Namirnice za vrele letnje dane

Leto je deo godine koje obiluje voćem i povrćem i deo godine koje treba iskoristiti da unosite što više svežih namirnica čime će te poboljšati zdravlje.

-Jedite mnogo svežeg voća, povrća i proizvoda od integralnih žitarica, izbegavajte testo i masne sosove.

-Pijte vodu i pre nego što osetite žedj, izbegavajte jako hladne i gazirane napitke.

-Ograničite unos čvrstih masti- do 10% dnevno

-Jedite što više ribe.

-Smanjite unos mesa, ne preterujte sa proteinskom ishranom i sa jako slatkim namirnicama.

-Raporedite dnevni unos hrane na 5 do 6 manjih obroka

Birajte voće i povrće bogato vitaminom C kao što su nektarine, višnje, maline, kukuruz koje se sada mogu naći na pijacama. Jedan klip kukuruza obezbeđuje 3g biljnih vlakana, folate, vitamin C, magnezijum i kalijum. Njegovim kuvanjem oslobađaju se antioksidansi koji pomažu da se smanji rizik od srčanih oboljenja i raka.

Paradajz je veoma popularna namirnica, bogata likopenom i drugim fitohemikalijama koje smanjuju rizik od raka prostate. Bogat je vitaminom C i kalijumom, zato ga koristite kao salatu ili prilog sendvičima.

Šljive su takođe dobar izvor vitamina C a obezbeđuju i osnovne antioksidanse i to više od bilo kog drugog voća.

Jedan grejpfrut dnevno snižava nivo LDL holesterola i triglicerida.

Sa početkom leta počinje i sezona roštilja. Naučnici tvrde da meso pečeno na roštilju sadrži makar dve kancerogene materije, za koje se ne zna u kojoj meri povećavaju rizik od raka. Ipak se ne treba svega odreći, postoje načini tokom pripreme roštilja kojim se smanjuje njegovo eventualno štetno dejstvo. Crvena mesa treba očistiti od masnoća. Piletinu i crvena mesa bi trebalo makar pola sata pre pečenja držati u nekoj marinadi, čime dublji slojevi mesa ostaju sočni i smanjuje se količina kancerogenih materija. Potamnela mesta na mesu od pećenja na roštilju treba ostrugati. Riblje filete koje želite da pečete na roštilju trebalo bi zajedno sa marinadom u kojoj ste ih držati staviti u specijalne plastične vrećice za pečenje i tako ih peći što poboljšava ukus.

Na kreaju za one koji ne mogu bez roštilja savetuje se da jedu manje porcije mesa i uz obrok puno svežeg i pečenog povrća.