ornišovu dijetu i 1,6 kilograma iz grupe koja je držala Zone dijetu.

Žene koje su sledile Atkinsovu dijetu su takođe imale najveće poboljšanja što se tiče količine holesterola u krvi i sniženje povećanog krvnog pritiska.

Neki od stručnjaka su bili zabrinuti zbog pretpostavke da će dijeta koja sadrži malu količinu ugljenih hidrata a bogata masnoćama izazvati povećanu koncentraciju holesterola, što će povećati rizik od srčanih oboljenja, međutim ova studija je pokazala da nije bilo mesta ovakvim pretpostavkama.

Ovakvim rezultatima istraživanja suprostavio se Dr Barry Sears, koji je stvorio Zone dijetu, govoreći da eksperiment nije vođen u strogo kontrolisanim uslovima i da učesnice nisu strogo poštovale pravila Atkinsove dijete.

Autor studije Dr. Gardner je izjavio u odbranu zaključaka svoje studije da zaista ispitanice nisu tako strogo pratile koncept Aktinsove dijete ali da ova dijeta najbolje deluje zbog jednog vrlo prostog pravila a to je da potstiče smanjeni unos rafiniranih ugljenih hirata kao što je šećer, belo brano a potstiče veći unos vode. Kada ljudi zamene zaslađena pića vodom generalno ne unose više hrane, čime smanjuju unos nepotrebnih kalorija.