Neka vam kuća zablista: Vaša kuća će sijati kada probate ove prirodne recepte za čišćenje svakog kutka!

Čišćenje kuće je noćna mora, jer sredstvo koje ste skupo platili nije učinkovito. Postoje, učinkovita rješenja, kako očistili sve površine.

Kupatilo i WC su mjesta gdje očekujete najveće opasnosti od mikroorganizama. Možemo da dodamo: najveći rizik u ovim prostorijama jesu površine koje diramo rukama. Ta mjesta bi trebalo redovno čistiti.

Pazite da sredstvo ne oštećuje površine. Zavjese za tuš-kabinu, ili kape za tuširanje redovno čistite. Peškire redovno mijenjajte i nemojte da upotrebljavate mokar peškir. Neka svaki član porodice ima svoj. Uvijek dobro operite ruke.

Posebnu pažnju u kuhinji treba posvetiti pripremi hrane. Prije pripreme obavezno operite ruke, a također operite radnu površinu; i to ponovite nakon rukovanja sirovim mesom, ribom. Redovno čistite i dezinfikujte frižider. Takođe, ne dopustite  ljubimcima kontakt sa hranom.

Related image

Tave su nezamjenljive kuhinjske posude. Koristimo ih često, a ponekad ne samo jednu, već nekoliko njih. Nije ni čudo da se prilično brzo, na njihovom dnu i sa strana, nalijepi deblji sloj masnoće.

Hemijske metode za uklanjanje ovih problema često su slabo efikasne, a ponekad nisu efikasne uopšte. Miris od svih tih proizvoda kućne hemije je nepodnošljiv i može izazvati alergiju. Međutim, postoje veoma jednostavni načini uklanjanja zagorjele masnoće, i to brzo, i bez upotrebe hemije.

1. Lak način da očistite tiganj od masnoće:

Očistite jedan krompir srednje veličine. Presjecite napola i jednu polovinu umočite u sodu bikarbonu.

Zatim trljajte ovom polovinom, kao sunđerom dno šerpe ili tave. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti  momentalno vidljiv, što će vas dodatno inspirisati.
Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tava ili šerpi, neophodno je povremeno odsjecati zaprljani dio krompira. Takođe, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu, jer masnoću, ustvari, čisti kombinacija soka krompira i sode bikarbone.

Image result for 1. Lak način da očistite tiganj od masnoće:

2. Masnoću na zidovima lonca možete uklonite uz pomoć običnih kesica čaja

Uzmite suhu, nekorištenu kesicu čaja, i jednostavno pređite sa njim po unutrašnjem zidu lonca(šerpe), na kojem je ostala masnoća. Primjetit ćete odmah kako se masnoća rastvara, kao da se upija u čajnu kesicu. 2-3 kesica čaja i – „ćao masnoći“. Za ovu potrebu kupite najjeftiniji čaj u kesicama.

3. Masnoću sa spoljnih strana tava, šerpi i sl. možete ukloniti kuhanjem istih u rastvoru sode bikarbone.

Uzmite veći sud u koji može stati tava ili šerpa, sipajte u njega 4-5 kašika sode bikarbone i prelijte vodom. Kuhajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove. Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali  zahtjeva vrijeme. Ako imate vrijeme, to je najefikasniji način eliminisanja stare masnoće sa svih sudova. Na ovaj način možete iskuhavati  viljuške, kašike, poklopce i druge predmete sa „teškodostupnim“ mjestima.

U posuđu pripremamo hranu za sebe i svoje ukućane. Zato manje hemije, bolje je za sve nas.

Image result for 3. Masnoću sa spoljnih strana tava, šerpi i sl. možete ukloniti kuhanjem istih u rastvoru sode bikarbone.

Masne mrlje su često vidljive na elementima, no ako se redovito ne uklanjaju mogu da unište drvo ili lak!

Mi vam donosimo novu formulu za čistu kuhinju, bez velikih troškova i mnogo muke

1. način – blaga otopina

Dvije kašike deterdženta za suđe pomiješajte s 4 decilitra tople vode, potopite u toplu vodu i pobrišite kuhinjeske površine!

2. način – jača otopina

Ako sama otopina s deterdžentom nije dovoljno jaka, ali u koliko u nju stavite jabukovo sirće! Postat će mnogo jača!

3. način – ribanje

Ako trebate izribati određena mjesta,evo načina na mokru krpu, stavite malo sode bikarbone te uklonite masnoće. Nakon toga prebrišite čistom mokrom krpom i vodom površine.

Image result for prljava kuhinja

4. način – Boraks (najjača otopina)

Jedno starinsko i vrlo efektivno sredstvo za čišćenje je Boraks koji se kupuje u i trgovinama s bojama i lakovima, a vrlo je jeftin. U njega stavite jabukovog sirćeta, otopinu detrđenta i vode i to pola šalice. Nakon tog pređite sa samo mokrom krpom!

Vaše kupatilo je jedan od najtežih izazova, kada je riječ o vašem čišćenju.

Kupatila su zbog svoje vlažnosti pogodna za stvaranje klice i bakterije,zbog toga morate da držite vašu kupaonicu čistom.

Evo jednoj genijalnog trika koji će vam pomoći!

Potrebna vam je samo svijeća!

Svjeću utrljati između pločica i nakon nekoliko sekundi vidjete ćete kako mrlje nestaju!

Svjeće će obnoviti sjaj, i pločice će biti nove do daljnjeg!

Uklanjanje mrlja sa vaše odjeće, ili namještaja je zahtjevan poslao, ali mi vam donosimo savršeno rješenje.

Image result for Uklanjanje mrlja sa vaše odjeće, ili namještaja je zahtjevan poslao, ali mi vam donosimo savršeno rješenje.

Napravite savršeni kućni odstranjivać mrlja koji će vam pomoći da otklonite i najtvrdokornije mrlje, umjesto da koristite brojne odstranjivače mrlja iz marketa koji  sadrže štetne hemikalije!

Stvari koje će vam trebati za kućni odstranjivač mrlja:

– 100 ml tečnog sapuna

– 100 ml mineralne vode

– 100 ml devetopostotnog alkoholnog ocata

– bočica za prskanje

– četka

Šta treba da uradite:

Izmiješajte sve sastojke zajedno, te ih prelite u bočicu za prskanje. Ovu smjesu popsrskajte na mrlju i ostavite da djeluje 10 do 15 minuta, nakon toga izbribajte mlju četkom, u koliko se mrlja nije odmah skinula ponovite postupak!

Image result for fleke sa kauća

Dezodoransi i stikovi su nešto što svi ljudi korsite svakodnevno!

Ali nakon njih ostanu bijeli tragovi na odjeći, koji ni poslije nekoliko pranja ne nestaju, te svaki put kada obućete opet nastane fleka!

Postoji rješenje za ovaj problem koji se nalazi u vašoj kuhinji!

1. So

Uzmite malo soli, nakvasite mesto na kojem se nalazi fleka, te dobro utrljajte so. Ostavite da djeluje preko noći, a zatim ponovite postupak. Operite na uobičajen način, nakon čega bi fleke trebale nestati .

2. Sirće

Nakvasite fleku sa sirćetom i ostavite da prenoćim nakon toga odjeću operite na uobičajen način. Poslužite se ovim trikom kada je u pitanju odeća u boji, ili prirodnih materijala, ali na bijeloj odjeći izbjegavajte ovaj trik jer će požutiti.

3. Sok od limuna

Uz pomoć limunovog soka lako možete da uklonite nove mrlje od dezodoransa. Iscedite nekoliko kapi na fleku, zatim ostavite da stoji 5-10 minuta, te operite u hladnoj vodi.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja